Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Nederlandse bedrijven zeggen dat thuiswerken blijft en verwachten off shoring van 10% van flexibele banen

Veel bedrijven zijn niet goed voorbereid op de verschuiving naar flexibel werken en hebben meer aandacht nodig voor werknemerservaring, secundaire arbeidsvoorwaarden en beloning

Januari 25, 2021

Veel bedrijven zijn niet goed voorbereid op de verschuiving naar flexibel werken.
Work Transformation|Employee Experience|Ukupne nagrade |Benessere integrato
Risque de pandémie

AMSTERDAM, januari 25, 2021 - Bedrijven in Nederland verwachten dat over drie jaar een kwart van hun personeel (25%) nog steeds vanuit huis zal werken, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider.

Hoewel een deel van de werknemers weer vanuit het kantoor zal gaan werken als dat weer mogelijk is, blijkt uit het onderzoek dat werken op afstand wordt gezien als een strategische verandering voor de lange termijn. Drie jaar geleden werd slechts door 8% van het Nederlandse personeel op afstand gewerkt.

"De plotselinge toename van het thuiswerken zal een beetje afzwakken, maar het blijft een permanente verandering, met veel voordelen voor bedrijven en hun personeel", zegt Antoinette Lefevre-Stevens, Benelux Talent & Rewards Leader bij Willis Towers Watson." Bedrijven zien dat flexibele werkregelingen in een wereld na Covid de productiviteit kunnen verhogen, talent kunnen aantrekken en diversiteit kunnen ondersteunen. De uitdaging voor bedrijven is nu om opnieuw na te denken over hoe werk gedaan en beloond wordt, zodat de prestaties verbeterd kunnen worden en de kosten en risico’s beheersbaar zijn."

Veel personeelsleden maken zich zorgen dat werkgevers hen gaan betalen op basis van waar ze wonen - een stap die sommige grote multinationals naar verluidt overwegen. Anderen zijn bang dat werken op afstand kan betekenen dat banen naar andere landen worden verplaatst.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven in beperkte mate overwegen om banen naar andere landen te verplaatsen. Bedrijven verwachten dat gemiddeld 10% van de banen die momenteel via flexibele werkregelingen worden vervuld, de komende drie jaar naar andere landen zal worden verplaatst. Veel hangt af van de werkgever, aangezien een op de vijf bedrijven (20%) zegt dat ze dergelijke banen niet zullen verplaatsen.

Acht van de tien (82%) werkgevers zal volgend jaar hetzelfde betalen aan werknemers op kantoor als op andere locaties. Slechts 3% zegt dat ze zullen betalen op basis van de stad of het gebied waar een medewerker is gevestigd. 41% zegt dat ze zich geen zorgen maken over waar het werk wordt gedaan. Ook al verwachten veel Nederlandse bedrijven dat het hoge aantal werknemers dat op afstand werkt blijvend is in de toekomst, zijn zij hier niet goed op voorbereid. Slechts 17% zegt dat de manier waarop het werk momenteel is gestructureerd een flexibel personeelsbestand volledig ondersteunt, terwijl 37% zegt dat dit helemaal niet ondersteund wordt. Bijna de helft (46%) van de werkgevers heeft nog steeds geen formeel beleid om flexibele werkregelingen te beheren.

Antoinette Lefevre-Stevens zegt hierover: “Covid heeft een bestaande trend naar flexibel werken een boost gegeven, en nu moeten werkgevers een inhaalslag maken. Het is niet te geloven dat bijna de helft van de Nederlandse bedrijven die heeft deelgenomen geen formeel beleid heeft voor flexibel werken. De manier waarop het werk is gestructureerd, hoe en waar het wordt gedaan en hoe men werknemers beloont, is allemaal nog steeds gebaseerd op mensen die in een kantoor werken binnen geografisch georganiseerde teams. Dat moet veranderen als een bedrijf succesvol wil zijn.

Werkgevers moeten nu even afstand nemen en de toekomstige staat van hun organisatie onderzoeken en beslissen hoe ze het beste uit hun nieuwe flexibele personeelsbestand kunnen halen. Veel bedrijven onderzoeken hoe ze salaris en beloning moeten combineren en hoe ze hun mensen het beste kunnen motiveren en betrekken.

Bedrijven die dit nog niet hebben gedaan, moeten hun HR-beleid herzien voor een flexibelere wereld. Het is ook belangrijk om de manier waarop het werk gestructureerd is te evalueren en na te denken over vaardigheden om beter weer te geven hoe taken zijn georganiseerd. De lange termijn doelen voor een succesvol bedrijf zijn het ondersteunen van een flexibel personeelsbestand en de digitale transformatie."

Over het onderzoek

In totaal hebben 41 werkgevers in Nederland deelgenomen aan de Flexible Work and Rewards Survey, dat in september en oktober 2020 werd gehouden. Deze respondenten hebben samen ongeveer 180.000 werknemers in dienst.

Contact us