Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

WTW: Wereldwijde fusies en overnames traag in eerste kwartaal

April 9, 2024

Mergers and Acquisitions
N/A

AMSTELVEEN, April 9, 2024 — Ondanks een opleving in aangekondigde deals, laat het aantal afgeronde fusies en overnames wereldwijd in het eerste kwartaal van 2024 wederom een recorddaling zien. Dealmakers werden ook het eerste kwartaal geconfronteerd met tal van uitdagingen bij het uitvoeren van transacties, zo blijkt uit onderzoek naar afgeronde deals van de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van WTW.

In vergelijking met de sterke prestaties van de aandelenmarkten wereldwijd, bleven bedrijven die fusies en overnames afrondden achter bij de markt met een daling van 14,8 procentpunten tussen januari en maart 2024 voor overnames met een waarde van meer dan $100 miljoen, gebaseerd op de ontwikkeling van de aandelenkoersen. Dit is een voortzetting van de negatieve prestaties van het vorige kwartaal (-13,6pp). Ondanks deze laatste resultaten laat de langetermijntrend van meer dan 15 jaar nog steeds zien dat deals het beter hebben gedaan dan de markt sinds de wereldwijde financiële crisis (+1,5pp).

Uit de data, verzameld in samenwerking met het M&A Research Centre van The Bayes Business School, blijkt dat dealactiviteit met een waarde van meer dan $ 100 miljoen in de eerste helft van 2024 wereldwijd bleef dalen; met 138 afgeronde deals vergeleken met 150 in dezelfde periode in 2023. Dit betekent een daling van 8% in volume en de laagste eerste kwartaalcijfers sinds 2010.

Het volume van grote deals (met een waarde van meer dan $1 miljard) daalde ook in de eerste drie maanden van dit jaar, waarmee de gestage daling die in 2021 begon werd voortgezet. Er werden 30 deals afgerond ten opzichte van 35 in dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2024 werden er wel vier megadeals (met een waarde van meer dan $10 miljard) gesloten, tegenover slechts één in het eerste kwartaal van 2023.

Jana Mercereau, Head of Corporate M&A Consulting bij WTW, zei: "In 2023 heeft de wereldwijde M&A-markt een buitengewoon moeilijk jaar voor overnames doorstaan. Hoewel de zorgen over inflatie zijn afgenomen, blijven aanhoudende uitdagingen zoals zwakke wereldwijde economische groei, geopolitieke instabiliteit en onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen een beperkend effect te hebben op het maken van deals."

“Tegelijkertijd neemt de angst voor een recessie af, waardoor de consensus verschuift naar een zachte landing, en de voorspellingen voor een opleving in fusies en overnames worden ondersteund door de recente scherpe stijging van IPO-activiteiten. Met biljoenen dollars aan liggend kapitaal staan private equity-bedrijven ook onder toenemende druk om hun toegezegde kapitaal in te zetten. Hoewel ons onderzoek afgeronde fusies en overnames bijhoudt, suggereert de duidelijke toename van het aantal aangekondigde deals eind 2023 en begin 2024 dat het komend jaar drukker zal worden naarmate ze tot stand komen.”

De fusie- en overnamemarkt in Noord-Amerika beleefde zijn moeilijkste eerste drie maanden van het jaar, met kopers die voor het vijfde opeenvolgende kwartaal ondermaats presteerden ten opzichte van hun regionale index, na 82 afgeronde deals. Het niveau van underperformance, -15,5pp, was de op één na slechtste prestatie ooit van de regio sinds het begin van onze monitor in 2008.

Andere regio's hadden ook moeite om waarde te genereren uit deals. Europese dealmakers hebben sinds 2021 hun regionale index niet overtroffen en presteerden ondermaats tijdens de periode januari tot maart 2024 met -9,4 procentpunten, waarbij 30 deals werden afgerond.

De daling van de fusie- en overnameprestaties was minder sterk in de regio Azië-Pacific, waar de afgelopen twee jaar positievere resultaten zijn geboekt, waardoor kopers een minder sterke daling van de prestaties in het eerste kwartaal van -1,2pp noteerden, met 25 afgeronde deals. Met name in China - de op één na grootste economie ter wereld - werden in de eerste drie maanden van 2024 slechts acht deals voor meer dan $100 miljoen aan transacties afgerond. Dit is het laagste niveau in meer dan tien jaar en een daling van meer dan 90% sinds de Chinese M&A-deals in het bedrijfsleven in 2015 een hoogtepunt bereikten.

Mercereau zei: "Hoewel het nog te vroeg is om de timing van een volledig marktherstel te voorspellen, zijn de omstandigheden om in te stappen aan het verbeteren, ondanks de aanhoudende tegenwind van bijvoorbeeld strengere regelgeving en aanzienlijke economische volatiliteit. De rentetarieven stabiliseren, er is minder concurrentie voor deals en waarderingsratio’s zijn gedaald. Nu kopers klaar staan om toe te slaan, zal de afwachtende houding ten opzichte van het sluiten van deals van vorig jaar, in de komende maanden opnieuw vastgesteld worden."

Werkwijze WTW QDPM

  • Alle analyses zijn uitgevoerd vanuit het perspectief van de acquirerende partij.
  • In dit kwartaalonderzoek is de koersontwikkeling gemeten aan de hand van het procentuele verschil tussen de aandelenprijs zes maanden voorafgaand aan de aankondigingsdatum en die aan het einde van het kwartaal.
  • Alle transacties waarvoor geldt dat de koper na de overname minder dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen minderheidsbelangen meegenomen. Alle transacties waarvoor geldt dat de koper voor de overname meer dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen restaankopen meegenomen.
  • De transactiegegevens zijn afkomstig van Refinitiv.

Over WTW M&A

WTW M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en –oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Related content tags, list of links Persbericht Fusies en overnames
Contact us