Gå til primært indhold
main content, press tab to continue
Artikel

Tidlig pension eller efterløn

Af Martin Wex | 9. Februar 2022

Der er meget at regne på, hvis man ønsker at gå på pension før tid og har valget mellem efterløn og den såkaldte Arne-pension.
Retirement
N/A

Arne eller efterløn? Det er spørgsmålet for de danskere, der gerne vil gå på pension, inden de når folkepensionsalderen, og både har ret til den såkaldte Arne-pension og har bevaret deres ret til at gå på efterløn.

Arne-pensionen hedder i virkeligheden tidlig pension og giver op til 13.740 kroner om måneden, mens efterløn giver op til 19.351 kroner om måneden. Derfor burde efterløn logisk set være den bedste løsning, men så simpelt er det ikke.

»Det er meget individuelt, hvad der bedst kan betale sig. Det afhænger i høj grad af, hvor meget man har sparet op til pensionen, og hvor meget man har tænkt sig at arbejde, efter at man er gået på pension,« siger seniorøkonomisk rådgiver Tommy Bigom fra WTW.

Indviklet regnestykke

Hvad enten man vælger tidlig pension eller efterløn, så kan der ske modregning i det månedlige beløb for både pensionsopsparing og lønindkomst. Grænserne for, hvornår der sker modregning er imidlertid forskellige for henholdsvis tidlig pension og efterløn.

Tidlig pension bliver reduceret, hvis man har sparet mere end to millioner kroner op til pensionen, og hvis man tjener mere end 24.000 kroner om året. Reglerne for efterløn er langt mere indviklede og afhænger blandt andet af, om man er født før eller efter 1. januar 1956. Overordnet set gælder det dog, at efterlønnen giver mulighed for en større lønindtægt sammenlignet med tidlig pension. Til gengæld er modregningen for pensionsopsparing større ved efterløn end ved tidlig pension.

»Det er et indviklet regnestykke med mange faktorer, som gør det svært for den enkelte selv at vurdere, hvad der bedst kan betale sig. Derfor er det også vores klare anbefaling, at alle, der står med valget mellem efterløn og tidlig pension, får hjælp af en rådgiver med forstand pension og privatøkonomi til at finde den mest optimale løsning,« siger Tommy Bigom.

Flere muligheder

Han påpeger samtidig, at dem, der allerede er gået på efterløn eller har modtaget deres efterlønsbevis inden 1. januar 2022, godt kan skifte til tidlig pension, hvis de opfylder kriterierne. De vil i så fald modtage en kompensation på 2.679 kroner om måneden oveni deres tidlige pension indtil folkepensionsalderen.

Fra 1. januar til 30. juni 2022 vil det desuden være muligt at få sit efterlønsbidrag udbetalt skattefrit, hvis man ikke har nået efterlønsalderen pr. 1. januar 2022. Hvis man tager imod tilbuddet, giver man samtidig afkald på muligheden for at gå på efterløn.

Tommy Bigom og hans kolleger hos WTW tilbyder økonomisk rådgivning, der kan give svar på, om tidlig pension eller efterløn er den bedste løsning. Rådgivningen omfatter en komplet gennemgang af alle husstandens opsparinger og en plan for, hvordan de forskellige opsparinger skal udbetales, så der bliver flest penge til pensionen.

Tid til tidlig pension

Tidlig pension Skemaet viser, hvor mange år man skal have været på arbejdsmarkedet for at have ret til at gå på tidlig pension henholdsvis ét, to eller tre år før folkepensionsalderen.
Fødselsår Folke-pensions-alder Alder for tidlig pension 1 års tidlig pension 2 års tidlig pension 3 års tidlig pension
1. juli 1955 - 31. december 1962 67 år 61 år 42 år 43 år 44 år
1963-1964 68 år 61 år 42 år 43 år 44 år
1965-1966 68 år 62 år 43 år 44 år 45 år
1967-1968 69 år 62 år 43 år 44 år 45 år
1969-1970 69 år 63 år 44 år 45 år 46 år
Forfatter

Head of Client Communication
email E-mail

Related content tags, list of links Artikel Firmapensionsordning Denmark
Contact us