Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Opleving wereldwijde fusie- en overname markt in derde kwartaal

M&A markt blijft veerkrachtig ondanks de grote geopolitieke tegenwind

Oktober 4, 2022

Op basis van de aandelenkoersen overtroffen kopers de bredere markt met +3,9pp (procentpunten) voor deals met een waarde van meer dan $100 miljoen tussen juli en september 2022.
Mergers and Acquisitions
N/A

AMSTERDAM, 4 Oktober 2022 — De wereldwijde prestaties van fusies en overnames (M&A) zijn in het derde kwartaal van dit jaar teruggekeerd, volgens onderzoek naar afgeronde deals uit de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van WTW. Op basis van de aandelenkoersen overtroffen kopers de bredere markt met +3,9pp (procentpunten) voor deals met een waarde van meer dan $100 miljoen tussen juli en september 2022.

In samenwerking met het M&A Research Centre van Bayes Business School laten de gegevens ook zien in welke mate het risicosentiment is bekoeld. De wereldwijde transactieactiviteit is aanzienlijk gedaald: in het derde kwartaal van 2022 werden 210 transacties afgerond, tegenover 264 in hetzelfde kwartaal van 2021. Dit wijst echter op een terugkeer naar een gezond niveau van vóór de pandemie, na het recordtempo van 2021 dat werd aangedreven door uitzonderlijke omstandigheden.

Voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2019 werden in de afgelopen drie maanden geen megadeals (met een waarde van meer dan $10 miljard) gesloten. Grote deals (met een waarde van meer dan 1 miljard dollar) waren ook aanzienlijk lager dan in dezelfde periode in 2021 (49 vs 67). Deze daling in grote transacties wijst erop dat overnemers voorzichtiger worden door de risico's van complexere transacties en meer tijd besteden aan due diligence-processen als reactie op de toenemende regelgeving in verschillende markten.

Ondanks de vele uitdagingen - stijgende rente, hogere inflatie, geopolitieke spanningen en een dreigende recessie - die duidelijk zijn stempel heeft gedrukt op het sentiment van de dealmakers, tonen M&A aanzienlijke veerkracht.

Gabe Langerak, Europe M&A Consulting Leader bij WTW, verklaarde: "De markten hebben een 'vlucht naar kwaliteit' gezien doordat beleggers high yiels en exotische activa mijden en zich in plaats daarvan richten op stabielere en defensieve bedrijven van voldoende kwaliteit om de zorgen op de korte termijn te verzachten.”

"M&A-activiteit zal tegen het einde van het jaar waarschijnlijk rustiger worden. De vlucht naar kwaliteit versterkt de noodzaak voor bedrijven om hun zinnen te zetten op activa met een duidelijke, goed geformuleerde strategische rationale. Activa die als ‘ok’ worden beschouwd, zullen in deze omstandigheden met een lager risico waarschijnlijk geen transacties aangaan."

Alleen Europese dealmakers presteerden minder goed dan hun regionale index. APAC-kopers presteerden 14,4pp beter met 49 afgesloten deals in het derde kwartaal van 2022. Noord-Amerikaanse kopers deden het ook 4,5pp beter dan hun index met 98 gesloten deals tussen juli en september. Dealmakers uit Europa, die het meest verstoord werden door geopolitieke en wereldwijde financiële onzekerheid, presteerden met -6,7pp onder hun index met 51 afgeronde deals.

Langerak zei: "Voor het eerst in een generatie worden we geconfronteerd met een cocktail van oplopende inflatie en stijgende rentetarieven, in combinatie met toegenomen regelgeving, die verdere druk uitoefent op een toch al kwetsbare wereldeconomie. Ondanks deze grote geopolitieke en financiële tegenwind en de mogelijkheid dat er nog meer schokken komen, gaan fusies en overnames gewoon door.”

"Hoewel de financiële voorwaarden in de eerste negen maanden van 2022 sterk zijn aangescherpt, is er nog veel droog kruit beschikbaar: sommige investeerders zien de huidige omstandigheden als een koopkans en PE-firma's moeten tegen het einde van het jaar grote hoeveelheden geld inzetten. Wij verwachten dat de concurrentie voor broodnodige technologie, ESG-prioriteiten, veerkracht van de toeleveringsketen en recessiebestendige sectordeals de motor zal zijn achter het sluiten van transacties in 2023, nu bedrijven de huidige onzekere marktomstandigheden doorkruisen en plannen maken voor groei op lange termijn."

Werkwijze WTW QDPM

  • Alle analyses zijn uitgevoerd vanuit het perspectief van de acquirerende partij.
  • In dit kwartaalonderzoek is de koersontwikkeling gemeten aan de hand van het procentuele verschil tussen de aandelenprijs zes maanden voorafgaand aan de aankondigingsdatum en die aan het einde van het kwartaal.
  • Alle transacties waarvoor geldt dat de koper na de overname minder dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen minderheidsbelangen meegenomen. Alle transacties waarvoor geldt dat de koper voor de overname meer dan 50% van de aandelen van de overnamepartner in zijn bezit had, zijn niet meegenomen. Er zijn dus geen restaankopen meegenomen.
  • De transactiegegevens zijn afkomstig van Refinitiv.

Over WTW M&A

WTW M&A Practice combineert onze expertise op het gebied van risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en –oplossingen te bieden voor alle fases van het M&A-proces. We hebben specifieke expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en integratie na de transactie; factoren die bepalend zijn voor het succes van elke transactie.

Related content tags, list of links Persbericht Fusies en overnames Nederland België
Contact us