Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Artikel

Toekomstgerichte financiële maatstaven kunnen klimaatactie bespoedigen

Een kleine stap voor klimaatfinanciering, een reuzensprong voor een net-zero economie

Door Carl Hess | Oktober 13, 2022

Door gebruik te maken van toekomstgerichte financiële maatstaven kunnen beleggers klimaatactie bespoedigen in overeenstemming met bestaande fiduciaire verplichtingen, onderwaarderingen benutten en beleidsmakers in staat stellen klimaatambities te verhogen.
Climate|Corporate Risk Tools and Technology|Environmental Risks
ESG In Sight

In de verzekeringswereld worden we regelmatig pijnlijk wakker geschud. In New York was ik persoonlijk getuige van de verwoesting door orkaan Ida, waardoor in het hele land meer dan 100 mensen omkwamen. Geschat wordt dat de orkaan samen met Katrina en Sandy in de top van duurste orkanen staat, gemeten naar verzekerde verliezen.

Als een overstroming Wall Street nadert, in een van de rijkste steden in het rijkste land ter wereld, weten we dat we een perfecte storm hebben om de noodzaak van actie tegen klimaatverandering aan te tonen en een duurzame toekomst voor iedereen veilig te stellen. Als aankomend CEO van Willis Towers Watson is het een van mijn topprioriteiten om onze klanten te helpen hun klimaatrisico's te beheersen en hun transitie naar een net-zero-economie te ondersteunen.

Nu de staatshoofden en hun onderhandelaars in Glasgow bijeenkomen voor de Conferentie van de Partijen (COP26), het vlaggenschip van de VN-klimaattop, zal een zomer van dodelijke overstromingen en branden in het middelpunt van de belangstelling staan. En terwijl zij overal ter wereld al met eigen ogen kunnen zien wat er op het spel staat, weten diezelfde beleidsmakers al wat er nodig is om een catastrofale klimaatverandering te voorkomen. De doelstelling van 1,5°C om de opwarming van de aarde te beperken tot boven het pre-industriële niveau werd in 2015 in Parijs bereikt, maar volgens een recent rapport van het UNFCCC zitten we nu op koers om 2,7°C te halen.

Net zoals de klimaatconferentie (COP21) in Parijs in 2015 de geschiedenis ingaat als het jaar waarin eindelijk een consensus werd bereikt over de doelstelling van 1,5°C opwarming, moet COP26 in Glasgow de geschiedenis ingaan als de klimaatconferentie waar praktische oplossingen om de emissiekloof te dichten in een stroomversnelling werden gebracht.

Een correcte prijszetting van klimaatrisico's is de eerste stap om een ordelijke transitie naar een net-zero en een duurzame economie te verzekeren. Wall Street en het mondiale financiële systeem dat de fossiele brandstoffeneconomie heeft gefinancierd, moeten nu centraal staan bij de transitie naar een net-zero en duurzame economie.

Maar voor een juiste prijsstelling is transparante informatie nodig. We staan nog maar aan het begin van de financiële gevolgen van de enorme sociale en economische transformatie die nodig is om de 1,5°C-doelstelling van Parijs te halen. Daarnaast is het nodig een beeld te krijgen van de impact die de klimaatverandering zal hebben op investeerders, industrieën, bedrijven en landen.

Elke belegger moet tegenwoordig nadenken over de financiële implicaties van elk groot risico dat hij in zijn beleggingsportefeuille loopt. Het klimaattransitierisico, d.w.z. klimaat gerelateerde veranderingen in het beleid, de markt en het consumentengedrag, is naar onze mening een van de grootste risico's van elke belegger.

Klimaat gerelateerde indices zijn de laatste jaren in opmars. Het is een welkome trend, maar ze vertellen niet veel over de financiële gevolgen van beleids- of marktveranderingen. Deze gevolgen gaan verder dan een CO2-prijs of uitstoot, en ze berusten vaak op historische emissiegegevens. Evenmin zeggen ze veel over structurele verschuivingen in consumentengedrag.

Wij denken dat carbon exposure slechts een klein deel uitmaakt van het klimaat gerelateerde financiële risico, en dat het gebruik van koolstof als een substituut voor risico in feite het echte beeld voor beleggers kan vertekenen. Data die zowel financieel als toekomstgericht zijn, geven een beter beeld van risico's en kansen in de transitie. Een bottom-up, asset-by-asset benadering van bedrijfswaarderingen biedt een meer betekenisvolle kijk op wat er kan gebeuren met een bedrijf, industrie of land tijdens een transitie in lijn met de doelstellingen van het akkoord van Parijs.

Deze benadering vermindert de allocatie van kapitaal naar bedrijven met het grootste transitierisico, wat het financiële risico voor beleggers vermindert. Het vergemakkelijkt de herprijzing van klimaatrisico's, waardoor de kapitaalmarkten afgestemd kunnen worden op het overheidsbeleid. Het verhoogt ook de kapitaalallocatie naar de bedrijven die baat hebben bij de klimaattransitie en biedt daardoor potentieel betere rendementen. Ten slotte zorgt het voor transparantie op bedrijfsniveau. Het helpt om vast te stellen wat bedrijven kunnen doen om de risico's van de klimaatverandering te beperken en een deel van de oplossing te zijn.

Klimaatverandering vertegenwoordigt een enorme markt indien we de dringende noodzaak erkennen tot praktische innovaties die organisaties in staat kunnen stellen over te stappen op een duurzame economie en die de algehele samenleving ten goede komen.

Inzicht in klimaatrisico's door middel van een robuuste, toekomstgerichte financiële metriek is de essentiële volgende stap in die evolutie die ervoor zal zorgen dat kapitaal stroomt waar het nodig is in het klimaatdecennium dat voor ons ligt.

Auteur

CEO, WTW
email E-mail

Related content tags, list of links Artikel Klimaat Bedrijfsrisicotools Milieu ESG in het vizier
Contact us