Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Wereldwijde M&A markt begint het jaar positief en eindigt sterk in 2022

M&A markt wereldwijd presteert wederom beter in laatste kwartaal

Januari 11, 2023

Op basis van de prestaties van de aandelenkoersen overtroffen bedrijven die M&A-deals sluiten de markt met +5,2pp bij overnames met een waarde van meer dan $100 miljoen in Q4 2022.
Mergers and Acquisitions
N/A

AMSTERDAM, Januari 11, 2023 — Wereldwijde dealmakers hebben in de laatste drie maanden van 2022 een tweede opeenvolgend kwartaal van markt outperformance behaald volgens onderzoek naar afgeronde deals uit de WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM). Op basis van de prestaties van de aandelenkoersen overtroffen bedrijven die M&A-deals sluiten de markt met +5,2pp (procentpunten) bij overnames met een waarde van meer dan $100 miljoen tussen oktober en december 2022. Dit volgt op een positieve prestatie van +3,9pp in het vorige kwartaal.

In samenwerking met het M&A Research Centre van Bayes Business School laten de cijfers voor 2022 voor het hele jaar nog steeds een lichte onderprestatie (-0,8pp) van kopers zien in vergelijking met niet-kopers ondanks de opleving in de tweede helft van het jaar. Dit staat in contrast met een positieve prestatie van +1,4pp over heel 2021. Het transactievolume met wereldwijd 853 afgeronde deals in 2022 daalde aanzienlijk met 19% tegenover 1047 deals in 2021 als gevolg van een duidelijke daling van de fusie- en overnameactiviteit in Noord-Amerika.

Gabe Langerak, European Head of M&A Consulting, WTW, zei: "Hoewel geopolitieke spanningen, inflatie en stijgende rentetarieven vorig jaar een onvermijdelijke impact hadden op de dealactiviteit en -prestaties, was het buitengewone tempo dat in 2021 werd ingezet ook onhoudbaar. In plaats van als een neerwaartse trend te worden geïnterpreteerd, weerspiegelen de huidige M&A-volumes een terugkeer naar het niveau van vóór de pandemie.”

"De macro-economische onzekerheid zal in 2023 aanhouden, maar er zullen nog steeds deals worden gesloten. Ondanks het feit dat de moeilijkheidsgraad wordt opgetrokken, wijst de positieve fusie- en overnameprestatie van de afgelopen twee kwartalen duidelijk op het vermogen van strategische kopers om ook in moeilijke omstandigheden te slagen. Door potentiële bedrijven met een nog fijnere lens te bekijken en meer tijd en middelen te investeren in een kwalitatieve due diligence, zullen dealmakers in staat zijn om waarde te genereren en de groei op langere termijn te stimuleren."

Wereldwijde M&A deals – jaarlijks rendement

Wereldwijde M&A deals – jaarlijks rendement
2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Gemiddeld jaarlijks rendement (pp)* -0.7 +4.5 +5.5 +10.1 +5.4 -1.3 -3.0 -5.0 -1.9 +1.4 -0.8

*De cijfers in de tabel tonen de jaarlijkse voor de mediaan gecorrigeerd rendement van alle deals.

In Noord-Amerika was de daling van het aantal deals het grootst, met kopers die in 2022 402 deals sloten, 35% minder dan de 614 deals die in 2021 werden afgerond. In Europa en Azië-Pacific daarentegen waren de transactievolumes stabieler: in beide regio's is de fusie- en overnameactiviteit de afgelopen 12 maanden marginaal toegenomen. Europese kopers rondden in 2022 203 deals af, tegenover 199 in 2021. Terwijl Aziatische kopers in de Pacific in 2022 200 deals afrondden, tegenover 196 het jaar daarvoor.

Terwijl kopers uit Azië-Pacific in 2022 10,1pp beter presteerden dan hun regionale index, laten de cijfers voor het hele jaar een onderprestatie zien. In de andere regio's, waaronder Noord-Amerikaanse en Europese kopers respectievelijk -1,9pp en -5,7pp onder hun sectorgenoten presteerden.

In tegenstelling tot de resultaten voor het hele jaar lieten de laatste drie maanden van 2022 een sterk rendement zien, niet alleen door dealmakers uit Azië-Pacific (+10,5pp), maar ook in Noord-Amerika, waar kopers aanzienlijk beter presteerden dan de regionale index (+9,4pp). Alleen dealmakers uit Europa bleven in het laatste kwartaal van 2022 met -2,6pp onderpresteren.

