Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Nederlandse werkgevers bevriezen salarissen en nemen geen nieuw personeel aan om de COVID-19 crisis te overleven

Juni 2, 2020

Compensation Strategy & Design|Work Transformation|Health and Benefits|Inclusion-and-Diversity|Retirement|Employee Experience|Ukupne nagrade |Benessere integrato
Risque de pandémie

AMSTELVEEN, Juni 2, 2020 — Bedrijven in Nederland hebben de werving van nieuwe mensen geschrapt en willen besparen op lonen en bonussen terwijl ze worstelen om de economische tegenwind als gevolg van de wereldwijde pandemie het hoofd te bieden, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd adviesbureau.

In een onderzoek onder Nederlandse bedrijven over COVID-19 zei de helft (51%) dat ze voor de rest van 2020 geen nieuwe mensen aannemen. Een lager percentage van 10% had al personeel ontslagen, en nog eens 8% is van plan dit te doen.

Wat salaris betreft, heeft 17% van de respondenten de lonen voor de rest van 2020 bevroren en in totaal 21% verlaagt of vertraagt loonsverhogingen. 12% heeft de lonen verlaagd of is van plan dit te doen, terwijl nog eens 17% dit overweegt.

Bijna een op de vijf (17%) heeft de bonusopbouw verlaagd of is van plan deze te verminderen. 59% zei echter dat ze hun bonussen niet zullen wijzigen, wat suggereert dat werkgevers essentiële, goed presterende medewerkers willen blijven belonen en behouden.

Angel Hoover, Head of Benelux bij Willis Towers Watson:

“De komende maanden krijgen we te maken met een aantal grote economische uitdagingen en bedrijven bereiden zich daar op voor. Veel werkgevers doen er alles aan om de discretionaire kosten te verminderen of te beheersen. Zelfs in het licht van dit offensieve kostenbeheer nemen werkgevers moeilijke beslissingen om de lonen te verlagen of te bevriezen en geen nieuwe mensen aan te nemen. Samen beschermen deze maatregelen bestaande banen.”

“Het is niet verwonderlijk dat deze operationele acties het risico met zich meebrengen dat werknemers gedemotiveerd of minder betrokken raken. Het personeel betrokken en productief houden is nu belangrijker dan ooit. Er zijn drie zaken waar werkgevers zich op moeten richten: essentiële instrumenten en middelen inzetten om het werk gedaan te krijgen, een duidelijk richtingsgevoel creëren en werknemers motiveren en inspireren om te blijven. Hoewel de toekomst onzeker is, kunnen werkgevers werknemers helpen om door deze lastige tijd heen te komen totdat er meer zekerheid is.”

Over het onderzoek

De COVID-19 Pulse Survey 2020 is in april 2020 uitgevoerd onder een breed scala aan werkgevers in heel Europa, waaronder Nederland. De 109 Nederlandse respondenten hebben wereldwijd ongeveer 2 miljoen werknemers in dienst.

Contact us