Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Een derde van de Nederlandse werknemers heeft geen financiële buffer en leeft van loonstrook naar loonstrook

Covid-19 zal dit probleem erger maken

April 23, 2020

Risk and Analytics|Work Transformation|Health and Benefits|Retirement|Employee Experience|Ukupne nagrade |Benessere integrato
N/A

AMSTELVEEN, 23 april 2020 — Een op de drie (34%) Nederlandse werknemers leeft van loonstrook naar loonstrook en een vergelijkbaar aantal (32%) heeft geen spaargeld om zes maanden aan vaste lasten te kunnen betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson naar de financiële tevredenheid van werknemers in Nederland en de rest van de wereld.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd vóór het begin van de Covid-19-epidemie, toont aan dat veel Nederlandse werknemers al onder financiële druk stonden vóór de nationale lockdowns en de wereldwijde economische neergang.

Uit het onderzoek, met 1003 respondenten in Nederland, blijkt ook dat de druk waarmee mensen worden geconfronteerd niet alleen wordt veroorzaakt door een laag salaris. Bijna een vijfde (19%) van de werknemers die meer dan € 65.000 verdienen, leeft van loonstrook naar loonstrook.

Bijna een vijfde van alle respondenten (19%) zegt dat financiële problemen een negatieve invloed hebben op hun leven, waarbij 64% verwacht dat ze er slechter voor staan in vergelijking met de generatie van hun ouders als ze met pensioen gaan.

Paul Kullen, consultant bij Willis Towers Watson Nederland:
“Nederlandse werknemers stonden al onder druk, maar Covid-19 is een ongekende situatie die de zaken veel erger zal maken. Veel mensen, waaronder mensen met een relatief hoog salaris, gingen deze crisis in met een slechte financiële situatie. Nu zullen zij onder nog grotere druk komen te staan, met verdere negatieve gevolgen voor hun gezondheid, welzijn en werkprestaties.”

Een lage financiële veerkracht heeft negatieve effecten op de gezondheid en prestaties van werknemers. Van degenen met onvoldoende financiële reserves voor zes maanden, geeft 38% aan een slechte gezondheid te hebben en 35% zei de afgelopen twee jaar last te hebben gehad van stress, angst of depressie. Die percentages zijn respectievelijk 27% en 13% voor mensen die wel voor zes maanden spaargeld hebben.

Van de mensen zonder spaargeld voor zes maanden zegt 14% dat ze door geldproblemen minder hun best kunnen doen op hun werk, dit is twee keer zoveel als bij degenen die wel spaargeld hebben (7%).

Paul Kullen: “Dit zijn uitzonderlijke tijden en veel werkgevers doen er alles aan om hun personeel te helpen. Het gaat hier echter om een reeds bestaand probleem en wanneer Covid-19 stopt, zouden werkgevers meer moeten doen om het financiële welzijn te verbeteren. Ze kunnen dat doen door hun personeelsbestand te doorgronden en de juiste arbeidsvoorwaarden aan te bieden, met name rond pensioen, en door hun personeel te ondersteunen met budgettools en opleiding.”

Over het onderzoek

Het onderzoek Global Benefits Attitude Survey is uitgevoerd onder 40.000 medewerkers in 27 landen, waaronder Nederland. In Nederland ondervroeg Willis Towers Watson 1003 werknemers.

Contact us