Ga naar de hoofdinhoud
Artikel

De keuze voor actief beheer, juist in tijden van crisis

Investments
N/A

Door Morgan Hielkema | Maart 24, 2020

De marktontwikkelingen als gevolg van de pandemie geven een aanleiding om de discussie over actief vs. passief beheer te hervatten.

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn aandelenmarkten gestegen en zijn nettorendementen op passief vermogensbeheer ingelopen op dat van actief beheerde portefeuilles. Actief beheer heeft marktaandeel ingeleverd. Vandaag de dag trachten pensioenfondsbesturen hun portefeuilles zo gezond mogelijk te houden in verband met de COVID-19 pandemie.

Marktontwikkelingen worden in het huidige klimaat niet gedreven door fundamentele overwegingen, maar door sentiment. Juist in deze tijden zijn goede actieve beheerders in staat overrendement te behalen en wij denken dan ook dat actief beheer juist nu een belangrijke rol kan spelen in aandelenportefeuilles. Wij baseren deze aanbeveling op een drietal vaststellingen:

  • Het gebruik van passieve fondsen impliceert meer concentratierisico dan veel beleggers zich realiseren,
  • Er valt over de tijd een cyclisch verloop te ontwaren in de toegevoegde waarde van actief beheer,
  • Duurzaam beleggen is een cruciale factor geworden bij het succes op lange termijn van beleggen in aandelen.

De marktontwikkelingen als gevolg van de pandemie zouden naar onze mening de aanleiding moeten vormen om de discussie over actief vs. passief beheer te hervatten. Deze research case gaat dieper in op de genoemde vaststellingen. Wij nodigen u uit om uw bestaande opvattingen hieraan te toetsen.

Download
Titel Bestandstype Bestandsgrootte
Why we believe NOW is the time for active equities PDF 1.1 MB
Related content tags, list of links Artikel Beleggingen

Related Solution

Contact Us