Gå til primært indhold
main content, press tab to continue
Artikel

Uvildig rådgivning skaber tryghed og giver flere penge til pensionen

Af Martin Wex | 24. Maj 2022

Det er mange fordele ved at have en pensionsekspert fra WTW i sit ringhjørne – også når der opstår uoverensstemmelser med pensionsselskabet.
Retirement
N/A

Uvildig rådgivning skaber værdi. Det ved de godt 14.000 medarbejdere, der hvert år får rådgivning af WTW og hjælp til at tilpasse deres pensionsopsparing og forsikringsdækning til deres egne ønsker og behov. En af dem er Lene, der for nylig skiftede job og derfor fik tilbud om at mødes med en rådgiver fra WTW – et tilbud, hun lige skulle tage lidt tilløb til, før hun tog imod.

»Det er ved at være længe siden, at jeg sidst har fået rådgivning, og jeg har lidt klatpensioner hist og her, så jeg vidste godt, at det ville være en god ide at få set på det. Men jeg skulle lige skubbes lidt af min mand, inden jeg bookede mødet – og det har jeg bestemt ikke fortrudt,« siger Lene, der er mellemleder i medicinalindustrien.

Hun fik et møde med pensionskonsulent Henrik Egebjerg, der i lighed med sine nærmeste kolleger hver dag kører ud og rådgiver medarbejdere på deres arbejdsplads eller rådgiver dem via onlinemøder. Han var ifølge Lene hurtig til at forstå hendes situation – og god til at tilpasse rådgivningen til hendes behov.

»Jeg blev virkelig taget i hånden og guidet hele vejen. Jeg fik det hele forklaret på mormor-måden, så det var til at forstå, og følte samtidig, at jeg fik en kyndig og velargumenteret rådgivning. Han tog initiativet til at se på nogle ting, som jeg ikke selv havde set, så vi fandt den rette, samlede løsning. Det var meget værdifuldt, og jeg følte mig 100 procent tryg i den rådgivning, jeg fik,« siger Lene.

Fra gennemsnitsrente til markedsrente

Henrik Egebjerg havde blandt andet bemærket, at hun havde en gammel pensionsordning – en såkaldt gennemsnitsrenteordning med en ydelsesgaranti, der sikrer en gennemsnitlig forrentning på op til 4,5 procent om året. Det er ordninger, som de fleste pensionsselskaber gerne vil af med, fordi ordningerne kræver, at pensionsselskaberne sætter penge til side til at indfri den garanterede ydelse, når medarbejderen går på pension. Derfor er pensionsselskaberne ofte villige til at betale en bonus – også kaldet et overførselstillæg – for at få medarbejderen til at give afkald på ydelsesgarantien og i stedet vælge en markedsrenteordning.

Hvor stor et beløb, pensionsselskabet er villig til at betale, afhænger af:

  • Hvor mange penge medarbejderen har sparet op
  • Hvor lang tid han eller hun har til pensionsalderen
  • Hvilken rente, der er knyttet til ydelsesgarantien – fra 0,0 til 4,5 procent
  • Om medarbejderens opsparing er en kapitalpension, ratepension eller livsvarig livrente

De fleste pensionsselskaber kører kampagner, hvor de i en begrænset periode tilbyder deres kunder med gennemsnitsrente en bonus for at give afkald på deres ydelsesgaranti, men hos PFA, hvor Lene havde sin gennemsnitsrenteordning og sin nye pensionsordning, er det normalt altid en mulighed. Alligevel afviste PFA i første omgang, at det kunne lade sig gøre.

»Jeg kontaktede Henrik om fredagen og fortalte ham, hvad PFA havde sagt, og om mandagen vendte han tilbage og fortalte mig, at nu var det ordnet. Det kan man da kalde ekstraordinær god service,« siger Lene.

Faglig indsigt og konstruktiv dialog

Henrik Egebjerg var fem år i PFA, inden han kom til WTW, og kender deres regler ind og ud. Så da der blev gravet lidt dybere i årsagen til, at PFA i første omgang havde afvist Lenes anmodning, så viste det sig, at det blot handlede om at opsige en børnepension, der var tilknyttet pensionsordningen. »Det fik vi ret hurtigt ordnet ved brug af den rette konstruktive og kritiske tilgang,« siger Henrik Egebjerg.

Lene fik 650.000 kroner for at give afkald på sin ydelsesgaranti – et beløb, hun har valgt at investere i PFA Plus med risikoprofil D, der har den største andel af aktier og historisk set har givet et væsentligt højere afkast end de op til 4,5 procent, hun havde i ydelsesgaranti.

Hun er glad for den økonomiske gevinst, men det er ikke den væsentligste årsag til, at hun er så tilfreds med den rådgivning, hun har fået.

»Henrik var utrolig grundig og sørgede for, at vi kom hele vejen rundt. Han rundede af med at give mig en konkret plan for, hvad jeg skulle gøre, og hvornår jeg skulle gøre det, og det var præcis det input, jeg havde brug for. Det var en rigtig god oplevelse, og derfor har jeg også opfordret mine kolleger til at benytte sig af muligheden for at få rådgivning,« siger Lene.

Mulighed for pension før tid

Hun er 50 år og bliver efter de nuværende regler folkepensionist, når hun fylder 69, men så længe behøver hun ikke nødvendigvis at vente med at gå på pension. Hendes pensionsordning med gennemsnitsrente er oprettet før 1. maj 2007, og derfor kan den udbetales allerede, når hun fylder 60 år. Og det har også betydning for hendes nye pensionsordning.

»Når man ændrer sin pensionsordning fra gennemsnitsrente til markedsrente i PFA, så overfører man også det tidspunkt, man tidligst kan få sin pensionsopsparing udbetalt. Derfor er det ikke kun den gamle opsparing, som Lene kan få udbetalt, når hun fylder 60 – det er også hendes fremtidige opsparing. Det er en meget væsentlig sidegevinst, når man samler sine opsparinger,« siger Henrik Egebjerg og understreger, at det altid kræver en individuel analyse at vurdere, om det kan betale sig at give afkald på sin ydelsesgaranti og/eller samle sine opsparinger.

»Vi foretager en konkret sammenligning af de garanterede udbetalinger med størrelsen på overførselstillægget sammenholdt med kundens investeringshorisont og risikovillighed. Det kræver individuel rådgivning, og her gør en uvildig tilgang en markant forskel,« siger Henrik Egebjerg.

13.920 medarbejdere blev rådgivet af WTW i 2021. 6.824 af dem deltog i en tilfredsundersøgelse, der viser en gennemsnitlig tilfredshed på 6,8 på en skala fra 1 til 7, hvor 7 er højest. Det er den højeste kundetilfredshed nogensinde.

Download
Titel Filtype Filstørrelse
Impartial advice provides a more comfortable retirement PDF .3 MB
Forfatter

Head of Client Communication
email E-mail

Related content tags, list of links Artikel Firmapensionsordning Denmark
Contact us