Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Kloof tussen prioriteiten werkgevers en behoeften werknemers

September 26, 2023

Compensation Strategy & Design|ESG and Sustainability|Inclusion-and-Diversity|Health and Benefits|Retirement|Employee Experience|Ukupne nagrade |Benessere integrato
N/A

AMSTERDAM, September 26, 2023 – Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (46%) geeft de voorkeur aan arbeidsvoorwaarden die de financiële zekerheid op lange termijn en hun pensioen ondersteunen. Toch legt meer dan de helft van de werkgevers de nadruk op het bieden van arbeidsvoorwaarden gericht op flexibele werkregelingen (50%) en vier op de tien op carrière, training en ontwikkeling (40%), wat wijst op een mogelijke mismatch in prioriteiten. Dat blijkt uit de 2023 Benefits Trends Survey van WTW, een internationaal adviesbureau (NASDAQ: WTW).

Volgens werkgevers wordt hun arbeidsvoorwaardenstrategie gestuurd door kosten (51%) en benchmarking en markttrends (47%). Tot nu toe heeft dit geleid tot programma's die gericht zijn op kostenbeheersing, naast bredere initiatieven die de carrière van medewerkers verbeteren en aansluiten bij flexibele werkomgevingen.

Willem Eikelboom, Senior Consultant bij WTW, zegt: “Nu de zorgen over financieel welzijn voor veel medewerkers toenemen in de huidige economische situatie, wordt meer ondersteuning door werkgevers zeer gewaardeerd. Steeds vaker erkennen de werkgevers waarmee WTW spreekt het sterke verband tussen financieel welzijn en andere aspecten van welzijn. Slecht financieel welzijn kan de productiviteit en betrokkenheid van een werknemer op dezelfde manier beïnvloeden als slechte mentale of lichamelijke gezondheid, dus er moet een gebalanceerde aanpak worden gehanteerd. Daarom is financieel welzijn snel een prioriteitsgebied aan het worden voor werkgevers die oprecht willen zorgen voor de algehele gezondheid en welzijn van hun medewerkers.”

Nu de concurrentie om talent door acht op de tien (80%) werkgevers wordt genoemd als de belangrijkste factor die hun arbeidsvoorwaardenstrategie beïnvloedt, doen werkgevers er goed aan om aandacht te schenken aan de groeiende vraag van medewerkers naar meer ondersteuning op het gebied van financieel welzijn.

Sterker nog, als het gaat om financieel welzijn, toont het onderzoek aan dat 29% van de werkgevers al bezig is met het verbeteren van hun arbeidsvoorwaarden, specifiek met betrekking tot financieel welzijn, en dat 42% de wens heeft om in de komende twee jaar boven de markt te presteren op dit gebied in vergelijking met hun belangrijkste concurrenten.

Eikelboom zegt: "Het is belangrijk dat werkgevers hun medewerkers kunnen ondersteunen, ongeacht in welke levensfase ze zich bevinden, en erkennen dat het financiële welzijn van een individu niet noodzakelijk samenhangt met het salaris en op elk moment kan veranderen door persoonlijke gebeurtenissen of omstandigheden, maar ook als reactie op bredere economische factoren.”

"Gelukkig is er een reeks oplossingen voor financieel welzijn beschikbaar die werkgevers kunnen aanbieden aan hun medewerkers en die kunnen worden aangepast aan elk budget en de omvang van het personeelsbestand. Dit kan gaan om het promoten van bestaande financiële informatievoorzieningen en kortingen, die zijn geïntegreerd in programma's voor medewerkersondersteuning of andere voordelen, het organiseren van voorlichtingscampagnes met seminars en webinars, het verkennen van partners voor digitale welzijnsoplossingen die apps voor het hele personeelsbestand en gepersonaliseerde educatieve platforms kunnen aanbieden om het financiële welzijn van medewerkers te verbeteren, en nog veel meer."

Over het onderzoek

WTW heeft tussen 1 maart 2023 en 14 april 2023 60 Nederlandse organisaties uit verschillende sectoren gevraagd naar hun arbeidsvoorwaardenstrategieën voor het 2023 Benefit Trends Survey.

Over WTW

Bij WTW (NASDAQ: WTW), bieden we data- en inzicht gedreven oplossingen op het gebied van mensen, risico en kapitaal. Dankzij het wereldwijde bereik en de lokale expertise van onze collega's in 140 landen en markten helpen wij organisaties hun strategie aan te scherpen, hun veerkracht te vergroten, hun personeel te motiveren en prestaties te verbeteren.

Door samen te werken met onze klanten, ontdekken we kansen voor duurzaam succes - perspective that moves you.

Contact us