Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Een derde van de Nederlandse werknemers heeft last van angst of depressie

Juli 1, 2022

Compensation Strategy & Design|Environmental Risks|Health and Benefits|Retirement|Employee Experience|Ukupne nagrade |Benessere integrato
N/A

AMSTELVEEN, Juli 1, 2022 — Een derde (33%) van de Nederlandse werknemers zegt last te hebben van angst of depressie, en één op de tien (9%) rapporteert ernstige symptomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van WTW, een wereldwijd adviesbureau.

Uit het onderzoek van WTW onder 1036 Nederlandse werknemers blijkt dat ernstige angst of depressie de prestaties van werknemers sterk kan beïnvloeden: de betreffende medewerkers missen 23,4 dagen per jaar door verzuim, vergeleken met 12 dagen bij werknemers zonder klachten.

Meer dan de helft (57%) met ernstige angst en depressie zegt vast te zitten in hun baan en naar een nieuwe werkgever te willen overstappen, wat een risico vormt voor lage betrokkenheid, en 59% worstelt met verslavend gedrag zoals alcohol- of drugsmisbruik.

Krista Schaafsma, Senior Health Consultant, WTW, zegt: "Een goede emotionele gezondheid is voor iedereen van vitaal belang en er valt veel te doen om mensen met angst of depressie te ondersteunen. Organisaties hebben tijdens de pandemie veel geleerd over hoe ze het welzijn van hun personeel kunnen verbeteren, en gelukkig is die aandacht niet afgenomen. Werkgevers moeten meer doen om specifieke welzijnsbehoeften van hun personeel te ondersteunen. Er is geen oplossing die voor iedereen werkt."

Een op de vier (23%) werknemers in Nederland wil dat hun werkgever hen helpt op het gebied van mentale gezondheid. Toch geven slechts twee op de vijf (40%) aan dat de initiatieven van hun werkgevers hebben geholpen om hun psychische gezondheid te verbeteren.

23% van de Nederlandse werknemers wil dat hun werkgever hen helpt op het gebied van mentale gezondheid

Uit het onderzoek blijkt ook dat het gebruik van digitale kanalen, zoals apps en online fora, nuttig kan zijn. Van degenen die hier 'intensief gebruik' van maken, zegt 68% dat hun geestelijke gezondheid het afgelopen jaar is verbeterd. Van degenen die geen digitale tools gebruiken, ervaart maar 19% verbetering.

Krista Schaafsma vervolgt: "Er kan veel gedaan worden om medewerkers in online omgevingen te helpen met hun mentale gezondheid. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, tools en hulpmiddelen, en een werkcultuur die steun biedt en het vertrouwen van werknemers versterkt, zijn belangrijk voor het welzijn van het personeel."

Over het onderzoek

De 2022 Global Benefits Attitudes Survey wordt om het jaar gehouden. Het onderzoek werd uitgevoerd in januari 2022, en er werden 35.549 werknemers in 23 landen ondervraagd, waaronder 1.036 in Nederland. De respondenten werken bij grote en middelgrote particuliere werkgevers, in een breed scala van industrieën.

Over WTW

Bij WTW (NASDAQ: WTW), bieden we data- en kennis gedreven oplossingen op het gebied van mensen, risico en kapitaal. Dankzij het wereldwijde bereik en de lokale expertise van onze collega's in 140 landen en markten helpen wij organisaties hun strategie aan te scherpen, hun veerkracht te vergroten, hun personeel te motiveren en prestaties te verbeteren.

Door samen te werken met onze klanten, ontdekken we kansen voor duurzaam succes - perspective that moves you.

Contact us