Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Wereldwijde fusie- en overnameactiviteit blijft op schema voor recordjaar

Oktober 4, 2021

Er zullen meer transacties worden gedaan dan ooit tevoren, aangewakkerd door herwonnen optimisme, ingehouden vraag en een overvloed aan cash.
Mergers and Acquisitions
N/A

AMSTELVEEN, 04 oktober 2021 — Wereldwijde overnemende partijen liggen op koers voor hun eerste jaarlijkse outperformance op de markt sinds 2016. Dat blijkt uit de laatste resultaten van de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson. Bedrijven die M&A-deals sluiten, hebben in de eerste negen maanden van 2021 gemiddeld +2,3pp (procentpunten) beter gepresteerd dan de World Index, met name door sterke prestaties in de eerste twee kwartalen.

In de afgelopen drie maanden is het transactievolume het op een na hoogste dat voor een derde kwartaal is opgetekend. Met 264 deals van meer dan $ 100m in waarde die in het derde kwartaal van 2021 zijn afgerond, is dit meer dan een verdubbeling van het volume van fusies en overnames in vergelijking met het overeenkomstige kwartaal in 2020. In dit tempo, met 748 tot nu toe afgeronde deals dit jaar, kan de totale M&A-activiteit voor 2021 de all-time high van 1041 afgeronde deals in 2015 overtreffen. Dit blijkt uit gegevens verzameld door Willis Towers Watson en het M&A Research Centre aan The Bayes Business School (voorheen Cass).

De stijging van het aantal deals is vooral te danken aan een sterke toename van de activiteit door Noord-Amerikaanse kopers, die verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle deals die in het derde kwartaal van 2021 wereldwijd zijn afgerond.

Gabe Langerak, head of M&A voor West-Europa bij Willis Towers Watson, zegt: "Nu de economische onzekerheid afneemt na de impact van de lockdowns in 2020, zijn bedrijven dit jaar begonnen aan een ongekende dealreeks op zoek naar volume en het aanpakken van de kwetsbaarheden die zijn blootgelegd.

"Nu de pipeline met deals een recordniveau heeft bereikt, is het moeilijk te voorspellen of de fusie- en overnameactiviteit op de korte termijn zal afnemen. Hoewel het potentieel sterk is, laten de uitdagingen van prijs, regelgeving en druk om target returns te leveren weinig of geen ruimte voor fouten."

Uit de fusie- en overnamedata voor het derde kwartaal van 2021 blijkt dat overnemende partijen in zowel Noord-Amerika als Europa moeite hebben om de positieve resultaten van de eerste zes maanden van 2021 te evenaren, hun regionale indices presteerden ondermaats met respectievelijk -7,2pp en -7,6pp. In dezelfde periode slaagden alleen kopers uit Azië-Pacific erin hun regionale Index te overtreffen met een sterk kwartaalresultaat (+27,8pp), hun beste sinds het vierde kwartaal van 2016 (+72,8pp).

Bijna een derde (215) van de 748 deals die in de afgelopen negen maanden werden afgerond, waren grote deals - gewaardeerd op meer dan $ 1 miljard. Verwacht wordt dat deze trend zich in het laatste kwartaal zal voortzetten en dat de activiteit op dit niveau nieuwe hoogten zal bereiken, voortbouwend op de record brekende bedrijvigheid van begin 2021.

Langerak zei: "Na een periode van aanzienlijke volatiliteit duidt het feit dat meer bedrijven bereid zijn grotere deals te sluiten op een stabielere markt, waarbij de krachten die de wereldwijde strategische activiteit stimuleren nog steeds aanwezig zijn, waaronder positieve economische vooruitzichten, een overvloed aan cash en toegang tot goedkope leningen.

"Tegelijkertijd blijft de concurrentie intens, wordt een strenger toezicht op grote fusies en overnames verwacht en worden de deals ingewikkelder omdat bedrijven nieuwe capaciteiten proberen te verwerven die vaak ver van hun traditionele kernactiviteiten liggen. Naarmate het aantal fusies en overnames toeneemt en de omvang ervan toeneemt, zal integratieplanning vanaf de due diligence steeds belangrijker worden voor kopers die hun winsten willen veiligstellen en transformatieve groei willen realiseren."

Willis Towers Watson Quarterly Deal Performance Monitor-werkwijze

  • Willis Towers Watson heeft alle analyses uitgevoerd vanuit het perspectief van de aankopende partij.
  • In dit kwartaalonderzoek is de koersontwikkeling gemeten aan de hand van het procentuele verschil tussen de aandelenprijs zes maanden voorafgaand aan de aankondigingsdatum en die aan het einde van het kwartaal.
  • Alle transacties waarvoor geldt dat de koper na de overname minder dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen minderheidsbelangen meegenomen. Alle transacties waarvoor geldt dat de koper voor de overname meer dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen restaankopen meegenomen.
  • Alleen voltooide M&A-deals ter waarde van minimaal $100 miljoen, die voldoen aan de onderzoekscriteria, zijn in dit onderzoek meegenomen.
  • De transactiegegevens zijn afkomstig van Refinitiv.

Over Willis Towers Watson M&A

Willis Towers Watsons M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en -oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Over Willis Towers Watson

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) is een vooraanstaande wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider die organisaties helpt om risico om te zetten in groeimogelijkheden. Sinds de eerste stappen in 1828 heeft Willis Towers Watson nu 45.000 werknemers in meer dan 140 landen. Wij ontwerpen en leveren oplossingen die risico beheren, arbeidsvoorwaarden optimaliseren, talent laten groeien en kapitaal effectief inzetten om organisaties en medewerkers te beschermen en te versterken. Ons unieke perspectief stelt ons in staat om verbindingen te zien tussen talent, middelen en visie – de dynamische formule die bedrijfsprestaties verbetert. Together, we unlock potential.

Related content tags, list of links Persbericht Fusies en overnames
Contact us