Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

M&A-kopers trotseren onzekerheid met bullish optimisme voor 2023

M&A markt presteert voor het eerst sinds 2016 beter dan niet overnames

April 3, 2023

Dealmakers wereldwijd hebben in de eerste drie maanden van 2023 een derde opeenvolgend kwartaal van markt outperformance behaald.
Mergers and Acquisitions
N/A

AMSTERDAM, April 3, 2023 — Dealmakers wereldwijd hebben in de eerste drie maanden van 2023 een derde opeenvolgend kwartaal van markt outperformance behaald, volgens onderzoek naar afgeronde deals uit de WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM). Op basis van de aandelenkoersen overtroffen bedrijven die M&A-deals sluiten de markt met +1,0pp (procentpunten) voor overnames met een waarde van meer dan $100 miljoen tussen januari en maart 2023. Dit volgt op een positieve prestatie van +5,2pp in het vorige kwartaal.

In samenwerking met het M&A Research Centre van The Bayes Business School blijkt uit de gegevens dat de marginaal positieve prestatie van Q1 2023 werd gedreven door dealactiviteit in Azië en de Pacific, waar kopers hun regionale index met +13,8pp overtroffen. Met 43 gesloten deals in Q1 2023 zag deze regio een volumedaling van 7% ten opzichte van Q1 2022.

De M&A-dealactiviteit vertraagde ook wereldwijd aanzienlijk en noteerde de laagste cijfers voor het eerste kwartaal sinds 2015, met 157 afgeronde deals wereldwijd in Q1 2023, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2022 (220 deals) en de laatste drie maanden van 2022 (202 deals).

De vertraging van dealactiviteit was echter veel uitgesprokener in bepaalde regio's. Noord-Amerikaanse kopers presteerden -3,9pp slechter dan hun index met 79 deals die tussen januari en maart werden gesloten. Dit komt neer op een scherpe daling van 32% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Dealmakers uit Europa, dat met veel ontwrichting en onzekerheid blijft kampen, presteerden -7,4pp onder hun index met 30 deals die in Q1 2023 werden afgerond, een aanzienlijke daling van 39% in volume ten opzichte van Q1 2022.

Gabe Langerak, Head of Corporate M&A Consulting for Europe bij WTW, zei: "De scherpe daling in M&A-deals die dit kwartaal werden afgerond, is het onvermijdelijke katereffect na een verbluffend jaar in 2021, nog verergerd door de macro-economische en geopolitieke tegenwind die de markt vorig jaar teisterde.

"Tegelijkertijd zijn de markten voor fusies en overnames verre van gesloten. Het aantal deals dat we in de pijplijn zien, is helemaal niet gedaald. Vele deals zijn langzaam op weg naar voltooiing, of zijn gepauzeerd omdat kopers een 'afwachtende' houding aannemen. Over het algemeen blijven dealmakers vrij optimistisch en denken dat de fusies en overnames in de tweede helft van 2023 zullen toenemen naarmate de markten stabiliseren en de rentevoeten dalen."

Door de noodzaak om nieuwe technologieën toe te passen, talent aan te trekken, nieuwe markten te bereiken en leveringsketens opnieuw uit te vinden om veerkracht op te bouwen, hebben sectoroverschrijdende deals het hoogste niveau bereikt sinds het begin van het WTW M&A-onderzoek in 2008.

Uit gegevens blijkt ook dat de mediane tijd om deals te sluiten in Q1 2023 de langzaamste is sinds 2008, met 71% van alle deals die nu ten minste 70 dagen in beslag nemen, vergeleken met 53% minder dan 18 maanden geleden. Deze trend houdt rechtstreeks verband met de toename van sectoroverschrijdende overnames, waarvoor doorgaans meer tijd nodig is om ze te evalueren en te beoordelen voordat ze kunnen worden gesloten, en met de behoefte aan robuuste due diligence vanuit het oogpunt van zowel prestaties als risicobeheer.

Langerak zei: "Er zijn enorme mogelijkheden te verkennen voor het overnemen van bedrijven, vooral corporates en PE-fondsen met veel kapitaal. Sommige sectoren die veerkrachtig zijn geweest of hebben geprofiteerd van de pandemie, zoals technologie of gezondheidszorg, zullen wellicht een sterke vraag blijven zien. Ook in het bankwezen wordt een aanzienlijke consolidatie verwacht, terwijl de technologie-, media- en telecomsector (TMT) nog nooit zo populair is geweest.”

"Voor kopers die in het huidige onzekere economische klimaat deals nastreven, is het belangrijker dan ooit om gedisciplineerd due diligence-onderzoek te verrichten en dieper in te gaan op potentiële zwakke punten van een doelwit. Ook het behoud en de integratie van nieuwe werknemers na het sluiten van een deal is van cruciaal belang voor de waarde van de overname, vooral als het de bedoeling is om talent te stimuleren door overname. Dit betekent dat goed geformuleerde retentieprikkels een topprioriteit moeten zijn, vooral in de huidige krappe arbeidsmarkt.”

Werkwijze WTW QDPM

  • Alle analyses zijn uitgevoerd vanuit het perspectief van de acquirerende partij.
  • In dit kwartaalonderzoek is de koersontwikkeling gemeten aan de hand van het procentuele verschil tussen de aandelenprijs zes maanden voorafgaand aan de aankondigingsdatum en die aan het einde van het kwartaal.
  • Alle transacties waarvoor geldt dat de koper na de overname minder dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen minderheidsbelangen meegenomen. Alle transacties waarvoor geldt dat de koper voor de overname meer dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen restaankopen meegenomen.
  • De transactiegegevens zijn afkomstig van Refinitiv.

Over WTW M&A

WTW M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en –oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Related content tags, list of links Persbericht Fusies en overnames
Contact us