Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Wereldwijde opleving in fusies en overnames belooft druk laatste kwartaal

In alle regio’s namen M&A activiteiten toe met 16%

Oktober 17, 2023

In alle regio's neemt de activiteit op het gebied van fusies en overnames toe met 16%, met 151 afgesloten deals in het afgelopen kwartaal.
Mergers and Acquisitions
N/A

AMSTERDAM, 17 oktober 2023 — De wereldwijde activiteiten op het gebied van fusies en overnames (M&A) is in het derde kwartaal van dit jaar toegenomen, zo blijkt uit onderzoek naar afgeronde deals van de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van WTW. Het wereldwijde volume steeg met 16% met 151 afgeronde deals met een waarde van meer dan $100 van juli tot september. Hiermee werd dit het drukste kwartaal van het jaar tot nu toe.

Ondanks deze laatste opleving in dealactiviteit, blijft het volume van grote deals (met een waarde van meer dan $1 miljard) gestaag dalen. Wat begon in 2021 met 32 afgesloten deals in de periode juli-september 2023, voor dezelfde kwartalen in 2022 en 2021 werden respectievelijk 50 en 67 grote deals gesloten.

Gabe Langerak, Head of Corporate M&A Consulting, Europe, zei: "Stijgende rentetarieven die zich vertalen naar hogere financieringskosten, toegenomen antitrusttoezicht en een voorzichtiger houding van kredietverstrekkers zijn de drijvende kracht achter het trage tempo van grotere, complexere deals.

"Hoewel het nog te vroeg is om van een comeback te spreken, wijst de recente opleving van het transactievolume in de verschillende regio's op een inhaalslag, waarbij M&A-activiteiten naar verwachting zal vergroten nu dealmakers het laatste en drukste kwartaal van het jaar ingaan."

In samenwerking met het M&A Research Centre van The Bayes Business School laten de WTW-gegevens zien dat de macro-economische druk zijn tol heeft geëist op de transactieprestaties. Op basis van de aandelenkoers presteerden kopers -8,7pp slechter dan de markt voor deals die werden afgerond tussen juli en september 2023. Dit is de slechtste kwartaalprestatie sinds het begin van dit onderzoek in 2008.

De M&A-gegevens laten ook zien dat Azië-Pacific de enige regio blijft die het beter doet dan de regionale index. Voor het negende opeenvolgende kwartaal overtroffen kopers in de regio hun index met een positieve prestatie van +7,6pp, met 35 gesloten deals in Q3 2023. Dit is ook een stijging van vijf deals ten opzichte van het vorige kwartaal.

Kopers uit zowel Noord-Amerika als Europa zagen een vergelijkbare toename in dealactiviteit. Noord-Amerikaanse kopers rondden 77 deals af in de periode juli-september van dit jaar, een stijging van 12% ten opzichte van het tweede kwartaal. Ondertussen hebben kopers uit Europa 32 deals afgerond, een stijging ten opzichte van zowel Q1 als Q2 2023. In tegenstelling tot de regio Azië-Pacific presteerden kopers in Noord-Amerika en Europa echter slechter dan hun regionale indices met respectievelijk -10,3pp en -3,4pp.

Met uitzondering van de Energie/Energie en Industrie sectoren, waar fusies en overnames met respectievelijk +1,5pp en +1,9pp marginaal positief presteerden ten opzichte van niet-overnames in hun markten tot nu toe, presteerden alle andere sectoren, waaronder High Technology (-18,5pp) en Financial Services (-7,2pp), ondermaats.

Langerak zei: "Er is tegenwoordig bijna geen marge voor fouten meer bij fusies en overnames. Nu wordt verwacht dat de fusie- en overnameactiviteit in een stroomversnelling zal komen, moeten bedrijven klaar zijn om de juiste targets te identificeren, te bepalen hoe deze in hun bedrijf passen, te navigeren door versnelde due diligence-processen binnen agressieve tijdschema's, en bovenal te zorgen dat de juiste mensen worden geïntegreerd om de waarde van de fusie en overname te maximaliseren."

Werkwijze WTW QDPM

  • Alle analyses zijn uitgevoerd vanuit het perspectief van de acquirerende partij.
  • In dit kwartaalonderzoek is de koersontwikkeling gemeten aan de hand van het procentuele verschil tussen de aandelenprijs zes maanden voorafgaand aan de aankondigingsdatum en die aan het einde van het kwartaal.
  • Alle transacties waarvoor geldt dat de koper na de overname minder dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen minderheidsbelangen meegenomen. Alle transacties waarvoor geldt dat de koper voor de overname meer dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen restaankopen meegenomen.
  • De transactiegegevens zijn afkomstig van Refinitiv.

Over WTW M&A

WTW M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en –oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Related content tags, list of links Persbericht Fusies en overnames
Contact us