Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Artikel | Global Markets Overview

Global Markets Overview april 2023

Door Sandor Steverink | April 14, 2023

In deze editie van de Global Markets Overview gaan we in op de recente problemen in de bankensector en wat die kunnen betekenen voor financiële markten in de toekomst.
Investments|Retirement
N/A

In deze editie van de Global Markets Overview gaan we in op de recente problemen in de bankensector en wat die kunnen betekenen voor financiële markten in de toekomst.

  • Wat begon met de grote maar relatief onbekende Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) – vooral actief als kredietverlener voor technologiebedrijven – sloeg over naar Credit Suisse en vervolgens naar First Republic Bank in de VS.
  • Het is niet verwonderlijk dat de snelle verkrapping van de financieringsvoorwaarden in het afgelopen jaar blijft leiden tot spanningen op het gebied van financiering, winstgevendheid en/of solvabiliteit. Dit werd al duidelijk in verschillende sectoren, zoals de tech- en vastgoedsector en een aantal opkomende landen.
  • De grote macro-economische vraag in relatie tot de financiële gebeurtenissen van de afgelopen maand is of dit zich zal herhalen of zal uitgroeien tot een systeemcrisis. Hoewel de onzekerheid groot is, achten wij dit op korte termijn onwaarschijnlijk. Met name doordat de kapitaalposities van de banken sterker zijn dan in 2008, door de maatregelen die na de financiële crisis zijn genomen. Sommige banken zullen weliswaar verliezen lijden door sterk gestegen rentes, maar dat is alleen een probleem als zij niet over het kapitaal beschikken om die verliezen te dragen en/of gedwongen worden obligaties te verkopen voordat ze worden afgelost. De meest recente gegevens van banken en het gebruik van noodfinancieringen zijn bemoedigend en ondersteunen dit standpunt.
Downloaden
Titel Bestandstype Bestandsgrootte
Global Markets Overview: April 2023 PDF .3 MB
Auteur

Senior investment consultant

Related content tags, list of links Artikel Global Markets Overview Beleggingen Pensioen
Contact us