Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Wereldwijde M&A markt op koers voor recordjaar

Markt blijft ook na eerste kwartaal 2021 spectaculair herstellen terwijl coronadreiging afneemt.

April 20, 2021

Het eerste kwartaal van 2021 was het beste eerste kwartaal sinds Willis Towers Watson meer dan tien jaar geleden de M&A Index introduceerde.
Mergers and Acquisitions
N/A

AMSTERDAM, April 20, 2021 — De wereldwijde fusie- en overnamemarkt (M&A) maakte de eerste drie maanden van dit jaar een enorme groei door. Het eerste kwartaal van 2021 was het beste eerste kwartaal sinds Willis Towers Watson meer dan tien jaar geleden de M&A Index introduceerde. De dynamiek van de laatste maanden van 2020 hield aan en werd bovendien versterkt door een stroom aan afgeronde deals. Na een periode van stilstand markeert dit herstel een ongekende opleving in transactieactiviteit en prestaties, ook al heeft het coronavirus de wereldeconomie nog altijd in zijn greep en worden er nog steeds nieuwe lockdowns afgekondigd.

Als we kijken naar de koersontwikkeling hebben kopers het in het eerste kwartaal van 2021 +13,8 procentpunt beter gedaan dan de markt1 voor transacties boven de $100 miljoen. Dit is het op één na beste kwartaalresultaat sinds Willis Towers Watson in 2011 de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) introduceerde. Deze cijfers bevestigen ook de langetermijntrend die zich sinds de wereldwijde financiële crisis heeft afgetekend: +2,3 procentpunt betere prestaties ten opzichte van de markt.

Dit onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het M&A Research Centre van The Business School (voorheen Cass), laat zien hoe omvangrijk deze opleving is. Het herstel werd eind vorig jaar ingezet na de ineenstorting van de markt aan het begin van de pandemie. Met 206 afgeronde deals in het eerste kwartaal van 2021 (vergeleken met 170 in Q1 2020) lag het aantal transacties 21% hoger dan een jaar geleden.

Deze stijging is vooral te danken aan de regio Noord-Amerika, waar een volumestijging van 33% werd gerealiseerd, waarmee Q1 2021 het op één na beste kwartaal was sinds de eerste metingen. Overnemende partijen in Noord-Amerika deden het ook beter dan hun regionale index (+16,3 procentpunt), waarmee de regio een tweede positieve kwartaal op rij noteerde.

Gabe Langerak, hoofd M&A West-Europa bij Willis Towers Watson: ''Deze ongekende heropleving is grotendeels toe te schrijven aan transacties in de VS en zal naar verwachting in 2021 aanhouden, gesterkt door de economische en infrastructurele stimuleringsplannen van de regering Biden ($2 biljoen), snelgroeiende aandelenmarkten, grote hoeveelheden liquide middelen en de aanhoudend lage rente.''

Overnemende partijen uit Europa bleven het goed doen en overtroffen hun regionale index in Q1 2021 met +12,1 procentpunt, en ook kopers in het VK wisten in deze periode waarde toe te voegen. Kopers in Azië-Oceanië presteerden ook veel beter dan hun regionale index, met +17,0 procentpunt.

In de eerste drie maanden van het jaar werden er 58 grote deals gesloten (tussen de $1 en $10 miljard) vergeleken met 44 in Q1 2020. Dit was het hoogste Q1-resultaat sinds 2008. Het aantal gesloten deals steeg in alle economische sectoren, een uitzonderlijke prestatie.

Gabe Langerak licht toe: ''Sinds de eerste helft van 2020, toen de verspreiding van het coronavirus ertoe leidde dat veel transacties werden uitgesteld, is het vertrouwen weer terug, gekoppeld aan een meer pragmatische en strategische focus op de juiste aandelenportefeuille voor de lange termijn. Door de kleinere hoeveelheid beschikbare overnamekandidaten en de toenemende concurrentie voelen kopers zich misschien gedwongen om sneller tot een koop over te gaan. De financiële omstandigheden zijn echter nog onzeker, dus dealmakers zullen de verleiding moeten weerstaan om concessies te doen aan hun due diligence. Ze moeten zich goed verdiepen in hun overnamekandidaten en weten aan welke knoppen ze moeten draaien om maximale groei te realiseren.''

Willis Towers Watson Quarterly Deal Performance Monitor-werkwijze

  • Willis Towers Watson heeft alle analyses uitgevoerd vanuit het perspectief van de aankopende partij.
  • In dit kwartaalonderzoek is de koersontwikkeling gemeten aan de hand van het procentuele verschil tussen de aandelenprijs zes maanden voorafgaand aan de aankondigingsdatum en die aan het einde van het kwartaal.
  • Alle transacties waarvoor geldt dat de koper na de overname minder dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen minderheidsbelangen meegenomen. Alle transacties waarvoor geldt dat de koper voor de overname meer dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen restaankopen meegenomen.
  • Alleen voltooide M&A-deals ter waarde van minimaal $100 miljoen, die voldoen aan de onderzoekscriteria, zijn in dit onderzoek meegenomen.
  • De transactiegegevens zijn afkomstig van Refinitiv.

Over Willis Towers Watson M&A

Willis Towers Watsons M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en -oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Over Willis Towers Watson

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) is een vooraanstaande wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider die organisaties helpt om risico om te zetten in groeimogelijkheden. Sinds de eerste stappen in 1828 heeft Willis Towers Watson nu 45.000 werknemers in meer dan 140 landen. Wij ontwerpen en leveren oplossingen die risico beheren, arbeidsvoorwaarden optimaliseren, talent laten groeien en kapitaal effectief inzetten om organisaties en medewerkers te beschermen en te versterken. Ons unieke perspectief stelt ons in staat om verbindingen te zien tussen talent, middelen en visie – de dynamische formule die bedrijfsprestaties verbetert. Together, we unlock potential.

Footnote

1 Bij het M&A-onderzoek worden het aantal gesloten deals boven de $100 miljoen en de koersontwikkeling van het aankopende bedrijf afgezet tegen de MSCI World Index (die als standaard wordt gebruikt, tenzij anders vermeld).

Contact us