Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Survey rapport

Directors’ Liability Survey Report April 2022

Mei 30, 2022

Wat zijn de grootste risico's voor bestuurders en riskmanagers? Met veel genoegen delen wij met u het rapport met de resultaten van de bestuurdersaansprakelijkheid survey, in samenwerking met Clyde & Co LLP.
Risk and Analytics
N/A

Welkom bij het 2022 Directors Liability Survey Report van WTW in samenwerking met Clyde & Co LLP. Vorig jaar hebben wij ons eerste internationale onderzoeksrapport gepubliceerd. Dit jaar is de reikwijdte verder uitgebreid met antwoorden van directeuren en riskmanagers uit meer dan 40 landen over de hele wereld. Als gevolg daarvan kunnen wij nu de resultaten vergelijken van Engeland, Verenigde Staten, Latijns-Amerika, Europa, Azië en Australië.

Sectoren en geografische spreiding

1e: WTW D&O survey industries
1e: WTW D&O survey sectoren
2e: WTW D&O survey geographic spread
2e: WTW D&O survey geografische spreiding

Survey uitgebreid met:

  • Vragen over klimaatveranderingsrisico's voor bestuurders, toegespitst op de verschillende aspecten van fysieke risico's, overgangsrisico's en risico's die voortvloeien uit rapportageverplichtingen inzake klimaatverandering.
  • Nog een cybergerelateerd risico: cyberafpersing. Dit risico lokte een sterke respons uit en werd meteen een top 5-risico in alle regio's.
  • Vragen over de mate waarin bedrijven captive-verzekeringsvehikels of andere alternatieven voor de commerciële D&O verzekering hebben geïmplementeerd.

Uit deze nieuwe vragen zijn enkele interessante resultaten naar voren gekomen. Ondanks de toegenomen aandacht voor klimaatveranderingsrisico's na COP26 en recente wijzigingen in de regelgeving, blijft dit risico in geen enkele regio in de top 5 staan. Het is echter wel gestegen tot het zesde risico voor bestuurders in Engeland, Azië en Australië. Per industriegroep komt de klimaatverandering in de top 5 voor financiën en verzekeringen, alsook voor energie & nutsvoorzieningen.

Uit onze vraag over het gebruik van "captives" en alternatieve oplossingen voor risico-overdracht bleek dat tot 20% van de respondenten aangaf dat hun bedrijf in de toekomst de invoering van alternatieven overwoog en dat het hoogste van de ingevoerde alternatieven een persoonlijke garantie van een CEO, grootaandeelhouder of andere bron was voor de aansprakelijkheid van bestuurders.

De grotere internationale reikwijdte van de survey maakt interessante vergelijkingen van de regionale antwoorden mogelijk. Een specifiek gebied waarop dit te zien is, betreft de D&O verzekeringslimieten die door de bedrijven worden gehanteerd. In Latijns-Amerika heeft 19% geen D&O verzekering afgesloten, tegenover 0-8% in de andere regio's. In Europa daarentegen heeft 28% en in Noord-Amerika heeft 31% van de respondenten €/$100+ miljoen gekocht.

Gezien het internationale karakter van de reacties op deze survey hebben wij, naast artikelen over specifieke onderwerpen, voor het eerst ook regionale overzichten opgenomen, naast het overzicht van de algemene top 5-risico's dat James Cooper van Clyde & Co zo vriendelijk was te geven. Het verslag schetst slechts de oppervlakte van de gegevens die wij hebben verzameld en indien u meer informatie wenst, kunt u contact met ons opnemen.

Download het rapport

  • Verdiep u in de meningen van directeuren en risicomanagers van over de hele wereld.
  • Ontdek de impact van cyberaanvallen en datalekken op uw organisatie.
  • Ontdek de toponderwerpen waarvan u op de hoogte moet zijn, zoals klimaatverandering, nu deze snel bovenaan de agenda komen te staan.
Downloaden
Titel Bestandstype Bestandsgrootte
Directors’ Liability survey 2022 PDF 3.4 MB
Contact

Head of FINEX Benelux

Related content tags, list of links Artikel Risk & Analytics
Contact us