Ga naar de hoofdinhoud
Blog post | Accent op HR

Omgaan met stress? Zó doe je dat

Health and Benefits|Wellbeing
N/A

Oktober 3, 2019

Het aantal burn-outs is groter dan ooit, daarom is het des te belangrijker om stress te herkennen. Dat helpt om stress de baas te blijven.

‘Het aantal burn-outs is groter dan ooit’, stelt Thijs Launspach tijdens het Health & Benefits seminar van Willis Towers Watson. Hij legt uit dat het belangrijk is om stress te herkennen. ‘Dat helpt om stress de baas te blijven.’

Mensen vinden het fijn om het druk te hebben, aldus Launspach. Iemand die het druk heeft voelt zich verantwoordelijk, is belangrijk en krijgt complimentjes. Op zulke momenten wordt er dopamine aangemaakt, een stofje dat ervoor zorgt dat mensen zich tevreden en beloond voelen. ‘Maar tegenwoordig werken we meer dan ooit’, aldus Launspach.

De grens tussen werk en privé is vervaagd. Launspach schetst hoe iedereen voortdurend bereikbaar is. Overal kun je je mail checken en in je vrije tijd word je geconfronteerd met je werk en omgekeerd. Bovendien werken we niet alleen, we willen ook fit zijn en een sociaal leven leiden en gelukkig zijn. En we hebben Fomo, “fear of missing out”, de angst om iets te missen. Gewoon even niets doen en onze gedachten de vrije loop laten gaan, daar komen we niet aan toe. Daar zorgt de smartphone wel voor.

Psycholoog en schrijver

Thijs Launspach
Psycholoog, is verbonden aan The School of Life en schreef het boek “Fokking druk”

 


Millennials

Launspach, psycholoog, is verbonden aan The School of Life. Hij schreef het boek “Fokking druk”, over hoe mensen stress de baas kunnen blijven in een overvolle tijd. In september verschijnt zijn boek “Werken met millennials”, over leiding geven aan een nieuwe generatie. Uit cijfers van CBS en TNO blijkt dat het juist de jongere werknemers zijn – de groep tussen de 25 en 35 jaar - die gebukt gaan onder werkgerelateerde burn-out klachten. Dit geldt met name voor werknemers die werkzaam zijn in de zorg en het onderwijs.

Kantoortuin

Stress is een fysieke en psychische reactie op een stressor, legt Launspach uit. Mensen worden alert, spannen hun spieren, gaan sneller ademhalen, hun hartslag gaat omhoog. Ze staan ineens in de alarmstand. Voor onze verre voorouders was dat een handige reactie. ‘Als je ineens oog in oog staat met een tijger is het niet slim om eens rustig na te gaan denken over de beste strategie.’ Maar in een kantoortuin is het minder handig. Launspach stelt: ‘Onze culturele evolutie is sneller gegaan dan onze fysieke evolutie.’

Flow

Met een beetje stress is niets mis. ‘Een goed niveau van stress zorgt voor een flow’, zegt Launspach. ‘Het tegenovergestelde van een burn-out is een bore-out.’ Maar wie te lang te veel stress ervaart, loopt kans op een burn-out.

‘Als je in een burn-out zit, ervaar je dingen die niet stressvol zijn óók als stressvol.’

‘Als je in een burn-out zit, ervaar je dingen die niet stressvol zijn óók als stressvol.’ Factoren die een burn-out bevorderen zijn weinig job-control (een ander neemt alle beslissingen), een slechte teamsfeer, onervarenheid met het werk, conflicten en langdurig te veel werk. Ook iemands persoonlijkheid speelt een rol. Mensen die de behoeften van anderen boven die van zichzelf stellen en mensen die zowel hoog scoren in ordelijkheid als in arbeidsethos lopen meer risico op een burn-out. Over die laatste groep zegt Launspach: ‘Dat zijn mensen die ook in hun vakantie niet stil zitten.’

Zorg voor jezelf

De signalen waaraan je kunt merken dat er sprake is van langdurige stress kunnen fysiek zijn: steeds verkouden, hartkloppingen, nek- of schouderklachten. Maar het kan zich ook uiten in concentratieproblemen, een kort lontje, te veel of te weinig slapen of excessief alcolhol- of drugsgebruik. Wat doe je dan? ‘Goed voor jezelf zorgen’, adviseert Launspach. ‘Zorg voor structuur, doe powernaps, eet gezond, drink matig, ga sporten en spelen en zorg voor momenten zonder prikkels, passieve ontspanning.’ Hij voegt eraan toe: ‘Dat is niet Netflixen!’

Signalen herkennen

Welke maatregelen kunnen organisaties nemen om burn-outs voor te zijn? ‘Zorg dat er laagdrempelige hulp is, waar mensen zonder oordeel terechtkunnen. Bijvoorbeeld een bedrijfscoach’, adviseert Launspach. Het is belangrijk dat managers de signalen van stress herkennen en op de hoogte zijn van de protocollen bij stress en re-integratie bij burn-outs. ‘Dat zou basiskennis moeten zijn’, zegt hij. ‘Zorg daarom dat werknemers ook op de hoogte zijn van de basics.’ Ook raadt hij organisaties aan om afspraken te maken over bereikbaarheid. Bijvoorbeeld niet whats-appen en niet mailen buiten kantoortijden. Afspraken maken over overwerken horen daar ook bij. En tot slot: ‘Promoot gezond gedrag op de werkvloer: gezonde voeding, pauzes nemen en bewegen.’

Contact

Alice Broere
Business Development Manager Health & Benefits

Gerelateerde dienstverlening


Contact Us