Ga naar de hoofdinhoud
main content, press tab to continue
Persbericht

Ondanks Covid-19 houden de meeste Nederlandse bedrijven afgesproken loonsverhogingen in stand, maar anderen melden uitstel en wervingsstop

Augustus 27, 2020

N/A
Risque de pandémie

AMSTERDAM, 27 August, 2020 — De wereldwijde pandemie heeft over het algemeen geen invloed gehad op de loonsverhogingen die Nederlandse bedrijven dit jaar aan hun personeel hebben gegeven, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW), hoewel dat niet voor alle sectoren geldt.

Begin 2020 waren werkgevers in Nederland van plan om hun personeel een gemiddelde loonsverhoging van 2,8% te geven. Na het uitbreken van de pandemie is dat cijfer over het algemeen met slechts 0,2% verlaagd tot 2,6%. Met een inflatie van 0,5% voor 2020 geeft dat een reële gemiddelde loonstijging voor Nederlandse werknemers van 2,1%.

Over het algemeen ziet de situatie er in 2021 even stabiel uit, aangezien bedrijven een gemiddelde loonsverhoging van 2,7% verwachten. De inflatie zal naar verwachting volgend jaar iets hoger zijn, namelijk 0,7%, waardoor een reële stijging van 2% overblijft.

Aan het onderzoek naar salarisbudgetten en werving hebben 257 Nederlandse bedrijven deelgenomen. Daaruit bleek dat bijna een op de vijf (19%) van deze bedrijven hun loonsverhogingen voor 2020 niet heeft doorgevoerd vanwege Covid-19, en nog eens 13% besloot hun loonsverhoging uit te stellen tot later in het jaar.

Gevraagd naar het personeelsbestand, zei 14% dat ze het aantal personeelsleden al hadden teruggebracht vanwege Covid-19, en 57% is van plan dit te doen. 67% gaf aan dat ze van plan zijn de werving van nieuwe mensen te stoppen of te verminderen.

Mary Cloosterman, Head of Data Services Sales Benelux en Nordics bij Willis Towers Watson:

“Nederlandse bedrijven hebben, zoals velen wereldwijd, moeten bezuinigen op kosten om te overleven door moeilijke beslissingen te nemen over loonsverhogingen en werving. Ondanks dat hebben velen hun plannen om de lonen te verhogen gehandhaafd en hopen ze ook volgend jaar loonsverhogingen toe te kennen.

“De diepte van loonsverlagingen en bevriezingen van personeelsleden hangt af van de bedrijfssector. Sommige bedrijven blonken uit tijdens de pandemie, met name bedrijven in de voedingsdetailhandel en logistiek, en online bedrijven. Veel van deze bedrijven zijn op zoek naar personeel en hebben hun beloningsbeleid niet gewijzigd.

“Andere sectoren, waaronder horeca, vliegreizen en evenementen, hebben het veel moeilijker met de economische situatie. Aangezien 57% van de bedrijven nog steeds van plan is om het personeelsbestand te verminderen, verwachten we later dit jaar aangepaste cijfers en verdere bezuinigingen op degenen die het meest onder druk staan."

Globale vergelijkingen

Nederland steekt gunstig af bij veel grote wereldeconomieën waar werkgevers vanwege het coronavirus van plan zijn loonbudgetten voor 2020 te verlagen. In Europa verwachten werkgevers in het VK, Frankrijk en Duitsland dat hun ‘herstelde’ loonbudgetten voor 2021 nog steeds lager zullen zijn dan hun pre-pandemische budget voor 2020.

G8 Salary Budget increase vergelijking

*All figures given as a percentage.
Algehele salarisverhogingen (median) 2020
Voor Covid
2020
Tijdens Covid
2021
UK 3.0 2.7 2.8
Frankrijk 2.5 2.3 2.4
Duitsland 3.0 2.7 2.9
Italie 2.5 2.4 2.5
Verenigde Staten 3.0 3.0 3.0
Canada 3.0 2.9 3.0
Japan 2.5 2.2 2.5
Rusland 7.0 5.0 6.0

Over het onderzoek

1 De ‘Salary Budget Planning Report’ is uitgevoerd door de ‘Data Services Practice’ van Willis Towers Watson. Het onderzoek is in juni 2020 uitgevoerd onder 15.000 respondenten van bedrijven uit 132 landen wereldwijd. 257 Nederlandse bedrijven hebben aan het onderzoek meegedaan.

2 Het rapport bevat bevindingen van het jaarlijkse onderzoek van Willis Towers Watson over lonen en aanbevelingen voor bedrijven om hen de komende jaren te helpen met hun beloningssystemen.

3 Consumer Price Index (CPI) inflation figures zijn samengesteld door the Economist Intelligence Unit (EIU). Figures as at June 2020.

Related content tags, list of links Persbericht Risico en respons op pandemieën
Contact us