Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Internationale M&A-markt noteert voorzichtig eerste positieve resultaten in drie jaar tijd

Oktober 15, 2020

Europese kopers blijven actief en tonen veerkracht tijdens de pandemie.
Mergers and Acquisitions
N/A

AMSTELVEEN, 15 oktober 2020 - Ondanks de impact van de COVID-19-pandemie op transacties in 2020 heeft de internationale M&A-markt de eerste positieve resultaten in drie jaar tijd genoteerd, zo blijkt uit nieuwe M&A-data van Willis Towers Watson.

Uit de meest recente cijfers van Willis Towers Watson’s Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM), gebaseerd op koersontwikkelingen en uitgevoerd in samenwerking met The Business School (voorheen Cass), blijkt dat kopers in het derde kwartaal van 2020 beter hebben gepresteerd dan de MSCI World Index : hun resultaten liggen 1,5 procentpunt hoger dan deze index. Dit is het eerste positieve resultaat dat kopers hebben gerealiseerd sinds het derde kwartaal van 2017 (+0,7 procentpunt).

Het dealvolume bevindt zich echter op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar (sinds Q3 2009), met slechts 121 gesloten deals in de afgelopen drie maanden. De aanhoudende economische onzekerheid als gevolg van de wereldwijde pandemie blijven een negatieve invloed uitoefenen op het aantal gesloten deals wereldwijd.

Gabe Langerak, hoofd M&A West-Europa bij Willis Towers Watson: “Het is te vroeg om de deals die in de afgelopen maanden zijn aangekondigd te beschouwen als een teken dat M&A zich aan het herstellen is. De uitkomsten van ons onderzoek naar gesloten deals en bijbehorende prestaties vragen om terughoudendheid. Kopers moeten lef tonen maar tegelijkertijd voorzichtig zijn, aangezien het aantal gesloten deals in de afgelopen tien jaar niet eerder zo laag was en de prestaties van Noord-Amerikaanse deals op een dieptepunt verkeren als gevolg van de pandemie en de aanhoudende economische en politieke onzekerheid."

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van de QPDM-data

  • Europese kopers tonen veerkracht – kopers in Europa zitten momenteel 20,4 procentpunt boven hun regionale index dankzij 30 gesloten deals in het derde kwartaal. Dit is de eerste keer in twee jaar tijd dat Europa in vier achtereenvolgende kwartalen een positief resultaat heeft behaald.
  • Noord-Amerikaanse M&A-cijfers op dieptepunt – dealmakers in Noord-Amerika hebben hun slechtste kwartaalresultaten behaald sinds de QDPM Index werd geïntroduceerd in 2008. Met 52 gesloten deals in Q3 2020 – het laagste aantal deals sinds 2009 (en gelijk aan Q2 2020) – hebben ze maar liefst 8,6 procentpunt lager gescoord dan hun regionale index.
  • Azië-Oceanië houdt positieve trend vast – deze regio borduurt voort op de positieve resultaten van H1 2020: dankzij 35 gesloten deals in Q3 2020 liggen de prestaties 4,4 procentpunt hoger dan het regionale indexcijfer. Voor de eerste keer sinds 2017 hebben kopers in Azië en Oceanië twee achtereenvolgende kwartalen beter gepresteerd dan hun index.

“COVID-19 was een enorme schok die economieën en beurzen internationaal hard hebben getroffen, maar in plaats van volledig in elkaar te storten, blijven M&A-deals toch een acceptabel niveau halen,” aldus Gabe Langerak. “Vergeleken met eerdere economische cycli is het voor M&A beschikbare kapitaal – mede dankzij de historisch lage rentetarieven – zowel qua omvang als diversiteit uitzonderlijk groot. Kopers die in deze onzekere periode kansen benutten door slagvaardig te handelen en daarbij grondige due diligence te verrichten, zullen hogere rendementen behalen dan concurrenten in hun bedrijfstak en daardoor lange termijngroei bevorderen.”

Willis Towers Watson Quarterly Deal Performance Monitor-werkwijze

Willis Towers Watson heeft alle analyses uitgevoerd vanuit het perspectief van de aankopende partij. In dit kwartaalonderzoek is de koersontwikkeling gemeten aan de hand van het procentuele verschil tussen de aandelenprijs zes maanden voorafgaand aan de aankondigingsdatum en die aan het einde van het kwartaal.

Alle transacties waarvoor geldt dat de koper na overname minder dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Minderheidsbelangen zijn daarom buiten beschouwing gelaten. Alle transacties waarvoor de koper vóór de overname al meer dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. De aankoop van restaandelen is daarom buiten beschouwing gelaten. Alleen voltooide M&A-deals ter waarde van minimaal $100 miljoen, die voldoen aan de onderzoekscriteria, zijn in dit onderzoek meegenomen. De transactiegegevens zijn afkomstig van Refinitiv.

Over Willis Towers Watson M&A

Willis Towers Watsons M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en –oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Related content tags, list of links Persbericht Fusies en overnames
Contact us