Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Omvang alternatieve beleggingen stijgt onverminderd door in 2017

Alpinvest Partners de grootste Nederlandse vermogensbeheerder

Juli 17, 2017

Uit het recente Global Alternatives Survey van Willis Towers Watson blijkt dat het totaal vermogen dat wordt beheerd door de 100 grootste vermogensbeheerders van alternatieve beleggingscategorieën voor pensioenfondsen vorig jaar met tien procent is gestegen tot 4 biljoen dollar
N/A
N/A

AMSTELVEEN, 17 juli 2017 – Het totaal vermogen dat wordt beheerd door de 100 grootste vermogensbeheerders van alternatieve beleggingscategorieën voor pensioenfondsen, is vorig jaar met tien procent gestegen tot 4 biljoen dollar. Dit blijkt uit het recente Global Alternatives Survey van Willis Towers Watson, die tien beleggingscategorieën en zeven soorten investeerders omvat. Hieruit blijkt data van de 100 grootste vermogensbeheerders, vastgoedmanagers het grootste deel van het vermogen beheren (35%, meer dan $1,4 biljoen).

Op de tweede plek staan de private equity managers (18%, $695 miljard), gevolgd door hedgefondsen (17%, $675 miljard), private equity fondsen van fondsen (12%, $492 miljard), illiquide kredieten (9%, $360 miljard), fondsen van hedgefondsen (6%, $227 miljard), infrastructuur (4%, $161 miljard) en grondstoffen (1%).

Groei illiquide kredieten

Onder de 100 grootste vermogensbeheerders van alternatieve beleggingscategorieën, groeiden illiquide kredieten het sterkst over een periode van twaalf maanden, van $178 naar $360 miljard. De omvang van directe beleggingen in hedgefondsen daalde bij de grootste vermogensbeheerders daarentegen in deze periode, van $755 miljard naar $675 miljard.

Alpinvest Partners grootste Nederlandse vermogensbeheerder

De grootste Nederlandse beheerder van alternatieve categorieën is Alpinvest Partners, dat €41,4 miljard aan private equity beheert. De firma staat op de zevende plek in de top 100 van wereldwijde vermogensbeheerders op het gebied van pensioenfondsen. De enige andere Nederlandse partij die in de top 100 staat, is Bouwinvest REIM. Door hun vermogen op het gebied van onroerend goed staat de firma op de achtenzestigste plek.

Investering illiquide krediet groeit

Geert-Jan Troost, Senior Consultant bij Willis Towers Watson: “In illiquide kredieten (‘illiquid credit’ of ‘private debt’) wordt meer kapitaal geïnvesteerd, maar de concurrentie neemt ook toe. Hierdoor bieden opbrengsten van bepaalde categorieën –zoals directe leningen- steeds minder rendement als compensatie voor hun illiquiditeit en kredietrisico. Tegelijkertijd zien we dat de instroom van kapitaal naar hedgefondsen daalt. Dit komt door hoge kosten, mogelijke belangenverstrengeling en problemen bij de implementatie. Het negatieve sentiment dat door deze tegenslagen wordt veroorzaakt, beïnvloedt de keuzes van vermogensbeheerders. Het is opmerkelijk dat deze kentering zo lang op zich liet wachten, maar het bevestigt ook onze visie dat de hedgefondssector moet veranderen. Beheerders die transparantie en kwaliteit van beleggingsproducten vooropstellen, gaan de komende periode meer profiteren van groei.”

Noord-Amerika grootste bestemming

Volgens het onderzoek bedraagt het wereldwijde beheerd vermogen in alternatieve categorieën nu $6,5 biljoen, op basis van 562 beheerders. Daarnaast blijft Noord-Amerika de grootste bestemming voor investeringen in alternatieve categorieën (54%), gevolgd door Europa (33%), Azië (8%) en de rest van de wereld (6%).

Pensioenvermogen

Het onderzoek laat zien dat pensioenvermogen een derde (33%) van het vermogen van de top 100 alternatieve managers uitmaakt, gevolgd door wealth managers (15%), staatsfondsen (5%), stichtingen (2%), banken (2%) en funds of funds (2%). Het vermogen van verzekeringsmaatschappijen is gegroeid van tien procent naar 12 procent van het totale vermogen.

Troost: “De alternatieve vermogensbeheerindustrie blijft afhankelijk van pensioengeld. Dat lage kosten en gelijkgerichtheid van belangen steeds meer focus krijgen, draagt ook bij aan de toenemende interesse vanuit andere investeerders zoals verzekeraars, die op zoek zijn naar aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden binnen volatiele markten.”

Groei ten opzichte van 2016

De top 100 alternatieve managers beleggen $1,6 biljoen voor pensioenfondsen, een groei van negen procent ten opzichte van vorig jaar. Het onderzoek laat zien dat het pensioenvermogen meer dan de helft (51%) uitmaakt van het totale vermogen van alternatieve managers. Het vermogen in illiquide kredieten is met ca. 17% gestegen naar $122 miljard. Vastgoedmanagers bleven het grootste deel van het vermogen beheren (41%), gevolgd door private equity FoF’s (18%), hedgefondsen (12%), infrastructuur (8%), illiquide kredieten (8%), private equity (7%) en FOHF’s (5%).

