Gå til primært indhold
main content, press tab to continue
Artikel

God slutspurt på aktiemarkederne

Af Martin Wex | 5. Marts 2024

Pensionsselskaberne leverede pæne afkast i 2023, men det skyldes især kraftigt stigende aktiekurser i november og december.
Health and Benefits|Investments|Retirement
N/A

Ved udgangen af oktober så 2023 ud til at blive et år med meget beherskede afkast, men da året sluttede blot to måneder senere, var resultatet pludselig langt mere positivt. Pensionsopsparere med 30 år til pensionen og opsparingen investeret i et livscyklusprodukt med middel risiko så ved udgangen af oktober ud til at få et afkast på mellem 0,5 og 7,2 procent, men afkastet for hele 2023 endte med at blive på mellem 9,0 og 17,1 procent.

Dermed har mange pensionsopsparere grund til at smile, men særligt bredt er smilene nok hos kunderne i Nordea Pension, der har leveret det højeste afkast blandt de fem, kommercielle pensionsselskaber. Investeringsproduktet Profilpension leverede det bedste resultat med et afkast på 17,1 procent.

»Nordea Pension havde et fremragende 2023. Blandt de danske aktier havde man valgt at undervægte Vestas og Ørsted, der begge er meget rentefølsomme og derfor blev trukket ned af de stigende renter, og at overvægte Novo Nordisk, der var den helt store højdespringer på det danske aktiemarked i 2023. Nordea Pensions investeringer i højrenteobligationer leverede også et rigtig pænt afkast, der bidrog positivt til det samlede resultat,« siger Investment Analyst Bo Henriksen fra WTW.

Blandt de grønnere investeringsprodukter var det også Nordea Pension, der klarede sig bedst med et afkast på 14,1 procent i Formålspension.

Kina skuffede

Den gode slutspurt i november og december var at genfinde i aktieindeks i det meste af verden. I Danmark lå OMX C25-indekset ved udgangen af oktober med et minus på 4,7 procent siden årets start, men indekset sluttede året med et plus på 7,1 procent. Amerikanske aktier var tilsvarende i et plus på 10,5 procent ved udgangen af oktober, men i løbet af årets sidste to måneder steg afkastet til 26,5 procent for hele året. Japanske aktier var årets højdespringer med et samlet plus på 28,6 procent.

»I efteråret 2023 kom inflationen for alvor under kontrol, og november og december bød på markante rentefald, som fik optimismen til at spire blandt investorerne. Det førte til stærkt stigende aktiekurser i det meste af verden,« siger Bo Henriksen.

Undtagelsen var Kina, der startede året med stigninger, men siden blev fanget i en negativ spiral af dårlige nyheder, der fik mange investorer til at trække deres penge ud. Det kinesiske Hang Seng-indeks sluttede året med et minus på 13,8 procent.

WTW tilbyder løbende webinarer, der giver indblik i mulighederne for at investere sin pensionsopsparing hos de fem kommercielle pensionsselskaber – AP Pension, Danica Pension, Nordea Pension, PFA og Velliv – og også webinarer om fordele og ulemper ved bæredygtige investeringer.

Download
Titel Filtype Filstørrelse
Good finishing sprint on the stock markets PDF .3 MB
Forfatter

Head of Client Communication
email E-mail

Contact us