Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Verplichting van vaccinatie door werkgevers niet waarschijnlijk en hybride werken blijft ook na de pandemie bestaan

September 8, 2021

Health and Benefits|Ukupne nagrade |Benessere integrato
N/A

AMSTELVEEN, 8 september 2021 – Hybride werken, deels thuis en deels op kantoor, wordt een vast werkmodel voor de toekomst: 3 op de 10 werkgevers verwachten dat hun personeelsbestand over twee jaar hybride werkt, en iets meer dan 4 op de 10 werkgevers verwacht dan weer volledig op locatie te werken. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd adviesbureau.

De overgrote meerderheid (85%) van de bedrijven verwacht dat de meeste werknemers die dat willen eind 2021 weer op de werkplek zullen zijn. Maar werkgevers verwachten niet dat de manier van werken van voor de pandemie terugkeert. Werkgevers denken dat over twee jaar ongeveer 15% van het personeelsbestand voltijds op afstand werkt en dat meer dan een derde (38%) hybride werkt.

Sander Kwint, Director Health en Benefits Nederland bij Willis Towers Watson, zegt: “Hoewel er nog enige onduidelijkheid bestaat over hoe het "nieuwe normaal" er precies uitziet, is één ding zeker: hybride werken is een blijvertje. We hebben de afgelopen twee jaar allemaal een enorme hoeveelheid veranderingen meegemaakt. Werkgevers moeten goed nadenken over hoe ze de mentale gezondheid van hun werknemers kunnen ondersteunen nu we ons aanpassen aan de nieuwe manier van werken.”

Hoewel er nog enige onduidelijkheid bestaat over hoe het 'nieuwe normaal' er precies uitziet, is één ding zeker: hybride werken is een blijvertje..”

Sander Kwint | Director Health en Benefits Willis Towers Watson

Werkgevers terughoudend om vaccinatie op te dringen

Drie op de tien werkgevers hebben hun werknemers via communicatiecampagnes aangemoedigd zich te laten vaccineren, en nog eens 11% overweegt deze aanpak.

De meeste werkgevers zijn echter niet zo ver gegaan dat zij mensen hebben gestimuleerd zich te laten vaccineren. Slechts 9% geeft mensen vrijaf of geld als dank voor het laten vaccineren, maar zij lijken in de minderheid te blijven. De meerderheid van de werkgevers (75%) is niet van plan gebruik te maken van stimuleringsmaatregelen.

Slechts 2% van de ondervraagde organisaties vraagt zijn werknemers momenteel om zich te laten vaccineren om weer aan het werk te kunnen. Acht op de tien bedrijven zijn niet van plan dit te doen. 4% overweegt werknemers te verplichten zich te laten vaccineren voordat ze weer op de werkplek kunnen komen.

Er blijft wat onzekerheid

Bedrijven weten nog niet wanneer ze de veiligheids- en afstandsmaatregelen op het werk zullen laten vallen en de helft van de werkgevers is nog niet zeker van hun plannen op dit vlak.

Kwint vervolgt: “Onzekerheid in deze ongewone tijd is heel normaal. Maar hoewel onzekerheid onvermijdelijk is nu bedrijven voorzichtige stappen zetten om terug te keren naar de werkplek, kan het voor werknemers ook onrustig aanvoelen. Mensen die de afgelopen anderhalf jaar vanuit huis hebben gewerkt, kunnen het vermoeiend vinden om weer meer op het werk te zijn. Toch zijn er ook voordelen. Het hybride werken geeft werknemers het beste van twee werelden. Ze kunnen thuis aan projecten werken die veel aandacht vergen en naar het werk komen voor samenwerking, creatie en ontwikkeling, en zo een beter evenwicht tussen werk en privé realiseren. Zoals altijd ligt de sleutel tot succes in het goed regelen van de details. Wij verwachten dat dit voor werkgevers een voortdurend proces wordt en het is belangrijk om gedurende dit hele proces steeds goed naar de werknemers te luisteren.”

Over het onderzoek

De Benefit Trends Survey wordt tweejaarlijks uitgevoerd door Willis Towers Watson. Het onderzoek is uitgevoerd in mei en juni 2021. De resultaten zijn gebaseerd op reacties van senior employee benefits professionals van 3.642 werkgevers wereldwijd, waarvan 56 in de Benelux. Deze bedrijven vertegenwoordigen 14 miljoen werknemers wereldwijd.

Contact us