Ga naar de hoofdinhoud
Blog post | Accent op HR

Hoe drukker, hoe beter!

Health and Benefits|Wellbeing
N/A

Door Sander Kwint | Oktober 3, 2019

Stress bestrijden met rust en passieve ontspanning? Druk zijn is prima zolang je maar denkt: ik kan dit heel goed aan.

‘Een druk leven is een geweldig leven’, zegt Erik Scherder enthousiast. ‘Dat zeg ík niet. Dat zegt de literatuur!’ Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is een van de sprekers tijdens het Health & Benefits seminar van Willis Towers Watson.

De titel van Scherders betoog luidt ‘The busier, the better’. Staat dat niet haaks op de veelgehoorde adviezen om stress te bestrijden met rust en passieve ontspanning? Als mensen een overload aan werk ervaren is dat niet goed, erkent Scherder. ‘Maar druk zijn is prima’, zegt hij. ‘Zolang je denkt: ik kan dit heel goed aan.’

Complex brein

Scherder gaat in op de werking van de hersenen. Hij laat afbeeldingen zien waarop de grijze stoffen te zien zijn – de hersengebieden - en de witte stof. De witte stof zijn de verbindingen tussen de hersengebieden, de snelwegen waarover informatie razendsnel wordt verplaatst. Heel belangrijk hierbij zijn de ‘hubs’, de kruispunten waar de netwerkverbindingen bij elkaar komen. ‘Hoe meer hubs, hoe complexer je brein’, zegt Scherder.

Actieve levensstijl

Er wordt witte stof aangemaakt totdat mensen rond de 30 jaar zijn. Daarna neemt de witte stof geleidelijk af, volgens het “last in, first out-principe”. Minder witte stof betekent dat het brein minder goed functioneert. Het slechte nieuws is dat dit proces al na het 30e levensjaar start, althans voor sommigen. Maar Scherder heeft vooral goed nieuws. Door een actieve levensstijl kunnen mensen het tempo waarin de witte stof verdwijnt vertragen. Het is zelfs mogelijk de kwaliteit van de witte stof te optimaliseren. ‘De witte stof is onder andere zeer afhankelijk van doorbloeding. Zodra je beweegt, krijg je vaatverwijding. Dus méér doorbloeding.’

Ontmoet de spreker

Erik Scherder
hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam

Een druk leven is een geweldig leven’


Bewegen

Het probleem is dat mensen allemaal méér zijn gaan zitten, concludeert Scherder. Dat kan een werkgever wel proberen te doorbreken door de werknemers een gratis lidmaatschap bij een sportschool aan te bieden, maar daar zullen alleen degenen gebruik van maken die toch al naar de sportschool gingen. Bovendien hoef je niet naar de sportschool, stelt hij. ‘Je moet bewegen. Een wandeling in stevig tempo is prima. Maar wel zeven dagen per week minstens een half uur.’ En iemand die vijf dagen per week een half uur naar zijn werk fietst, doet die voldoende? Scherder is onverbiddelijk. ‘Zeven dagen per week. En je kunt dat niet compenseren door één of twee dagen langer dan een half uur te bewegen.’ Als mensen meer bewegen verbeteren vooral de executieve functies van de hersenen, zoals het vermogen om te plannen en om initiatieven nemen.

Lege strandstoelen

Scherder laat een dia zien van een man en een vrouw in strandstoelen op een tropisch strandje. ‘Het Zwitserlevengevoel’, zegt hij. ‘Wie zou dit wel willen?’ In de zaal gaan heel wat handen omhoog. ‘Fout’, zegt Scherder. Op de volgende dia zijn de strandstoelen opnieuw te zien, maar nu zonder de man en vrouw. Waar zijn zij gebleven? Scherder laat het antwoord zien op de dia die daarna komt: een afbeelding van twee grafkruizen.

Nieuwe uitdagingen

‘Blijf in beweging en maak het jezelf niet te makkelijk.’

Blijf in beweging, is Scherders boodschap. En maak het jezelf niet te makkelijk. Dat staat eigenlijk haaks op het in Nederland gangbare idee dat het goed is om het kalm aan te doen en je niet te druk te maken. Scherder vertelt dat hij soms aan mensen vraagt hoe hun dag was. Zij zeggen dantevreden dat ze een lekkere dag gehad hebben. ‘Een lekkere dag! Wat is dat nou weer? Je moet cognitief en fysiek dingen doen die moeite kosten. Daar gaat het om. Doe nieuwe dingen, uitdagende dingen en doe een beetje moeite.’

 

Het goede voorbeeld

Scherder geeft zelf het goede voorbeeld. Hij zoekt steeds nieuwe uitdagingen en gaat steeds een stapje verder. Niet alleen in zijn werk, maar ook privé. Zo begon hij twee jaar geleden met vioolles. Iets nieuws doen en een beetje moeite doen, dat is wat hij de zaal ook aanraadt. ‘Als je iets bereikt hebt, denk je: wat leuk dat ik dit kan. Je voelt je goed. Dat komt doordat er dopamine wordt aangemaakt. Dat stimuleert, want daardoor denk je: ik wil méér.’

Contact

Sander Kwint
Head of Clients and Business Development Health and Benefits

Contact Us