5 M&A trends voor 2023

Gabe Langerak deelt zijn top trends voor het komende jaar:

 1. 01

  Terugkeer van het ‘Lipstick Effect’

  Kopers zullen zich steeds meer richten op kleinere deals, nu de recessieangst een 'lipstickeffect' veroorzaakt: wanneer economische neergang leidt tot een stijging van de uitgaven voor kleinere, meer betaalbare - in plaats van grote, duurdere - goederen. Voor het eerst in meer dan drie jaar werden er in het derde kwartaal van 2022 geen megadeals (ter waarde van meer dan $10 miljard) gesloten, en het aantal grote deals (ter waarde van meer dan $1 miljard) lag aanzienlijk lager dan in dezelfde periode in 2021 (49 vs 67), volgens de Quarterly Deal Performance Monitor van WTW, die wordt uitgevoerd in samenwerking met het M&A Research Centre van Bayes Business School.

 2. 02

  Kansen in noodlijdende M&A

  Het moeilijke bedrijfsklimaat zal ertoe leiden dat meer bedrijven niet-kernactiviteiten afstoten in hun streven naar waardecreatie op lange termijn. Sommige transacties zullen van strategische aard zijn - energiebedrijven blijven koolstofintensieve activa afstoten - terwijl de aanhoudende economische onzekerheid andere bedrijven zal dwingen activa te verkopen - de detailhandel en de recreatiesector hebben vaak een hogere operationele hefboomwerking. Dit kan kopers kansen bieden om productlijnen, diensten of leveringsketens tegen een lager tarief uit te breiden.

 3. 03

  Technologie M&A: van verdediging naar aanval

  De behoefte aan snelheid in digitale transformatie in alle sectoren, versneld door een tijdperk van volatiliteit, zal ervoor zorgen dat dealmaking centraal blijft staan, met een golf van overnames in de markten voor AI en machine learning die in 2023 wordt verwacht. Of het nu gaat om het invoeren van nieuwe technologieën en talent of het bereiken van nieuwe markten, fusies en overnames blijven de snelste manier voor bedrijven om te transformeren om relevant en veerkrachtig te blijven in de snel veranderende wereld van vandaag.

 4. 04

  Geopolitieke impact

  Bedrijven die tijdens de pandemie zijn getroffen door meerdere verstoringen van de toeleveringsketen die in 2023 zullen aanhouden, zullen naar fusies en overnames kijken om hun operationele veerkracht te vergroten. Kwetsbaarheden die blijven zorgen voor een noodlijdende dealstroom in de zwaarst getroffen sectoren zullen ook een katalysator zijn voor bedrijven om hun eigen supply chain-netwerken opnieuw uit te vinden. Door leveranciers dichter bij de productielocatie te plaatsen, zullen bedrijven streven naar meer veiligheid en veerkracht.

  Het aantal grensoverschrijdende fusies en overnames is in 2022 afgenomen als gevolg van de economische en geopolitieke onrust in de wereld. Het streven naar stabiliteit en voorspelbaarheid zal waarschijnlijk leiden tot meer transacties tussen vertrouwde partners, wat wijst op een verschuiving naar meer selectieve "friend-shoring"-transacties in 2023.

 5. 05

  Spotlight op ESG

  ESG-kwesties bij het sluiten van transacties zullen in 2023 in de schijnwerpers blijven staan, vooral omdat de due diligence van kopers meer dan ooit zal zijn. Nu steeds meer beleggers ESG zien als een fundamentele motor voor financieel succes, zullen bedrijven te maken krijgen met een toenemende controle en druk voor transparantie over klimaatrisico's, sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en corporate governance. Groene due diligence is zonder twijfel in opkomst.

Werkwijze WTW QDPM

 • Alle analyses zijn uitgevoerd vanuit het perspectief van de acquirerende partij.
 • In dit kwartaalonderzoek is de koersontwikkeling gemeten aan de hand van het procentuele verschil tussen de aandelenprijs zes maanden voorafgaand aan de aankondigingsdatum en die aan het einde van het kwartaal.
 • Alle transacties waarvoor geldt dat de koper na de overname minder dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen minderheidsbelangen meegenomen. Alle transacties waarvoor geldt dat de koper voor de overname meer dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen restaankopen meegenomen.
 • De transactiegegevens zijn afkomstig van Refinitiv.

Over WTW M&A

WTW M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en –oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Related content tags, list of links Persbericht Fusies en overnames
Contact us