Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Artikel

Wat kan WTW betekenen bij een fusie of overname traject?

Naast HR perspectief speelt ook risicobeperking

Maart 23, 2022

WTW helpt bedrijven in de voorbereiding van een mogelijke M&A transactie bij het in kaart brengen van valkuilen op het vlak van human resources en risicobeperking.
Mergers and Acquisitions
N/A

WTW helpt bedrijven in de voorbereiding van een mogelijke M&A transactie bij het in kaart brengen van human resources valkuilen. Bij een lange doorlooptijd is het van belang om oog te houden voor de gevolgen voor werknemers. Naast het perspectief vanuit HR is WTW ook een toonaangevende wereldwijd opererende verzekeringsmakelaar met kennis en expertise in alle risicocategorieën. Zo kunnen we due diligence-onderzoek naar het bestaande beleid verrichten en de potentiële behoefte aan risicobeperking in kaart brengen.

Een fusie- en overnametransactie brengt verschillende HR uitdagingen met zich mee, variërend van voor de hand liggende ‘compensation en benefits’ issues (voor leidinggevenden) tot culturele verschillen, betrokkenheid en behoud van werknemers, heldere communicatie en een goede werknemerservaring.

Bij WTW worden deze risico’s tijdens de beoordelingsfase geanalyseerd op basis van de doelstelling en daarbij behorende due diligence. Ook ondersteunen we organisaties bij de integratieplanning voor en na de afronding van de transactie en bij de implementatie van het harmonisatieproces.

Risicoperspectief bij M&A

 • Het is van belang een due diligence-onderzoek van de bestaande polissen uit te voeren om na te gaan welke risico's gedekt zijn en welke niet, welke vorderingen openstaan en in welke mate.
 • Garantie- en schadeloosstellings verzekering (W&I) ter dekking van financiële verliezen als gevolg van onbekende inbreuken op de garanties van de verkoper en op de belastingvrijwaringen in het kader van de SPA.

HR-perspectief bij M&A

 1. 01

  Neem uw personeel mee in het traject, zodat zij er klaar voor zijn als er een deal komt

  • Wij publiceren elk kwartaal een ‘M&A Quarterly Digest’, waarin artikelen en insights over HR M&A-kwesties worden samengebracht. Door u op deze nieuwsbrief te abonneren, ontvangt u een breed scala aan informatie. Abonneer u hier voor toekomstige uitgaven.
  • Wij bieden opleidingen in onze HR M&A Readiness Academy voor HR-professionals die M&A ondersteunen of diegenen de HR-aspecten bij een M&A transactie beter willen begrijpen.
  • Wij organiseren regelmatig rondetafels en webinars over fusies en overnames op locaties in de wereld. Deze geven u en uw collega's de kans om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen met collega's in vergelijkbare organisaties.
 2. 02

  We helpen uw M&A-team te ontwikkelen als er een deal komt

  • Wij stellen een team van mensen ter beschikking, hetzij om de HR-aspecten van het fusie- en overnameproces te beheren of te ondersteunen, hetzij om ondersteuning te bieden die specifiek is voor een bedrijfsgebied of geografische regio. Voor veel klanten bieden we ook tijdelijke detacheringsondersteuning wanneer zij HR-talent inbrengen als onderdeel van een transactieproces. WTW kan dan de 'dagelijkse werkzaamheden' overnemen zodat uw mensen zich kunnen richten op de transactie. Wij kunnen dit eenvoudig op wereldwijde schaal beheren en onder uw centraal toezicht consolideren indien gewenst.
  • Een reeks korte podcast-achtige opnames biedt een "beginners guide" voor de HR-manager die voor de eerste keer een transactie doen. De opnames bieden een korte on-demand briefing over de basisprincipes van het fusie- en overnameproces.
 3. 03

  We helpen een overeenkomst te bereiken

  • Wij kunnen als vertrouwelijk klankbord fungeren wanneer een nieuwe deal wordt aangekondigd of een bestaande deal verder ontwikkeld. Wij ondersteunen ongeveer 1.000 transacties per jaar, en hoewel elke transactie anders is, hebben wij vele en uiteenlopende situaties voorbij zien komen en kunnen deze ervaringen met u delen.
  • Wanneer een transactie ontwikkelt, komen wij vaak samen bij onze cliënten voor een HR-planningssessie. Deze sessies richten zich op het plannen van de transactie, het identificeren van HR-activiteiten, -middelen en -verantwoordelijkheden, evenals de belangrijkste onderlinge samenhang met andere workflows (juridische, werknemerscommunicatie, salarisadministratie, technologie, enz.). Ze omvatten ook het identificeren van belangrijke risicofactoren en verzachtende maatregelen die HR-teams in staat stellen om snel te handelen, processen te beheren en proactief problemen aan te pakken.
Contact

Edwin Nys
Director Sales & Client Management Belgium

Related content tags, list of links Artikel Fusies en overnames
Contact us