Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Artikel

Cyberverzekering helpt cyberweerbaarheid te vergroten

Maart 23, 2023

Organisaties heroverwegen beveiligingsstrategieën om zich beter te wapenen tegen cyberrisico's.
Cyber Risk Management
N/A

Unlock More

Cyber Quantify voor Pensioenfondsen

Pensioenfondsen verwerken enorme hoeveelheden persoonsgegevens. De wereldwijde gegevenswetten hebben fondsbeheerders gedwongen na te denken over de beste strategieën om de gegevens te beschermen en grote boetes en reputatieschade te voorkomen. Cyber Quantified zal het jaarlijkse en eenmalige gegevensverlies kwantificeren dat fondsen kunnen verwachten, maar biedt ook een beeld van welke plaatsingsstrategie maximaal rendement zal opleveren en helpt de budgettaire behoefte aan deze essentiële verzekering te beheersen. WTW's Cyber analytics team en Cyber brokers staan ter beschikking van fondsbeheerders om te helpen de cyberweerbaarheid te maximaliseren.

In het eerste kwartaal van 2023 zijn de eerste tekenen te zien dat de cyberverzekeringsmarkt afkoelt. Cyberrisico's blijven een topzorg voor raden van bestuur van alle organisaties, ongeacht hun omvang of activiteit. Dit heeft organisaties gemotiveerd om beveiligingsstrategieën te heroverwegen en hun weerbaarheid tegen cyberrisico's te verbeteren.

De afgelopen jaren hebben WTW en verzekeraars veel geïnvesteerd om de kennis binnen hun cyberrisicoteams te vergroten. Toen de prijzen en eigen risico's de afgelopen drie jaar stegen als gevolg van de beperkte capaciteit die beschikbaar was op de cyberverzekeringsmarkt en de toegenomen verliesratio's, steeg het bewustzijn over cyberrisico's bij organisaties in hetzelfde tempo. Verzekeraars hebben de manier waarop zij feedback geven verbeterd en WTW gebruikt uitgebreide gegevens om klanten te helpen beslissen, niet alleen over de cyberbeveiligingsstrategieën maar ook over de strategieën voor risico-overdracht.

Cyber analyse als dienst

Harde marktomstandigheden hebben klanten en makelaars gedwongen opnieuw na te denken over de manier waarop zij cyberrisico's beschermen en overdragen aan de verzekeringsmarkt. Tegelijkertijd ontwikkelt de cybercriminaliteit zich razendsnel. AI helpt cybercriminelen om zowel het bereik als de slaagkans van cyberaanvallen te vergroten.

Cyberaanvallen worden ook steeds vaker gebruikt als wapen door malafide regeringen en terroristische groeperingen. Hackers richten zich op meer kritieke infrastructuur, zoals het platleggen van een elektriciteitscentrale, een haven of een pijpleiding, wat een enorm negatief effect kan hebben op de samenleving als geheel.

Hoewel zich een nieuw evenwicht lijkt te vormen op de cyberverzekeringsmarkt, blijven verzekeraars en klanten waakzaam om ervoor te zorgen dat het snel evoluerende dreigingslandschap niet leidt tot een nieuwe verstoring van het marktevenwicht. WTW stelt als analytisch makelaar gegevens ten dienste van onze klanten. Wij bieden ultramoderne analytische instrumenten om inzicht te verschaffen in de cyberrisico's van onze klanten, wat hen op zijn beurt helpt te beslissen over de best mogelijke strategie voor risico-overdracht.

Een benadering in 3 stappen

 1. In de eerste fase beoordeelt WTW het risico en presenteert dit aan de markt. Ons Cyber Risk Services team biedt een breed scala aan diensten voor risicobeoordeling, maar kan ook helpen bij het invullen van een CISO, het interpreteren van vragenlijsten en het voorbereiden van een underwriting roadshow.
 2. In de tweede fase voert WTW de analysetools uit. Deze tools zijn ontworpen om gegevens te gebruiken om inzicht te verschaffen in de potentiële risico's van de klant:
  • Cyber Quantified is een eigen WTW-tool die het cyberrisico kwantificeert, zowel het privacyrisico als het risico op netwerkuitval, om de jaarlijkse verliezen en de verliezen bij één enkel incident die de klant kan verwachten, te benadrukken. De tool biedt de mogelijkheid om het cyberverzekeringsprogramma en de verlengingsopties te testen om te beslissen welk programma het optimale rendement oplevert.
  • Security Scorecard is een partner van WTW en levert een gedetailleerd security scorecard rapport. Dit rapport belicht de beveiliging van het publieke domein en geeft toegang tot de Security Scorecard tool. Op basis van deze scorecard is het mogelijk de scores te verbeteren.
  • Aangezien verzekeringsmaatschappijen medeverzekeringsclausules hebben toegevoegd om de blootstelling aan bepaalde cyberrisico's zoals ransomware te beperken, heeft WTW de Total Cost of Risk-tool ontwikkeld om te laten zien welke impact dergelijke clausules zullen hebben in geval van een schadeclaim en om te helpen beslissen over het optimale verzekeringsprogramma.
  • Een nieuw en krachtig Cyber Benchmarking-instrument kan plaatsingsstrategieën vergelijken met die van vergelijkbare organisaties.

  De output van al deze instrumenten zijn duidelijke en beknopte verslagen die gemakkelijk kunnen worden geïnterpreteerd door de raad van bestuur en de besluitvormers.

 3. In de laatste fase zal WTW onze marktleidende makelaarsdiensten inzetten om klanten een optimale risico-overdracht te bieden. Voor multinationale organisaties of complexe risico's kan deze dienst ook grensoverschrijdend worden ingezet.

Het driestappenproces is een vloeiend 360 graden model, wat betekent dat de verschillende stappen in elkaar overlopen en eerdere stappen, later in het proces opnieuw kunnen worden bezocht.

Aangezien de vernieuwing van een cyberrisicoverzekeringsprogramma tegenwoordig meestal betekent dat het risico elk jaar opnieuw wordt onderschreven, begint hetzelfde proces onmiddellijk nadat het programma is geplaatst of vernieuwd.

Voor meer details of aanvullende vragen kunt u altijd contact opnemen met onze WTW Cyber experts via onderstaande contactgegevens.

Contacten

Gilles Van Buyten
Practice Leader Financial Lines

Head of FINEX Benelux

Related content tags, list of links Artikel Cyberrisicomanagement
Contact us