Gå til primært indhold
main content, press tab to continue
Artikel

Pensionsopsparingerne fik en hård medfart i 2022

Af Martin Wex | 7. Marts 2023

Pensionsopsparerne kom ud af 2022 med store tab på deres investeringer – uanset opsparingsprodukt og risiko. Året sluttede dog med en optur.
Investments|Retirement
N/A

Fra minus 9,2 til minus 16,3 procent. Det er afkastspændet på pensionsopsparingen i 2022 for alle med mere end 30 år til pensionering og deres pensionsopsparing investeret med middel risiko i et såkaldt livscyklusprodukt, hvor risikoen automatisk bliver nedtrappet, når pensionsalderen nærmer sig.

Bedst er det gået for kunder i Nordea Pension – tidligere Topdanmark Livsforsikring – med deres opsparing investeret i Profilpension Mix. De har lidt et tab på 9,2 procent i 2022. Værst er det gået for Velliv-kunder, der har valgt Vellivs grønne opsparingsprodukt, VækstPension Aftryk. De har lidt et tab på 16,3 procent i 2022.

»2022 har været et hårdt år med store tab på både aktier og obligationer over hele verden, så det har været stort set umuligt for pensionsselskaberne at finde en tryg havn til deres investeringer i værdipapirer. Til gengæld har pensionsselskaberne haft held med deres såkaldte alternative investeringer i blandt andet ejendomme og infrastruktur – og det har modvirket noget af tabet,« siger investeringsekspert Bo Henriksen fra WTW.

Afkast i 2022 på pensionsselskabernes livscyklusprodukter med mellem risiko og mere end 30 år til pensionering
Afkast i 2022 på pensionsselskabernes livscyklusprodukter med mellem risiko og mere end 30 år til pensionering

Tab over hele linjen

Alle internationale aktiemarkeder bød på tab i 2022, men nogle aktiemarkeder gav trods alt mindre tab end andre. Japanske aktier klarede sig bedst med et tab på 4,5 procent, mens amerikanske og emerging markets-aktier klarede sig dårligst med tab på cirka 20 procent.

På obligationssiden endte danske obligationer i både top og bund. Korte, danske obligationer klarede sig bedst med et tab på 5,3 procent, mens lange, danske obligationer, der er meget rentefølsomme, klarede sig dårligst med et tab på 19,4 procent.

De store tab på de lange obligationer er ifølge Bo Henriksen også årsagen til, at de, der har valgt et livscyklusprodukt med lav risiko, har lidt næsten lige så store tab som dem med middel og høj risiko.

Afkast på aktier og obligationer i 2022
Afkast på aktier og obligationer i 2022

God afslutning på året

De tre første kvartaler af 2022 var én lang nedtur på aktiemarkederne. Fjerde kvartal bød derimod på en pæn optur over det meste af verden.

»2022 har samlet set været et mareridt for investorerne, men især oktober og november bød på pænt stigende kurser på flere aktiemarkeder, så det samlede resultat for 2022 ikke blev helt så dårligt, som det så ud til ved udgangen af september. Det skyldes især en faldende amerikansk inflation, der skabte en forventning om faldende renter, og at investorernes risikoappetit vendte tilbage ved slutningen af året,« siger Bo Henriksen.

Danske aktier lå ved udgangen af september i et minus på 26,8 procent, men steg med 18 procent i fjerde kvartal, så året sluttede med et mere spiseligt minus på 13,5 procent. På samme måde gik europæiske aktier fra et minus på 17,2 procent efter tre kvartaler til et samlet minus på 8,5 procent ved årets udgang.

WTW tilbyder løbende webinarer, der giver indblik i mulighederne for at investere sin pensionsopsparing hos de fem kommercielle pensionsselskaber – AP Pension, Danica Pension, Nordea Pension, PFA Pension og Velliv – og også webinarer om fordele og ulemper ved bæredygtige investeringer. Se mere på WTW Event

Download
Titel Filtype Filstørrelse
Retirement savings took a beating in 2022 PDF .4 MB
Forfatter

Head of Client Communication
email E-mail

Related content tags, list of links Artikel Investering Firmapensionsordning Denmark
Contact us