Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Belgische werkgevers plannen salarisverhoging van 7,5% voor 2023

Augustus 1, 2022

Compensation Strategy & Design|Environmental Risks|Health and Benefits|Inclusion-and-Diversity|Retirement|Employee Experience|Ukupne nagrade |Benessere integrato
N/A

BRUSSEL, Augustus 1, 2022 — Werkgevers in België zijn van plan hun personeel in 2023 een gemiddelde jaarlijkse loonsverhoging van 7,5% te geven, ze hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt en verwachtingen van hun medewerkers rond inflatie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van WTW, een wereldwijd adviesbureau. In België deden 421 bedrijven mee aan het jaarlijkse salarisonderzoek.

Uit het nieuwste Salary Budget Planning Report van WTW blijkt dat de loonstijging hoger is dan de gemiddelde verhoging van 5,2% in 2022.

Belgische bedrijven staan onder druk om meer te doen aan salarissen. Vier op de tien (38%) bedrijven zegt dat hun salarisbudget nu hoger is dan ze hadden voorzien. En 32% geeft aan dat ze de salarissen vaker hebben herzien of dat zullen doen, 94% van hen evalueert de lonen twee keer per jaar of gaat dat doen.

Er zijn drie belangrijke redenen voor de hogere loonbudgetten: 57% van de werkgevers maakt zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt, 57% is bang voor inflatie, en 40% zegt te moeten voldoen aan verwachtingen en zorgen van hun werknemers.

Edwin Nys, consultant bij WTW België, zegt: “Terwijl salarisverhogingen momenteel worden ingehaald door de inflatiecijfers, zoeken werkgevers naar andere manieren om werknemers te behouden, zoals aandacht voor wellbeing. In de huidige dynamische omgeving is het absoluut noodzakelijk dat organisaties een duidelijke beloningsstrategie hebben en inzicht hebben in de eigen concurrentiepositie voor wat betreft beloning.”

In de huidige dynamische omgeving is het absoluut noodzakelijk dat organisaties een duidelijke beloningsstrategie hebben en inzicht hebben in de eigen concurrentiepositie voor wat betreft beloning.”

Edwin Nys | consultant, WTW België

Terwijl ‘The Great Resignation’ oftewel ‘Het Grote Ontslag’ aanhoudt, is het aantrekken en behouden van talent een grote kopzorg geworden voor werkgevers. Het percentage Belgische bedrijven dat moeite heeft met het aantrekken van talent is gestegen van 29% in 2020 tot 92% dit jaar, terwijl het percentage bedrijven dat problemen heeft met het behouden van hun personeel in dezelfde periode is gestegen van 20% tot 88%.

IT- en technische vaardigheden zijn bijzonder gewild. 79% van de bedrijven heeft problemen met het invullen van IT-functies, en 74% heeft problemen met het behouden van hun IT-personeel. Voor ingenieursfuncties heeft 56% moeite met werven en 49% met het behouden van personeel.

Om aantrekkelijker te worden voor nieuwe medewerkers biedt 67% van de werkgevers meer flexibiliteit; 60% benadrukt diversiteit en inclusie; en 42% biedt financiële prikkels zoals startbonussen.

67% van de werkgevers biedt meer flexibiliteit om aantrekkelijker te worden voor nieuwe medewerkers

Ook proberen organisaties hun personeel aan zich te binden door in te zetten op diversiteit en inclusie (57%), meer mogelijkheden te bieden voor thuiswerken (48%) en salarisstructuren zoals basissalaris en bonussen aan te passen (37%).

Nys voegt toe: “De krappe arbeidsmarkt, vooral voor medewerkers met veel gevraagde skills, betekent dat organisaties veel creatiever moeten zijn bij het aantrekken en behouden van personeel. Er is veel concurrentie bij het binnenhalen van schaars talent, zoals digitaal of IT talent. Het draait niet alleen om salaris, maar ook om het bieden van mogelijkheden voor ontwikkeling en progressie. Een goed doordachte strategie voor carriere en talentontwikkeling is doorslaggevend om de juiste mensen binnen te krijgen. De problemen rondom inflatie en krapte op de arbeidsmarkt zullen zich ook het komend jaar voordoen.”

Over het onderzoek

Het Salary Budget Planning Report is opgesteld door WTW’s Reward Data Intelligence practice. Het onderzoek is uitgevoerd in april en mei 2022 en leverde ongeveer 22.570 reacties op van bedrijven in 168 landen wereldwijd. In België deden 421 bedrijven mee.

Over WTW

Bij WTW (NASDAQ: WTW), bieden we data- en kennis gedreven oplossingen op het gebied van mensen, risico en kapitaal. Dankzij het wereldwijde bereik en de lokale expertise van onze collega's in 140 landen en markten helpen wij organisaties hun strategie aan te scherpen, hun veerkracht te vergroten, hun personeel te motiveren en prestaties te verbeteren.

Contact us