Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht | Accent op HR

M&A-deals kelderen in H2

Markten schrikken van zwaardere omstandigheden dan verwacht

Juli 10, 2023

Wereldwijde fusies en overnames kenden een recorddaling in de eerste helft van 2023 doordat rentestijgingen en economische onzekerheid de financiering troffen.
Mergers and Acquisitions
N/A

AMSTERDAM, Juli 10, 2023 — Wereldwijde fusies en overnames kenden een recorddaling in de eerste helft van 2023 doordat rentestijgingen en economische onzekerheid de financiering troffen, zo blijkt uit onderzoek naar afgeronde deals van de WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM).

Uit de data, die zijn verzameld in samenwerking met het M&A Research Centre van The Bayes Business School, blijkt dat dealactiviteit met een waarde van meer dan $ 100 miljoen in de eerste helft van 2023 wereldwijd aanzienlijk is vertraagd; 280 afgeronde deals vergeleken met 441 in dezelfde periode in 2022. Dit betekent een daling van 37% en het laagste aantal deals sinds 2009.

De uitdagende macro-economische omstandigheden zijn goed te merken in de Noord-Amerikaanse markt, waar de volumes nog niet eerder zo sterk daalden in de laatste zes opeenvolgende kwartalen. Van een bijna recordhoogte van 173 deals in het derde kwartaal van 2021 tot slechts 61 deals tussen april en juni 2023.

Naast het lage aantal fusies en overnames presteerden de kopers die in 2023 transacties afrondden ook minder goed dan de markt met -2,1pp (procentpunten). Dit is een duidelijke daling na de positieve prestatie van +4,4pp in de tweede helft van 2022. Maar ondanks de aanhoudende volatiliteit hebben wereldwijde fusies en overnames over de afgelopen 12 maanden over het geheel genomen nog steeds positief gepresteerd met +1,4pp.

Gabe Langerak, Head of M&A Consulting Europe, zei: "Een perfecte storm van hogere inflatie, rentetarieven, kapitaalkosten en meer toezicht door regelgevende instanties, in combinatie met grote geopolitieke tegenwind en een bankencrisis, hebben geleid tot een sterkere daling in fusies en overnames dan verwacht door de markt.

"Kopers hebben naar een andere versnelling moeten schakelen om zich aan te passen aan een meer voorzichtige omgeving voor fusies en overnames, hoewel gesprekken over deals in deze periode van onzekerheid zeker zijn doorgegaan. Deze ontwrichtende trends zullen naar verwachting in de tweede helft van 2023 aanhouden. Hierdoor moeten potentiële kopers de banden wat harder aanhalen wanneer ze strategische deals zoeken, naar nieuwe markten willen uitbreiden of gaten in de capaciteit opvullen."

De dealprestaties tijdens de eerste zes maanden van 2023 zouden nog slechter zijn geweest als Azië-Pacific er niet was geweest, waar kopers het beter blijven doen dan in de rest van de wereld. APAC-overnemers presteerden 10,9pp beter dan hun regionale index. Maar met 72 afgesloten deals in H1 2023 zag de regio nog steeds een volumedaling van 25% ten opzichte van H1 2022 (96 deals).

In tegenstelling tot de APAC-regio presteerden dealmakers uit Europa -8,3pp slechter dan de regionale index.

De deal data laten ook zien dat:

  • Slechts drie megadeals in de eerste helft van 2023 zijn gesloten, vergeleken met 12 deals in H1 2022.
  • De prestaties van kopers in Noord-Amerika in het tweede kwartaal van 2023 met -10,3pp de op één na slechtste ooit zijn, alleen overtroffen door hetzelfde kwartaal in 2020, op het hoogtepunt van de Covid-19 pandemie. De prestaties van kopers in Europa in de afgelopen drie maanden met -10,8pp de slechtste ooit zijn.
  • Inkopers in Azië en de Pacific hebben nu acht opeenvolgende kwartalen positief gepresteerd. Om dit in de juiste context te plaatsen: kopers in Noord-Amerika en Europa hebben in dezelfde periode respectievelijk slechts twee en één kwartaal positief gepresteerd.
  • Intra-regionale deals zijn drie opeenvolgende kwartalen gestegen (in vergelijking met cross-regionale deals) en intra-sectorale deals maakten ook een grote sprong van 57% in het eerste kwartaal van 2023 naar 67% in het laatste kwartaal (in vergelijking met cross-sectorale deals), wat wijst op een duidelijke trend van kopers die deals dichter bij huis zoeken.

Langerak zei: "Wanneer de inflatie stabiliseert en de kredietmarkten weer opengaan, verwachten we dat de bereidheid om deals te sluiten aanzienlijk zal toenemen, waarbij digitale transformatie, herbalancering van portefeuilles en ESG-kwesties belangrijke drijfveren blijven.”

"Grotere deals zullen lastig blijven door de toenemende anti-trustwetgeving en terughoudendheid van regelgevers. In plaats daarvan zullen bedrijven waarschijnlijk eerder kleine tot middelgrote deals nastreven. Deze zijn gemakkelijker dan megadeals af te ronden en brengen eveneens minder risico's met zich mee in de huidige moeilijke financieringsomgeving. Maar in de race om over te nemen - ongeacht de grootte van de deal - zal due diligence die sneller, diepgaander en gerichter is, in combinatie met een plan voor succesvolle integratie, nog belangrijker blijken in een volatiele markt.”

Werkwijze WTW QDPM

  • Alle analyses zijn uitgevoerd vanuit het perspectief van de acquirerende partij.
  • In dit kwartaalonderzoek is de koersontwikkeling gemeten aan de hand van het procentuele verschil tussen de aandelenprijs zes maanden voorafgaand aan de aankondigingsdatum en die aan het einde van het kwartaal.
  • Alle transacties waarvoor geldt dat de koper na de overname minder dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen minderheidsbelangen meegenomen. Alle transacties waarvoor geldt dat de koper voor de overname meer dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen restaankopen meegenomen.
  • De transactiegegevens zijn afkomstig van Refinitiv.

Over WTW M&A

WTW M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en –oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Related content tags, list of links Persbericht Accent op HR Fusies en overnames
Contact us