Gå til primært indhold
main content, press tab to continue
Artikel

Novozymes er blevet røgfri

Af Kristine Seest | 21. Juni 2021

Rygning er et af de vigtigste parametre for den fysiske sundhed, og det har fået en af Danmarks største arbejdspladser til at blive røgfri
N/A
N/A

Med rådgivning fra Willis Towers Watsons rådgivere i Corporate Health & Well-being er Novozymes nu blevet en helt røgfri virksomhed. Baggrunden er både ønsket om at være en sund arbejdsplads og ambitionen om at bidrage til den generelle sundhed i samfundet. Det betyder, at de 2.700 medarbejdere, der arbejder for Novozymes i Danmark, ikke længere har mulighed for at ryge eller tage snus og øvrige tobaksprodukter i arbejdstiden. Reglerne gælder også for alle, der besøger Novozymes på deres forskellige lokationer i Danmark.

»Som virksomhed vil vi gerne gøre en forskel. Vi har allerede tænkt sundhed ind i forhold til den mad, der bliver serveret i kantinen, og det er jo eksempelvis også længe siden, at alkohol blev afskaffet. Den røgfri arbejdsplads er det næste naturlige skridt i samme udvikling,« siger Rasmus Lynge, der er Head of Global Labour & Employee Relations i Novozymes.

I Novozymes har forskellige dele af organisationen – blandt andet tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljøudvalg – været involveret i at indføre røgfri arbejdstid i Novozymes og i udarbejdelsen af en ny politik på området.

Usikkerheden og det frie valg

I begyndelsen var der i Novozymes en del spekulationer om, hvordan røgfriheden ville blive modtaget og håndteret af medarbejderne, men de har generelt taget godt imod rygestop-initiativet, der blev annonceret i efteråret 2020, og som har været gældende siden nytår.

Der var en del usikkerhed om, hvordan medarbejderne ville reagere på det her initiativ

»Der var en del usikkerhed om, hvordan medarbejderne ville reagere på det her initiativ, og om de ville opleve det som en indgriben i deres privatliv. For vi har jo ikke bare indført røgfri arbejdsplads, men røgfri arbejdstid, så røgfriheden gælder også, når man arbejder hjemmefra. Men den frygt, der blev adresseret i begyndelsen, er blevet gjort til skamme. Jeg har hørt langt flere succeshistorier end det modsatte, og jeg tror, at det skal ses i sammenhæng med de tilbud, rygerne har fået i forbindelse med indførelsen af røgfrihed,« siger Rasmus Lynge.

Rygestop-kurser, materialer til hjemmet og de nærmeste pårørende samt information til alle virksomhedens medarbejdere er blandt de initiativer, som Novozymes har sat i værk for at hjælpe rygerne med at holde op med at ryge. Og det har helt fra begyndelsen været ambitionen ikke at udskamme rygerne, men derimod at tage sig kærligt af dem.

Effektfulde kurser

Rygestop-kurserne er blevet gennemført i samarbejde med en ekstern leverandør og har været en stor succes.

»80 procent af deltagerne på vores rygestop-kurser er holdt op med at ryge. Og det lader til, at den gruppedynamik, der opstår på kurserne, har været en stor hjælp. Jeg mødte en, som sagde, at han i hvert fald ikke skulle være den, der kom til det næste kursus og var begyndt at ryge igen. Der er opstået et fællesskab på rygekurserne, hvor der har været fokus på at hjælpe og støtte hinanden,« siger Rasmus Lynge.

Han pointerer, at rygere ofte mangler den gode anledning til at stoppe, og at han ser Novozymes’ nye politik på området som den gode anledning og et lidt større skub i den rigtige retning.

»Hver person i Novozymes, som stopper med at ryge, er for mig en glæde, fordi al forskning viser, at et rygestop vil have en positiv helbredsmæssig konsekvens. Hvis vi som virksomhed kan fremskynde den udvikling, kan vi være med til at gøre en positiv forskel også på det område,« siger Rasmus Lynge.

Hjælp til processen

Novozymes har valgt at involvere Willis Towers Watsons rådgivere i Corporate Health & Well-being i deres transformation til røgfri virksomhed.  Rådgiverne har sparret med Novozymes om initiativer, valg af leverandører og udarbejdelse af kommunikationsmaterialer.

»Willis Towers Watson har været en rigtig god sparringspartner og katalysator i det her forløb. De har været gode til at hjælpe os med at få belyst alle afkroge og til at holde flow i processen – og de har også bidraget med værdifulde input til, hvordan den samlede pakke skulle se ud,« siger Rasmus Lynge.

Willis Towers Watson har også faciliteret dialogen med Novozymes’ pensionsselskab, Danica Pension, der har medfinansieret de tilbud, som Novozymes har stillet til rådighed for virksomhedens rygere.

»Som røgfri arbejdsplads er Novozymes et forgangseksempel for andre virksomheder. Det er jo ikke nemt at ændre vaner og kultur på en arbejdsplads, men det er de lykkedes med gennem et bredt samarbejde, fælles erfaringer og gode dialoger,« siger teamleder Søren Egens Petersen fra Corporate Health & Well-being i Willis Towers Watson.

Tip til andre virksomheder

Nedenfor kan du se nogle af de råd, som Rasmus Lynge fra Novozymes giver videre til andre virksomheder, der ønsker at blive røgfri.

  • Lad ikke frygten blive en stopklods – medarbejderne kan reagere langt mere positivt end forventet
  • Gør et grundigt forarbejde – og inddrag relevante aktører og samarbejdspartnere fra start
  • Sørg for en god fortælling og gode tilbud – det er vigtigt, at rygestoppet er velforberedt, og at alle relevante aktører er tænkt ind både i fortællingen og tilbuddene
  • Inddrag professionelle – undersøg leverandørerne på området, og inddrag dem, der passer bedst til virksomhedens behov. Også kommunerne har mange gode tilbud om rygestop – og de er gratis
  • Omfat alle former for tobak – lad røgfriheden omfatte alle former for tobak (også snus)
  • Tag hensyn til rygerne – det er vigtigt, at rygerne ikke oplever, at de er en udskældt gruppe

Kontakt Corporate Health & Wellbeing i Willis Towers Watson, hvis I ønsker rådgivning eller sparring om, hvordan jeres virksomhed kan blive røgfri.

Download
Titel Filtype Filstørrelse
Novozymes has become smoke-free PDF .2 MB
Forfatter

Kommunikationskonsulent
email E-mail

Related content tags, list of links Artikel
Contact us