Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Nederlandse werknemers willen meer thuiswerken dan ze denken dat mag

Merendeel ervaart betere werk-privé balans door thuiswerken

Mei 17, 2022

Compensation Strategy & Design|Health and Benefits|Inclusion-and-Diversity|Retirement|Employee Experience|Ukupne nagrade |Benessere integrato
N/A

AMSTELVEEN, Mei 17, 2022 — Nu bedrijven beslissen over nieuwe manieren van werken na de pandemie, verwachten drie van de vijf (58%) werknemers in Nederland dat zij meestal of altijd op kantoor of op locatie zullen moeten werken, maar slechts de helft (48%) wil dat. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van WTW, een wereldwijd adviesbureau.

23%
van de Nederlandse werknemers zegt het liefst altijd of meestal thuis te werken

Bijna een kwart (23%) zegt het liefst altijd of meestal thuis te werken, maar slechts 17% denkt dat dit zal worden toegestaan, terwijl 29% zegt de voorkeur te geven aan een gelijke verdeling tussen kantoor en thuis. Meer dan de helft (56%) van de werknemers geeft aan dat zij door thuiswerken een betere balans hebben tussen werk en privéleven

Uit het onderzoek van WTW onder 1036 Nederlandse werknemers komt een enorme verschuiving in werkpatronen naar voren: 72% van de werknemers zei voor de pandemie altijd of meestal op kantoor of op locatie te werken, en slechts 12% zei altijd of meestal thuis te werken.

Raymond Wammes, Director Work, Rewards & Careers bij WTW, zegt: “ Thuiswerken is absoluut een blijvertje en de kunst voor werkgevers zal zijn om dit op de juiste manier te gaan organiseren. In deze uitdagende arbeidsmarkt moeten bedrijven begrijpen wat hun personeel wil en nodig heeft als ze het beste talent willen aantrekken en behouden. Flexibiliteit in werk staat zeer hoog op de wensenlijst tegenwoordig. Mensen die meer flexibiliteit willen dan ze nu krijgen, zullen eerder van baan veranderen, ondermaats presteren of een burn-out krijgen.”

In deze uitdagende arbeidsmarkt moeten bedrijven begrijpen wat hun personeel wil en nodig heeft als ze het beste talent willen aantrekken en behouden.”

Raymond Wammes | Director Work, Rewards & Careers, WTW

Thuiswerken is een belangrijke factor geworden op een concurrerende arbeidsmarkt. Een derde (35%) van degenen die op afstand willen werken maar niet de mogelijkheid daartoe hebben, zegt van baan te willen veranderen. Flexibel werken is nu de op drie na belangrijkste factor bij het aantrekken van talent.

Elke mismatch kan leiden tot risico's rond de betrokkenheid en prestaties van werknemers. Een kwart (24%) van degenen die tevreden zijn met hun manier van werken, zegt burn-out klachten te ervaren, maar dat stijgt tot 37% voor degenen die meer willen thuiswerken.

Wammes voegt toe: “Werken op afstand heeft voor- en nadelen: de een is blij met de grotere flexibiliteit, maar de ander mist misschien de teamsfeer van het kantoor. Werkgevers moeten hun werknemers ondersteunen en het juiste evenwicht vinden om de betrokkenheid en het welzijn te maximaliseren."

Uit het onderzoek kwamen ook enkele nadelen van thuiswerken naar voren. Bijna een derde (30%) denkt dat het schadelijk is voor hun loopbaanontwikkeling, en dat percentage loopt op tot 38% onder millennials. De helft (53%) zegt dat ze zich door op afstand werken minder verbonden voelen met hun team.

Over het onderzoek

De 2022 Global Benefits Attitudes Survey wordt om het jaar gehouden. Het onderzoek werd uitgevoerd in januari 2022, en er werden 35.549 werknemers in 23 landen ondervraagd, waaronder 1.036 in Nederland. De respondenten werken bij grote en middelgrote particuliere werkgevers, in een breed scala van industrieën.

Over WTW

Bij WTW (NASDAQ: WTW), bieden we data- en kennis gedreven oplossingen op het gebied van mensen, risico en kapitaal. Dankzij het wereldwijde bereik en de lokale expertise van onze collega's in 140 landen en markten helpen wij organisaties hun strategie aan te scherpen, hun veerkracht te vergroten, hun personeel te motiveren en prestaties te verbeteren.

Door samen te werken met onze klanten, ontdekken we kansen voor duurzaam succes - perspective that moves you.

Contact us