Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Nederlandse werkgevers plannen salarisverhoging van 2,8% voor 2022; arbeidsmarkt herstelt onder terugkerend optimisme

Augustus 19, 2021

Work Transformation|Health and Benefits|Inclusion-and-Diversity|Retirement|Employee Experience|Ukupne nagrade |Benessere integrato
N/A

AMSTERDAM, Augustus 19, 2021 — Werkgevers in Nederland zijn van plan hun personeel in 2022 een gemiddelde jaarlijkse loonsverhoging van 2,8% te geven, nu de arbeidsmarkt herstelt na de onrust door de mondiale pandemie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd adviesbureau. In Nederland deden 426 bedrijven mee aan het jaarlijkse salarisonderzoek.

De arbeidsmarkt ziet er optimistisch uit en de vooruitzichten voor het bedrijfsleven zijn beter dan velen hadden verwacht.”

Angel Hoover,
Head of Willis Towers Watson Benelux

De stijging is een verbetering ten opzichte van de gemiddelde stijging van 2,4% die in 2021 is toegekend en, met een verwachte inflatie van 2,1% in 2022, betekent dit een reële stijging van 0,7%. De stijging komt doordat het percentage bedrijven dat verwacht de lonen volledig te bevriezen, naar verwachting daalt van 7% in 2021 tot bijna nul (0,4%) in 2022.

Sommige sectoren zullen genereuzer zijn dan andere. De gemiddelde stijgingen in 2022 zijn naar verwachting hoger in de detailhandel (3,2%), de hightechsector (3,1%) en de automobielsector (3,1%). Werknemers in energiediensten en nutsbedrijven (2,2%), natuurlijke hulpbronnen (2,3%) en verzekeringen (2,4%) krijgen naar verwachting minder salarisverhoging.

Angel Hoover, Head of Willis Towers Watson Benelux, zegt: “Na een moeilijke periode voor werkgevers en werknemers heeft ons onderzoek bevestigd dat de loonstijgingen parallel lopen met het economische herstel na de coronacrisis. Sommige bedrijfstakken doen het beter dan andere, maar over het algemeen is het optimisme groot, en veel werkgevers richten zich op een evenwichtige werk- en beloningsstrategie om hun bedrijf te leiden en het welzijn van werknemers - het grootste kapitaal van bijna elk bedrijf - te beschermen en in stand te houden.”

Uit het onderzoek komen duidelijke tekenen van optimisme en herstel onder werkgevers naar voren. Meer dan de helft (53%) van de Nederlandse bedrijven zegt dat hun bedrijfsvooruitzichten 'beter' of 'veel beter' zijn dan ze eerder hadden geanticipeerd, terwijl slechts 2,5% zei dat deze slechter zijn dan eerder verwacht.

En 28% is van plan om in de komende 12 maanden meer personeel aan te nemen, terwijl 8% verwacht het personeelsbestand in te krimpen. Meer dan de helft (55%) van de bedrijven zegt te proberen functies in de verkoop te vervullen, terwijl technische beroepen (39%) en engineering (37%) ook hotspots zijn. De minst actieve wervingsgebieden zijn HR (3%), financiën (5%) en marketing (15%).

“De arbeidsmarkt ziet er optimistisch uit en de vooruitzichten voor het bedrijfsleven zijn beter dan velen hadden verwacht. Bedrijven zijn erop gebrand om functies in de verkoop en productontwikkeling te vervullen. Ondersteunende functies zoals HR en financiën zijn op dit moment minder in trek, maar dat zal waarschijnlijk veranderen naarmate het herstel doorzet,” aldus Hoover.

Over het onderzoek

Het Salary Budget Planning Report is opgesteld door Willis Towers Watsons Data Services Practice. Het onderzoek is online gehouden in juni 2021 en leverde meer dan 23.000 reacties op in meer dan 130 landen wereldwijd. In Nederland deden 426 bedrijven mee.

Het rapport is een samenvatting van de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van Willis Towers Watson naar de loonontwikkeling bij bedrijven om hen te helpen bij de planning van hun beloningsbeleid voor 2021 en daarna.

De inflatiecijfers van de consumentenprijsindex (CPI) worden samengesteld door de Economist Intelligence Unit (EIU). Cijfers per juni 2021.

Contact us