Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Verantwoord beleggen door ‘s werelds grootste vermogensbeheerders van cruciaal belang

November 13, 2019

De grootste vermogensbeheerders ter wereld dragen de zorg voor het vermogen en het welzijn van miljarden mensen en mogen daarom niet falen in hun missie.
Investments
N/A

AMSTEELVEEN, 13 November 2019 – De Asset Owner 100 (AO100), ‘s werelds grootste vermogensbeheerders, zijn volgens onderzoek van Thinking Ahead Institute gezamenlijk verantwoordelijk voor USD 19 biljoen, een stijging van 1,7% ten opzichte van vorig jaar.
In deze tweede studie van de AO100 benadrukt het Thinking Ahead Institute de unieke positie die ‘’Universal Owners*’’ hebben om kapitaal op een duurzame manier te sturen, en hierdoor een significante positieve bijdrage kunnen leveren op kwesties als klimaatverandering.

Roger Urwin, Global Head of Content at the Thinking Ahead Institute zegt hierover: “De 100 grootste vermogensbeheerders zijn verantwoordelijk voor meer dan 35% van het totale kapitaal van vermogensbeheerders. Hiervan zijn er een aantal zelfverklaarde universele eigenaren die grootschalige, op de lange termijn gerichte en leidende fondsen zijn die een deel van de hele wereldeconomie bezitten. Dit maakt dat ze een invloedrijke rol spelen in het beschermen van het financiële systeem en een positieve bijdrage leveren aan bepaalde grote maatschappelijke kwesties zoals onder andere klimaatverandering.

Gedurende 2018 zijn er een aantal duurzame initiatieven geweest door deze Universal Owner fondsen die draaiden om ‘’doing good while doing well’’. Dit markeert het begin van een beweging waarin fondsen maatschappelijk nuttige initiatieven ondersteunen die consistent zijn met financieel gezonde fiduciaire principes.”

Marisa Hall, directeur van het Willis Towers Watson Thinking Ahead Institute: “Vermogensbeheerders worden geconfronteerd met lagere verwachte rendementen in de toekomst en het succes waarmee ze hun beoogde rendementen behalen, zal afhangen van hoe goed ze hun investeringsmodel aanpassen om duurzaamheidsoverwegingen zoals ESG te integreren. Wereldwijde best practices op het gebied van duurzaamheid voor vermogensbeheerders zijn in opkomst, maar er is nog een lange weg te gaan. ”

Jacco Heemskerk, Head of Investment voor Willis Towers Watson in Nederland, zegt hierover: “Nederland is lange tijd gidsland geweest op het gebied van verantwoord beleggen. Zeker sinds het akkoord van Parijs in 2015 is een wereldwijde trend zichtbaar bij beleggers. Het besef is ingedaald dat de aanbodzijde van geld, onze pensioenfondsen, de allocatie van dat geld naar economische activiteiten bepalen.”

Het Willis Towers Watson Thinking Ahead Institute heeft tevens een wereldwijde ranglijst gemaakt van de top Universal Owners, gebaseerd op een combinatie van een aantal fonds-karakteristieken, acties en denkwijze. Pensioenfondsen blijven de ranglijst domineren: van de top 20 beheerde fondsen is 50% pensioenfonds met een gemiddelde activawaarde van USD 170 miljard. Onder de tien grootste pensioenfondsen wereldwijd worden er twee posities bekleed door Nederlandse fondsen, namelijk ABP en PFZW.

 Rank Fund Market Total Assets   Category
1. Government Pension Investment Japan  $1,374,499  Pension Fund 
2.  Government Pension Fund Norway $982,293  China Investment
3.  Pension Fund Corporation
China  $941,420  SWF
4.  Abu Dhabi Investment Authority* UAE
$696,660  SWF
5.  Kuwait Investment Authority Kuwait $592,000  SWF
6.  Federal Retirement Thrift
U.S. $578,755  Pension Fund
7.  National Pension South Korea
$573,259  Pension Fund
8. Hong Kong Monetary Authority Investment Portfolio** Hong Kong $509,353  SWF
9.  SAMA Foreign Holdings** Saudi Arabia $505,755  SWF
10.  ABP Netherlands $461,682  Pension Fund
11.  SAFE Investment Company** China $439,837  SWF
12.  GIC Private Limited** Singapore $390,000  SWF
13.  California Public Employees
U.S.  $376,859  Pension Fund
14.  Temasek Holdings**
Singapore
$374,896  SWF
15.  National Social Security 
China $325,002  Pension Fund
16.  Qatar Investment Authority** Qatar  $320,000  SWF
17.  Public Investment Fund/ Sanabil Investments** Saudi Arabia $290,000  SWF
18.  Canada Pension**
Canada $287,410  Pension Fund 
19.  Central Provident Fund
Singapore
$286,963  Pension Fund
20.  PFZW2 Netherlands  $248,326  Pension Fund


*Universal owners worden beschouwd als beleggers die een klein puntje van de wereldwijde beleggingstaart hebben. Zo’n belegger heeft op de lange termijn niet alleen de voordelen van financiële rendementen maar ook de mogelijke nadelen van externaliteiten die in de samenleving neerslaan. Hun belangen zouden daarom niet puur financieel moeten zijn.

 

Over het Thinking Ahead Institute

Het Thinking Ahead Institute is een wereldwijde non-profit organisatie met als doel om invloed uit te oefenen op veranderingen in de investeerderswereld, die spaarders ten goede komen. Het instituut bestaat uit vermogenseigenaren, investeringsmanagers en andere groepen die graag invloed willen uitoefenen binnen de branche, in het voordeel van de wereldwijde spaarders. Het Institute komt voort uit de Thinking Ahead Group van Willis Towers Watson Investments.

Over Willis Towers Watson

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) is een vooraanstaande wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider die organisaties helpt om risico om te zetten in groeimogelijkheden. Sinds de eerste stappen in 1828 heeft Willis Towers Watson nu 45.000 werknemers in meer dan 140 landen en markten. Wij ontwerpen en leveren oplossingen die risico beheren, arbeidsvoorwaarden optimaliseren, talent laten groeien en kapitaal effectief inzetten om organisaties en medewerkers te beschermen en te versterken. Ons unieke perspectief stelt ons in staat om verbindingen te zien tussen talent, middelen en visie – de dynamische formule die bedrijfsprestaties verbetert.

Related content tags, list of links Persbericht Beleggingen Verenigd Koninkrijk
Contact us