Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Artikel | Accent op HR

Voordelen van een digitale Total Rewards experience

Het einde van de ‘verborgen loonstrook’

Door Raymond Wammes | Mei 30, 2023

Secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een steeds belangrijkere rol om bij een organisatie te blijven of elders te gaan werken.
Ukupne nagrade |Benessere integrato
N/A

Voordelen van een digitale Total Rewards experience

Medewerkers wenden zich steeds vaker tot hun werkgever voor hulp en ondersteuning bij hun secundaire arbeidsvoorwaarden. In feite spelen secundaire arbeidsvoorwaarden een steeds belangrijkere rol in de beslissing van medewerkers om bij hun organisatie te blijven of elders te gaan werken. Volgens het WTW Global Benefits Attitudes Survey 2022 willen medewerkers dat hun werkgevers welzijn en pensioenzekerheid voorop stellen. Uit de survey blijkt dat in veel landen het belang van welzijn en pensioenvoorzieningen als aantrekkings- en retentieinstrumenten een tien jaar hoogtepunt heeft bereikt. Daarnaast zijn flexibele werkregelingen eveneens essentieel voor medewerkers.

Het einde van de "verborgen loonstrook’

Op het vlak van ‘employee benefits’ bleek uit de enquête dat pensioen de belangrijkste benefit voor medewerkers is (44%), gevolgd door flexibel kunnen werken (39%). Binnen de groep medewerkers die flexibel werk als belangrijk hadden aangemerkt, wil de helft (50%) meer betaald verlof en ziekteverlof, 47% wil overal kunnen werken/op afstand kunnen werken en 45% wil zelf kunnen bepalen wanneer ze werken. Een derde van de respondenten (33%) vindt welzijnsmanagement belangrijk.

Decennialang hebben werkgevers de waarde van Total Rewards gecommuniceerd door de totale kosten voor medewerkers te benadrukken als het zogenaamde "verborgen loonstrookje". Die methode werkte succesvol, maar vertelt slechts een deel van het verhaal. Niet elk Benefits-programma heeft kosten voor de werkgever, en niet elk programma kan afzonderlijk worden gekwantificeerd. Naast de kosten moeten werkgevers duidelijk maken hoe Benefit-programma's de behoeften van medewerkers ondersteunen en suggesties doen om hun Total Rewards te optimaliseren.

Optimalisatie van Total Rewards

Organisaties beschrijven gewoonlijk wat ze proberen te bereiken door over hun arbeidsvoorwaarden te communiceren rondom:

 1. Bekendheid en waardering van Total Rewards-programma's
 2. Benadrukken van de vele mogelijkheden
 3. Aangeven wat de daadwerkelijke waarde van de arbeidsvoorwaarden zijn
 4. Vergroten van de betrokkenheid van medewerkers

Om deze doelen effectief te bereiken, moeten gepersonaliseerde inhoud en medewerkersgegevens worden gecombineerd tot een interactieve en aansprekende Total Rewards-experience. Idealiter omvat dit:

 • Branded en gepersonaliseerde content die de employee experience weerspiegelt
 • Nudges die medewerkers ertoe aanzetten optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden
 • Ondersteunende tools zoals outbound single sign-on verbindingen van één platform vanwaar de verschillende providers de ‘benefits’ aanbieden
 • Een geïntegreerde enquête-tool die inzichten verzamelt over wat medewerkers waarderen
 • Videos en animaties die medewerkers op aansprekende wijze vebindt met de inhoud
 • Analyses die het gebruik van het platform volgen, zodat het gebruik en de ervaring kan worden afgestemd op wat medewerkers het vaakst zoeken
 • Specifieke content voor managers, omdat medewerkers op hen vertrouwen als betrouwbare bron die advies kan geven over het beste gebruik van de geboden arbeidsvoorwaarden

Digitale ervaring is de sleutel

Door relevante inhoud en data in één oplossing te combineren, heeft u de beste kans om uw communicatiedoelstellingen te halen en het gedrag en de perceptie van medewerkers te veranderen. Als dit effectief gebeurt, voelen medewerkers zich geïnspireerd om het maximale uit hun Total Rewards-programma's te halen.

De 5 belangrijkste voordelen van een digitale Total Rewards experience zijn dan ook:

 1. Altijd de meest actuele weergave van de Total Rewards, 24/7 op elk apparaat. Daarmee komt een einde aan het eenmalige jaaroverzicht. Gegevens worden nu automatisch vanuit verschillende systemen rechtstreeks in het platform geladen.
 2. Benadruk gemiste kansen op een meer aantrekkelijke manier en geef medewerkers de mogelijkheid om per direct voorwaarden te wijzigen. Ga van een opsomming van feiten naar het verblijden en inspireren van medewerkers met aanbiedingen en mogelijkheden om hun leven te verbeteren.
 3. Verlaag kosten door het elimineren van druk- en portokosten om jaarlijks dezelfde informatie samen te stellen.
 4. Creëer de gewenste employee experience. Met de gegevens die worden gebruikt voor een digitale Total Rewards experience, heeft u de mogelijkheid om een gepersonaliseerde en optimale werkomgeving te creëren voor medewerkers - een totaalervaring die hen laat weten dat het platform "voor mij, over mij en er om mij te helpen" is.
 5. Gebruik het platform ook voor andere doeleinden. Zoals managementtrainingen en betrokkenheid van echtgenoten/partners.

Werkgevers die op een gepersonaliseerde manier met hun medewerkers communiceren over de verschillende arbeidsvoorwaarden hebben een duidelijk competitief voordeel ten opzichte van hun concurrenten. Daarnaast verhoogt het de waarde van het pakket vanuit het perspectief van de medewerker.

Auteur

Director Work & Rewards Benelux

LinkedIn


Related content tags, list of links Artikel Accent op HR Total Rewards Welzijn

SURVEY REPORT

European findings of the Global Gender Wealth Equity Index 2022

Download findings from our Global Gender Wealth Equity Report 2022 now.

Contact us