Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Artikel

5 manieren om ESG-waarden in de bedrijfsdoelstellingen op te nemen

Januari 30, 2023

In de huidige tijd willen mensen betekenisvol werk doen. Door de ESG-waarden in de bedrijfsdoelstellingen te integreren creëert u een daadwerkelijk toekomstbestendige organisatie.
Climate|Environmental Risks
ESG In Sight

Inleiding

Mensen evalueren opnieuw hun werkzame leven. In een wereld waarin klimaatverandering een van de belangrijkste uitdagingen is en geopolitieke dreigingen grote vragen oproepen, is het geen wonder dat men op zoek is naar betekenisvol werk binnen een bedrijf met een visie op dit gebied.

De meest betrokken werknemers zijn vaak degenen die geloven dat wat zij doen deel uitmaakt van een groter geheel.

Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven. Dat allesbepalende gevoel van ‘zinvol zijn’ zorgt ervoor dat werknemers ’s morgensvroeg hun bed uitkomen en inspireert hen om het beste van zichzelf op het werk te geven. Als genoeg mensen zingeving vinden in hun werk, is het resultaat een geïnspireerd en productief personeelsbestand.

De lockdown was een cruciaal moment. Er was toen een gevoel van saamhorigheid onder mensen en men had een gezamenlijk doel. Nu herinneren veel mensen zich lockdowns als een nare droom, maar hoe kunnen bedrijven, nu het leven weer normaal wordt, een van de weinige positieve gevolgen van de pandemie behouden: de zo belangrijke doelgerichtheid?

Environmental, Social Governance principes (ESG) kunnen de link zijn die mensen weer aan de organisatie bindt. Bedrijven die ESG-waarden integreren in hun overkoepelende bedrijfsvoering geven werknemers een duidelijk kader van bedrijfswaarden. Dit kan mensen helpen om hun dagelijkse werkzaamheden te verbinden met een groter gemeenschappelijk doel.

Hieronder delen we vijf praktische manieren om ESG-waarden in uw bedrijfsdoelstellingen op te nemen:

 1. 01

  Defineer de missie – en draag deze uit

  Wat is de drijvende kracht achter de ESG-agenda van uw bedrijf? Is het op tijd bereiken van uw ‘net-zero’ doelstellingen? Moedigt u uw medewerkers aan om zich ethisch te gedragen bij alles wat ze doen? Misschien al het bovenstaande? Ga vervolgens na hoe deze missie de dagelijkse bedrijfsvoering en besluitvoering beïnvloedt. Wat betekent het voor leiders en managers in hun carrière?

  Schrijf uw missie uit en beschrijf vervolgens welke acties uw mensen collectief moeten ondernemen om die missie te bereiken. Alleen door uw doelstellingen en de weg er naartoe te verwoorden, worden werknemers geïnspireerd en blijven met een helder doel voor ogen bij uw organisatie werken.

 2. 02

  Integreer ESG in ontwikkelingsprogramma's

  Er wordt veel gesproken over greenwashing doordat media, investeerders en het publiek de ESG-aanpak van bedrijven onder de loep nemen. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is dat bedrijven verder gaan dan indrukwekkend ESG-retoriek. Zij moeten daad bij het woord voegen en beloning van werknemers koppelen aan het bereiken van ESG-doelstellingen.

  Als voorbeeld kijken we naar MasterCard. Deze organisatie heeft zijn beloning gekoppeld aan verbeteringen op het gebied van CO2 uitstoot, financiële inclusie en gelijke beloning voor mannen en vrouwen. "We hebben inclusie, duurzaamheid en respect in het hart van ons bedrijf ingebed - waarbij doel en winst met elkaar verweven zijn", aldus Michael Miebach, CEO van MasterCard. "Wij geloven dat deze ESG-doelstellingen, die onze senior leiders kunnen - en moeten - beïnvloeden, ons bedrijf de komende jaren zullen helpen groeien en bloeien."

  Waar moeten bedrijven die in de voetsporen willen treden van bedrijven als MasterCard hun reis beginnen? "Ik zou gaan voor eenvoud in plaats van complexiteit", adviseert de doorgewinterde HR-leider Vassilis Fragkoulis, Hoofd Corporate Total Rewards bij Nestlé. Fragkoulis ziet meestal dat bedrijven doelen stellen voor de korte termijn in plaats van de lange termijn, omdat dit meer flexibiliteit geeft om deze doelen van jaar tot jaar bij te stellen naarmate prioriteiten veranderen.

