Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Verkoop van bedrijsonderdelen herstellende nu voorbij de gevolgen van COVID-19 gekeken wordt

Na een dramatische daling van de resultaten in de eerste helft van 2020, lijken bedrijven hun strategieën opnieuw vorm te geven om zo te kunnen herstellen en gedijen in een wereld na de crisis

September 14, 2020

Mergers and Acquisitions
N/A

14 September 2020 – In de afgelopen 6 maanden werden ondernemingen, als gevolg van de COVID-19 pandemie, geconfronteerd met een plotselinge en dramatische verschuiving in de markt. Als gevolg zagen 63% van de ondernemingen die in de eerste helft van 2020 bedrijfsonderdelen hadden afgestoten hun aandeelhouderswaarde dalen. Dit blijkt uit Willis Towers Watsons’ Divestment Performance Monitor (DPM),die is opgesteld in samenwerking met the Business School (voorheen Cass).

Bedrijven die in het afgelopen halfjaar actief waren in dergelijke verkopen, presteerden gemiddeld 11,3 procentpunt (pp) slechter dan de Global Index. Dit is een nóg sterkere daling dan de negatieve resultaten in H1 2019 (-7,0 pp) en H2 2019 (-5,9 pp) en is de slechtst presterende periode van zes maanden sinds de introductie van de database in 2010.

Hoewel de negatieve resultaten aanzienlijk zijn, is het niet onverwacht gezien de volatiliteit van de markt in de eerste helft van 2020. Wat wellicht meer verrassend is, is het uitblijven van een grotere piek in het dealvolume, aangezien divestitures een defensieve rol kunnen spelen in een onrustige markt. Met 292 voltooide deals in de eerste helft van 2020, zijn de totale aantallen wereldwijd gedaald in vergelijking met de voorgaande zes maanden (315).

Een andere onvoorziene uitkomst was een verwachte stijging van de kopersactiviteit van Private Equity (PE) die tot dusver uitbleef, ondanks het feit dat de PE-industrie over een recordniveau aan kapitaal beschikt. In plaats daarvan waren PE-kopers goed voor slechts 22% in H1 2020, een marktaandeel dat vergelijkbaar is met dezelfde periode vorig jaar.

Gabe Langerak, Western Europe M&A Leader bij Willis Towers Watson, zei: “COVID-19 heeft de M&A business tot stilstand gebracht na een tien jaar durende periode van gestaagde groei, met als gevolg dat transacties zijn gekelderd in het tweede kwartaal van 2020. De volumes in het derde kwartaal zullen hoogstwaarschijnlijk op een laag pitje blijven, omdat deze gebonden zijn aan transactieactiviteiten die plaatsvonden net nadat de volledige impact van de pandemie insloeg. Een duidelijke toename van het aantal afgeronde deals wordt dan ook pas verwacht voor het laatste kwartaal van 2020.

"Bedrijven staan voor ongekende uitdagingen als gevolg van de financiële impact van de crisis. Velen zijn hierdoor gedwongen overgegaan naar een overlevingsstand. Afhankelijk van de nasleep van COVID-19 zal het afstoten van niet-kernactiva veel bedrijven de mogelijkheid bieden tot het behouden en vergroten van waarde, op die manier kunnen ze hun portefeuilles opnieuw vormgeven om zo te herstellen en gedijen in een wereld na de crisis."

Uit de data, die betrekking heeft op bedrijven die onderdelen van een moederbedrijf verkopen aan zowel beursgenoteerde ondernemingen als particuliere beleggers, komt het volgende beeld naar voren:

  • Alle regio's behalve Europa presteerden ondermaats: de divestitures in Noord-Amerika presteerden het slechtst van alle regio's (-23,5 pp) in H1 2020, gevolgd door Azië-Pacific (-17,1 pp). Daarentegen slaagden Europese divestitures erin om gemiddeld +4,7 pp beter te presteren dan hun branchebenchmark, gestimuleerd door een positief resultaat van +4,9 pp uit Britse deals, die goed zijn voor ongeveer een kwart van alle Europese desinvesteringen.
  • Mega-deal-transacties vergelijkbaar met 2019 Zes deals werden gesloten in H1 2020, vergeleken met vijf deals in H2 2019. De resultaten van deze megadeals daalden sterk, momenteel op -22,4 pp vergeleken met +6,1 pp voor de laatste zes maanden van 2019.
  • Kopers kunnen de neerwaartse trend niet opvangen - Het kopen van afgestoten activa was in 2019 de enige fusie- en overnamestrategie om aandeelhouderswaarde te creëren. Echter presteren overnemers (-15,7 pp) nu slechter dan verkopers (-11,3 pp), wat suggereert dat beide partijen de marktturbulentie in de eerste helft van 2020 beter hadden kunnen uitzitten.
  • Verkopen aan PE-kopers - De trend dat verkopersprestaties slechter zijn met PE-kopers (-14,6 pp) vergeleken met corporate kopers (-9,5 pp), zette zich voort in H1 2020. PE-kopers hebben doorgaans professionele transactieteams met diepere ervaring en meer regelmatige dealflow, waardoor ze harder kunnen onderhandelen. Om de waarde te optimaliseren en ervoor te zorgen dat kopers niet winnen ten koste van de verkoper zouden verkopers kunnen profiteren van een gedegen planning en voorbereiding op de verkoop.

Hoewel uit de data blijkt dat iets meer dan zes van de tien deals (63%) uit H1 2020 ondermaats presteerden, betekent dit ook dat de resterende deals beter presteerden dan concurrenten die niet afstootten.

"We weten niet precies hoe de wereld er uitziet na de COVID-19-crisis, maar de huidige trends die de afstotingsactiviteiten drijven, kunnen mogelijk accelereren, met als gevolg dat veel organisaties binnenkort zonder de luxe van keuzemogelijkheden komen te zitten", aldus Gabe Langerak. “Er is duidelijk bewijs dat down-cycli unieke kansen kunnen bieden en M&A aan de verkoopzijde een effectief instrument kan zijn nu bedrijven de herstelfase van COVID-19 ingaan. De meest veerkrachtige en succesvolle bedrijven zijn die die in staat zijn om niet-kernactiva snel opnieuw te identificeren, die bereid zijn om op het juiste moment tot actie over te gaan, die discipline tonen en die zich richten op portfoliotransformatie. "

De methodologie van Willis Towers Watson

  • Alle analyses worden verricht vanuit het perspectief van publieke verkopers.
  • Het halfjaarlijkse onderzoek meet het koersverloop als de procentuele verandering van de aandelenkoers vanaf zes maanden vóór de aankondigingsdatum tot het einde van het halfjaar waarin de divestitures wordt afgerond.
  • Het onderzoek richt zich alleen op afgeronde divestitures met een waarde van minimaal USD 50 miljoen die voldoen aan de gestelde criteria.
  • Alle verkopers van privaat vermogenworden uitgesloten van de steekproef.
  • Gegevens over verkooptransacties zijn afkomstig van Refinitiv.

Over Willis Towers Watson M&A

Willis Towers Watsons M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en –oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Related content tags, list of links Persbericht Fusies en overnames
Contact us