Troost: “Bij de huidige lage rente en het onzekere politieke klimaat blijft de interesse van pensioenfondsen groeien in beleggingen gerelateerd aan (inflatie-geïndexeerde) vastgoedverhuur en erfpacht. Dit komt door het verwachte verschil in rendement ten opzichte van obligaties en de hogere inflatieverwachtingen. Wij denken dat deze vraag waarschijnlijk blijft groeien, zolang de obligatierendementen en hun kredietopslagen laag blijven. Dit maakt het vinden van aantrekkelijke beleggingen in alternatieve categorieën steeds belangrijker.
Daarnaast blijft ook de private equity sector profiteren vanwege hoge uitkeringen en investeerders die op zoek zijn naar extra rendement. Echter, door een overvloed aan beschikbaar kapitaal en een beperkt aanbod van deals worden de geboden rendementen steeds minder aantrekkelijk. Om succesvolle resultaten te blijven behalen, moeten beleggers op zoek naar deals die laag geprijsd zijn of bijdragen aan diversificatie.”

Top 25 van alternatieve asset managers naar beheerd vermogen
POS Naam moederorganisatie Land Beheervermogen (US$mln) Beleggingscategorie
1 Bridgewater Associates Verenigde Staten 116.764,20 Hedgefondsen
2 TH Real Estate (1) Verenigde Staten 105.488,98 Onroerend goed
3 Blackstone Verenigde Staten 101.963,00 Onroerend goed
4 Blackstone Verenigde Staten 100.192,00 Direct Private Equity Funds
5 Macquarie Group Australië 96.161,72 Infrastructuur
6 PGIM (2) Verenigde Staten 94.583,99 Onroerend goed
7 Prudential Private Placement Investors Verenigde Staten 80.860,40 Illiquide krediet
8 CBRE Global Investors Verenigde Staten 78.200,00 Onroerend goed
9 UBS Asset Management Zwitserland 78.031,00 Onroerend goed
10 TPG Capital** Verenigde Staten 72.000,00 Direct Private Equity Funds
11 Blackstone Verenigde Staten 71.119,70 Funds of Hedge Funds
12 AQR Capital Management Verenigde Staten 69.175,00 Direct Hedge Funds
13 J.P. Morgan Asset Management Verenigde Staten 61.346,40 Onroerend goed
14 Principal Global Investors Verenigde Staten 60.640,00 Onroerend goed
15 Kohlberg Kravis Roberts & Co. Verenigde Staten 58.398,80 Direct Private Equity Funds
16 AXA Investment Managers Frankrijk 56.506,60 Onroerend goed
17 Man Group Verenigd Koninkrijk 54.668,00 Direct Hedge Funds
18 Brookfield Asset Management Canada 54,642,00 Onroerend goed
19 Hines Verenigde Staten 54.004,00 Onroerend goed
20 LaSalle Investment Management Verenigde Staten 53.160,00 Onroerend goed
21 Goldman Sachs Asset Management Verenigde Staten 52.183,34 Private Equity FoF
22 AEW (3) Verenigde Staten 50.996,00 Onroerend goed
23 The Carlyle Group** Verenigde Staten 50.864,00 Direct Private Equity Funds
24 Providence Equity Partners** Verenigde Staten 50.000,00 Direct Private Equity Funds
25 Advent International Verenigd Koninkrijk 48.932,00 Direct Private Equity Funds

* Data mede afkomstig van de Global Billion Dollar Club, gepubliceerd door HedgeFund Intelligence
**Cijfers tonen totaal vermogen onder beheer, afkomstig uit publieke bronnen
(1) TH Real Estate is een partner van Nuveen (de beleggingsmanagement tak van TIAA)
(2) De assets die hier zijn meegenomen, komen overeen met die van de afdelingen PGIM Real Estate en PGIM Real Estate Finance
(3) AEW Capital Management is als beleggingsbeheerder partner van Natixis Global Asset Management, en wordt daarom meegenomen in de totale data van Natixis

Totale onderzoeksresultaten
Figure-1-Global-Alternatives-Study-2017

* De data voor een aantal vermogensbeheerders is afkomstig van openbare bronnen en data van de Global Billion Dollar Club, gepubliceerd door HedgeFund Intelligence

Over het onderzoek

Willis Towers Watson heeft het onderzoek in 2016 uitgevoerd onder 562 beleggingsmanagers, waaronder 121 in hedgefondsen, 102 in onroerend goed, 75 in private equity, 60 in illiquide krediet, 58 in infrastructuur, 46 in privaty equity FoF’s, 29 in FoHF’s, 23 in grondstoffen, 22 in natuurlijke bronnen en 16 in verzekeringsbeleggingen. Voor de sectoren onroerend goed, grondstoffen en infrastructuur zijn individuele managers ook meegenomen. De data is merendeels direct afkomstig van beleggingsmanagers en verder afkomstig van openbare bronnen. Bepaalde informatie over individuele hedgefondsen is afkomstig van de Global Billion Dollar Club, gepubliceerd door HedgeFund Intelligence. Alle bedragen zijn in US$.

Over Willis Towers Watson Investment

Willis Towers Watson Investment ondersteunt institutionele beleggers middels diepgaande kennis van risicomanagement, strategische asset allocatie, fiduciair beheer en selectie van vermogensbeheerders. WTW Investment heeft wereldwijd meer dan 900 medewerkers, adviseert over vermogen ter grootte van ruim $2,3 biljoen en heeft circa $87 miljard onder beheer.

Over Willis Towers Watson

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) is een vooraanstaande wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider die organisaties helpt om risico om te zetten in groeimogelijkheden. Sinds de eerste stappen in 1828 heeft Willis Towers Watson nu 40.000 werknemers in meer dan 140 landen. Wij ontwerpen en leveren oplossingen die risico beheren, arbeidsvoorwaarden optimaliseren, talent laten groeien en kapitaal effectief inzetten om organisaties en medewerkers te beschermen en te versterken. Ons unieke perspectief stelt ons in staat om verbindingen te zien tussen talent, middelen en visie – de dynamische formule die bedrijfsprestaties verbetert.

Related content tags, list of links Persbericht
Contact us