Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Artikel | Beyond Data

Kleine organisatie? Grote HR plannen? Marktdata helpt!

Door Charonne Min en Hatti Johansson | April 13, 2023

Goed onderzoek en de juiste voorbereiding zorgen ervoor dat uw beloning in overeenstemming is met uw branche - ongeacht budgettaire beperkingen.
Compensation Strategy & Design
Beyond Data

Goed onderzoek en de juiste voorbereiding zorgen ervoor dat uw beloning in overeenstemming is met uw branche - ongeacht budgettaire beperkingen.

Voor kleine en middelgrote organisaties kan het een ongelooflijke uitdaging zijn om een salarisstructuur te ontwerpen dat robuust genoeg is om het juiste personeel aan te trekken. Daarnaast moet het de bedrijfsstrategie tegen een betaalbare prijs ondersteunen. Gedegen onderzoek en de juiste voorbereiding zorgen er echter voor dat uw beloningsstrategie marktconform is, ongeacht budgettaire beperkingen.

Over het algemeen ondersteunt marktdata een concurrerende beloningsstrategie, zelfs als het slechts over een paar functies gaat. Om uw investering in onderzoeksgegevens echt te maximaliseren, zijn er specifieke stappen waar u op zou moeten letten:

 1. 01

  Begrijp welke data u nodig hebt

  Als u met een salarisbeleid of -structuur begint, beoordeelt u uw databehoeften. Zorg ervoor dat alles wat u aanschaft voldoet aan uw specifieke eisen. Dit helpt de kosten (en uw inspanning) laag te houden.

  Bijvoorbeeld:

  Wat zijn de meest urgente talentproblemen in uw organisatie of sector? Denk aan factoren als aantrekken en behouden van personeel, kostenbeheersing, vakbonden/ondernemingsraden enzovoort.

  Wat is uw huidige beloningsambitie en -strategie? Hebt u er een? Is die effectief geweest, of moet deze worden aangepast?

  Een solide context helpt om de meest relevante gegevens voor uw behoeften en de beste aanbevelingen voor uw bedrijf te identificeren.

 2. 02

  Bepaal uw benchmarkfuncties

  Een van de meest uitdagende aspecten van het bepalen van de beloning van werknemers is het categoriseren van functies. Hiermee kun u uw beloning vergelijken met die van uw concurrenten. Gegevens van recruitment of crowdsourcing lijken misschien een veilige en gemakkelijke bron, maar de betrouwbaarheid is niet altijd even goed. Deze bedrijven beschikken niet over datadeskundigen die de nuances van de salarisinformatie begrijpen. Daarnaast ontbreken kwaliteitscontroles die nodig zijn om een objectieve aanpak te garanderen en het risico van opgeblazen of verkeerd weergegeven cijfers uit te sluiten. U moet weten dat u op de gegevens kunt vertrouwen om uw aanpak strategisch te plannen.

  Een eenvoudige salarisbenchmark stelt ankerpunten vast die de diepte en breedte van functies in uw organisatie weergeven. Enkele gangbare benchmarkfuncties s voor het bepalen van beloning zijn bijvoorbeeld:

  Top HR executive I Financieel manager I Sales manager I Accountant

 3. 03

  Criteria voor de arbeidsmarkt bepalen

  Een talentmarkt is de plaats waar u concurreert en medewerkers werft - maar ook verliest. U hebt misschien geen tijd om elke talentmarkt waarop u concurreert volledig te doorgronden, en dat er voor zorgen dat u "op uw gevoel afgaat". Ervaring op de werkvloer kan zeker een rol spelen in de manier waarop u uw strategie voor het aantrekken en behouden van werknemers benadert, maar het kan ook moeilijk te verdedigen zijn bij directie die kwantitatieve onderbouwing wilt zien. "Het voelt goed" is niet goed genoeg.

  Zelfs als u slechts een momentopname nodig hebt, kunt u de volgende talentmarkten in overweging nemen:

  • Industrie
  • Omvang van de organisatie

  RegioKennen wij niet in NLHoe specifieker u bent over elke talentmarkt, hoe gemakkelijker het is om salarispraktijken te onderscheiden.

 4. 04

  Vergelijk kwaliteit

  Zodra u weet welke data u zoekt, wat uw functiebenchmarks zijn en tegen welke criteria u wilt vergelijken, kunt u de kwaliteit van het aanbod van verschillende dataleveranciers vergelijken. Enkele zaken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste databron:

  • Hoe worden gegevens verzameld en opgeschoond? Worden de gegevens ingevuld door C&B- en/of HR-professionals?
  • Robuustheid/steekproefgrootte. Zijn er genoeg relevante bedrijven in de steekproef? Hoe zit het met de gerapporteerde gegevens?
  • Bevat de databank de informatie die u zoekt? Denk aan basissalaris, totale beloning, lange-termijnbonussen, totale directe beloning enzovoort.
  • Is het rapport gemakkelijk te begrijpen? Komen de functiebeschrijvingen overeen met wat u aan uw management moet presenteren?
 5. 05

  Vindt het juiste product

  Naast het evalueren van beschikbaar onderzoek is het belangrijk om producten van leveranciers te vergelijken. Wanneer u een dataproduct kiest, overweeg dan:

  • Is het product snel en gemakkelijk te gebruiken?
  • Wordt er advies gegeven over de interpretatie van de gegevens?
  • Staan de totale kosten in verhouding tot de geboden waarde?

‘Klein' of 'middelgroot' betekent niet een kleine of middelgrote aanpak

Als HR-leider in een kleine of middelgrote organisatie kent u waarschijnlijk de meeste, zo niet alle, werknemers en hun behoeften. Beloning is een complex en zeer gevoelig onderwerp, en het is moeilijk om het goed te doen.

De tijd die nodig is om uw gegevens in te dienen voor een beloningsonderzoek kan substantieel zijn, vooral als het proces onbekend is. En dat maakt het vinden van de juiste datapartner zo belangrijk. U hebt ondersteuning nodig om data voor uw functies te verkrijgen zodat u effectief het juiste talent kunt aantrekken en behouden om uw organisatie vooruit te helpen.

Auteurs

Data Services Lead The Netherlands
email E-mail

Global Innovation and Product Development Leader, Rewards Data Intelligence
email E-mail

SURVEY REPORT

European findings of the Global Gender Wealth Equity Index 2022

Regional findings from the 2022 Global Gender Wealth Equity Report

Contact us