Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Artikel | Global Markets Overview

Global Markets Overview: January 2023

Door Sandor Steverink | Februari 6, 2023

In deze uitgave van Global Markets Overview onderzoeken we de economische vooruitzichten voor 2023 in de belangrijkste economieën over de hele wereld.
Investments
N/A

Om u in 2023 de meest actuele informatie te kunnen bieden, brengen wij ons Global Markets Overview aan het begin van de maand uit. Deze editie bevat marktgegevens vanaf 26 januari.

De economische vooruitzichten voor 2023: De VS, Europa en China:

  • In veel landen is economische vertraging noodzakelijk geworden om de inflatie terug te dringen tot een niveau dat acceptabel is voor centrale bankiers. De cruciale vragen voor de markten zijn hoe diep en hoe lang die vertraging zal zijn en of het huidige monetaire beleid voldoende is om dat te bereiken.
  • In de VS ligt het antwoord in hoe de arbeidsmarkt, de loongroei en de inflatieverwachtingen zich ontwikkelen. De monetaire autoriteiten zullen hierop reageren. Een "zachte landing", bijvoorbeeld een reële groei in de VS van ongeveer 1% in 2023, is een mogelijkheid. Een recessie in 2023 of 2024 lijkt ons echter waarschijnlijker.
  • Het verwachte pad voor de Amerikaanse beleidsrente – een piek van 4,75% tot 5,0% in de komende maanden en daarna een reeks renteverlagingen – is aannemelijk. We zien de risico's echter meer in evenwicht op het moment dat de beleidsrentes hoger zijn dan de markten in 2023/24 inprijzen. De kerninflatie is mogelijk hardnekkiger dan verwacht. • Inflatie en groei in de eurozone blijven gevoelig voor de prijs van energie, geopolitieke conflicten, vraag naar energie elders en onevenwichtigheden op de arbeidsmarkt. Het VK kampt met soortgelijke problemen, maar deze worden verergerd door een zwakke export ten opzichte van import, een afhankelijkheid van buitenlands kapitaal en een mogelijk zwakke munt.
  • China bevindt zich op een keerpunt na de afbouw van het zero-COVID-beleid. De versoepeling van het COVID-beleid betekent dat de totale vraag zich in 2023 sterk zou moeten herstellen, zij het na een aanvankelijk negatieve economische impact in verband met de hoge COVID-percentages.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sander Gerritsen.

Download
Titel Bestandstype Bestandsgrootte
Global Markets Overview: January 2023 PDF .2 MB
Contact

Senior Investment Associate

Related content tags, list of links Artikel Global Markets Overview Beleggingen
Contact us