  WTW consultant Tom Hellier adviseert: "Als u nadenkt over de gereedheid van uw bedrijf, laat u dan adviseren door externe en interne belanghebbenden. Richtlijnen van institutionele beleggers - met name met betrekking tot het opnemen van ESG-maatregelen in incentiveplannen voor bestuurders - moeten zowel concreet zijn voor het bedrijf als afgestemd op de bredere strategie. De doelstellingen moeten kwantificeerbaar zijn en eenvoudig naar buiten toe kunnen worden gecommuniceerd.”

  “WTW moedigt HR-leiders aan om OKR's te leren kennen en te gebruiken. "OKR's - of Objectives and Key Results - zijn een toekomstgerichte en zeer transparante methode om cross-functionele samenwerking aan te moedigen en zijn bijzonder nuttig als het gaat om het behalen van kortetermijndoelstellingen."

 3. 03

  Heb plezier

  Boeing heeft vindingrijke manieren gevonden om werknemers te inspireren te werken aan het doel om in 2030 voor 100% op hernieuwbare elektriciteit te draaien. Het ruimtevaartbedrijf brengt zijn ESG-waarden tot leven in zijn bedrijfsbrede ‘Battle of the Building’-wedstrijd. Er werden meer dan 230.000 acties ondernomen om het milieu te verbeteren, wat overeenkomt met 7,8 miljoen kilometer niet rijden. Het heeft ook een enorm gemeenschapsgevoel in de hele organisatie gecreëerd.

  Het mooie van dit voorbeeld is dat het niet alleen leuk is, maar dat het werknemers ook laat inzien dat veel kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben.

 4. 04

  Gebruik technologie om ESG-doelstellingen voor nieuwe werknemers tot leven te brengen

  Voorbij zijn de saaie homepages uit het verleden. Tegenwoordig verwachten potentiële rekruten dat de website van een bedrijf de etalage is van wat de organisatie belangrijk vindt. "Technologie speelt een grote rol bij het tot leven brengen van de loopbaanervaring en we zien dat organisaties steeds creatiever worden in de manier waarop ze hun doel en waarden weergeven", zegt Stephanie Rudbeck, senior director Employee Experience bij WTW.

  Rudbeck ziet dat bedrijven ‘A Day in the Life’-video's gebruiken waarin hun ESG-prioriteiten centraal staan. Voor veel organisaties staan ook de stappen die zij nemen om nul uitstoot te bereiken centraal, evenals hun DE&I-doelstellingen, vrijwilligerswerk voor werknemers en nog veel meer. "Het staat nu allemaal centraal, maar nog niet zo lang geleden zou je er waarschijnlijk alleen op gestuit zijn als je de hele website had doorzocht", zegt Rudbeck.

 5. 05

  Behandel werknemers als consumenten

  In de strijd om talent is het aannemen van goede mensen slechts één kant van de medaille. Ze behouden is ook van groot belang. Om dat te doen, bieden bedrijven een persoonlijke ervaring waardoor ze in een paar klikken toegang krijgen tot alle informatie die ze zoeken.

  Tegenwoordig ziet een nieuwkomer op de arbeidsmarkt de door hem gekozen organisatie als een weergave van wie hij als persoon is. Doel en waarden zijn vooral belangrijk voor generatie Z en millennials. Bijna de helft (49%) van de generatie Z maakt een bewuste keuze over het werk dat ze willen doen en de organisaties waarvoor ze willen werken op basis van hun persoonlijke ethiek.

  Daarom is het nog nooit zo belangrijk geweest om de visie en de waarden van de organisatie duidelijk te verwoorden - en ze vervolgens gemakkelijk vindbaar te maken voor eigen werknemers.

Key takeaways

Mensen zoeken betekenisvol werk. Bedrijven die hun ESG-waarden in hun bedrijfsdoelstellingen integreren plaatsen zichzelf in de best mogelijke positie om te floreren.

Als HR-manager is het van belang duidelijk te verwoorden wat de ESG-missie betekent en hoe deze een rol speelt in de bredere doelstellingen. Daarnaast is het key om vervolgens uit te leggen hoe mensen kunnen samenwerken om die missie te verwezenlijken.

Een ander idee is ESG in de eigen doelstellingen van werknemers op te nemen. Aan de hand van gamification of een competitie kan dit een enorme impact hebben, zoals duidelijk werd gemaakt in het voorbeeld van Boeing.

Kortom, maak gebruik van technologie om ESG tot leven te brengen, voor bestaande en nieuwe medewerkers, en maak het mensen gemakkelijk om meer te weten te komen over de visie en (ESG) missie van het bedrijf.

Related content tags, list of links Artikel Klimaat Milieu ESG in het vizier
Contact us