Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Global M&A Outlook 2023: kleinere deals en trager tempo

December 19, 2022

WTW verwacht dat het sluiten van transacties actief zal blijven ondanks de aanhoudende onzekerheid en de grote tegenwind. De vrees voor een recessie kan een 'lippenstifteffect' teweegbrengen doordat grotere transacties uit de gratie raken.
Mergers and Acquisitions
N/A

AMSTERDAM, December 19, 2022 — De wereldwijde fusie- en overnamemarkt is opmerkelijk veerkrachtig gebleken in een jaar van ongekende onzekerheid. Uit het laatste M&A-onderzoek van WTW (NASDAQ: WTW) bleek dat kopers beter presteerden dan de markt, zelfs nog in het derde kwartaal van 2022, op basis van de aandelenkoersen van afgeronde transacties.

Het aantal transacties is echter aanzienlijk afgenomen in vergelijking met het recordtempo van vorig jaar. Meerdere factoren hebben in 2022 een impact gehad op fusies en overnames - geopolitieke onrust, stijgende inflatie, stijgende rente en vrees voor een wereldwijde recessie - en dat zal volgend jaar zo blijven. Zo'n uitdagende economische achtergrond maakt het moeilijker voor kopers om met vertrouwen de winstgevendheid van potentiële overnames te voorspellen, vooral voor degenen die zich buiten bekende paden wagen.

"Een ongekend aantal ontwrichtende krachten heeft tegenwind gecreëerd voor dealmakers, maar genereert ook kansen", zegt Gabe Langerak, hoofd Corporate M&A Consulting Europe bij WTW. "De fundamenten die aan de basis van deals liggen zijn nog steeds aanwezig en nu de waarderingen afnemen na de historische niveaus uit 2021, zullen zowel strategische als financiële kopers profiteren van beter geprijsde groeikansen."

5 M&A trends voor 2023

Gabe Langerak deelt zijn top trends voor het komende jaar:

 1. 01

  Terugkeer van het ‘Lipstick Effect’

  Kopers zullen zich steeds meer richten op kleinere deals, nu de recessieangst een 'lipstickeffect' veroorzaakt: wanneer economische neergang leidt tot een stijging van de uitgaven voor kleinere, meer betaalbare - in plaats van grote, duurdere - goederen. Voor het eerst in meer dan drie jaar werden er in het derde kwartaal van 2022 geen megadeals (ter waarde van meer dan $10 miljard) gesloten, en het aantal grote deals (ter waarde van meer dan $1 miljard) lag aanzienlijk lager dan in dezelfde periode in 2021 (49 vs 67), volgens de Quarterly Deal Performance Monitor van WTW, die wordt uitgevoerd in samenwerking met het M&A Research Centre van Bayes Business School.

 2. 02

  Kansen in noodlijdende M&A

  Het moeilijke bedrijfsklimaat zal ertoe leiden dat meer bedrijven niet-kernactiviteiten afstoten in hun streven naar waardecreatie op lange termijn. Sommige transacties zullen van strategische aard zijn - energiebedrijven blijven koolstofintensieve activa afstoten - terwijl de aanhoudende economische onzekerheid andere bedrijven zal dwingen activa te verkopen - de detailhandel en de recreatiesector hebben vaak een hogere operationele hefboomwerking. Dit kan kopers kansen bieden om productlijnen, diensten of leveringsketens tegen een lager tarief uit te breiden.

 3. 03

  Technologie M&A: van verdediging naar aanval

  De behoefte aan snelheid in digitale transformatie in alle sectoren, versneld door een tijdperk van volatiliteit, zal ervoor zorgen dat dealmaking centraal blijft staan, met een golf van overnames in de markten voor AI en machine learning die in 2023 wordt verwacht. Of het nu gaat om het invoeren van nieuwe technologieën en talent of het bereiken van nieuwe markten, fusies en overnames blijven de snelste manier voor bedrijven om te transformeren om relevant en veerkrachtig te blijven in de snel veranderende wereld van vandaag.

 4. 04

  Geopolitieke impact

  Bedrijven die tijdens de pandemie zijn getroffen door meerdere verstoringen van de toeleveringsketen die in 2023 zullen aanhouden, zullen naar fusies en overnames kijken om hun operationele veerkracht te vergroten. Kwetsbaarheden die blijven zorgen voor een noodlijdende dealstroom in de zwaarst getroffen sectoren zullen ook een katalysator zijn voor bedrijven om hun eigen supply chain-netwerken opnieuw uit te vinden. Door leveranciers dichter bij de productielocatie te plaatsen, zullen bedrijven streven naar meer veiligheid en veerkracht.

  Het aantal grensoverschrijdende fusies en overnames is in 2022 afgenomen als gevolg van de economische en geopolitieke onrust in de wereld. Het streven naar stabiliteit en voorspelbaarheid zal waarschijnlijk leiden tot meer transacties tussen vertrouwde partners, wat wijst op een verschuiving naar meer selectieve "friend-shoring"-transacties in 2023.

 5. 05

  Spotlight op ESG

  ESG-kwesties bij het sluiten van transacties zullen in 2023 in de schijnwerpers blijven staan, vooral omdat de due diligence van kopers meer dan ooit zal zijn. Nu steeds meer beleggers ESG zien als een fundamentele motor voor financieel succes, zullen bedrijven te maken krijgen met een toenemende controle en druk voor transparantie over klimaatrisico's, sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en corporate governance. Groene due diligence is zonder twijfel in opkomst.

Langerak geeft aan: “Op weg naar 2023 zal de economische onzekerheid de fusies en overnames blijven bepalen en op de proef stellen, maar er zullen ook kansen zijn. Dezelfde volatiliteit zal een eigen impuls geven aan het sluiten van transacties, aangezien strategische kopers proberen te profiteren van deals tegen lage prijzen om de huidige marktuitdagingen te bestrijden en transformationele groei te realiseren.”

Werkwijze WTW QDPM

 • Alle analyses zijn uitgevoerd vanuit het perspectief van de acquirerende partij.
 • In dit kwartaalonderzoek is de koersontwikkeling gemeten aan de hand van het procentuele verschil tussen de aandelenprijs zes maanden voorafgaand aan de aankondigingsdatum en die aan het einde van het kwartaal.
 • Alle transacties waarvoor geldt dat de koper na de overname minder dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen minderheidsbelangen meegenomen. Alle transacties waarvoor geldt dat de koper voor de overname meer dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen restaankopen meegenomen.
 • De transactiegegevens zijn afkomstig van Refinitiv.

Over WTW M&A

WTW M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en –oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Related content tags, list of links Persbericht Fusies en overnames
Contact us