Ga naar de hoofdinhoud
Persbericht

Belgische bedrijven plannen een salarisverhoging van 2,7% in 2022

Augustus 19, 2021

Werkgevers in België zijn van plan hun personeel in 2022 een gemiddelde jaarlijkse loonsverhoging van 2,7% te geven, nu de arbeidsmarkt herstelt na de onrust door de mondiale pandemie.
Executive Compensation|Future of Work|Health and Benefits|Total Rewards
N/A

BRUSSEL, Augustus 19, 2021 — Werkgevers in België zijn van plan hun personeel in 2022 een gemiddelde jaarlijkse loonsverhoging van 2,7% te geven, nu de arbeidsmarkt herstelt na de onrust door de mondiale pandemie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd adviesbureau. In België deden 377 bedrijven mee aan het jaarlijkse salarisonderzoek.

De stijging is een verbetering ten opzichte van de gemiddelde stijging van 2,3% die in 2021 is toegekend en, met een verwachte inflatie van 1,3% in 2022, betekent dit een reële stijging van 1,4%.

Sommige sectoren zullen genereuzer zijn dan andere. De gemiddelde stijgingen in 2022 zijn naar verwachting hoger in de medtech (3,1%), chemie (3%), hightech (2,9%) en automotive (2,9%) sectoren. Werknemers in de financiële dienstverlening (2,3%) en de zakelijke en technische advisering (2,4%) krijgen naar verwachting minder salarisverhoging.

Angel Hoover, Head of Willis Towers Watson Benelux, zegt: “Na een moeilijke periode voor werkgevers en werknemers heeft ons onderzoek bevestigd dat de loonstijgingen parallel lopen met het economische herstel na de coronacrisis. Sommige bedrijfstakken doen het beter dan andere, maar over het algemeen is het optimisme groot, en veel werkgevers richten zich op een evenwichtige werk- en beloningsstrategie om hun bedrijf te leiden en het welzijn van werknemers - het grootste kapitaal van bijna elk bedrijf - te beschermen en in stand te houden.”

Uit het onderzoek komen duidelijke tekenen van optimisme en herstel onder werkgevers naar voren. Meer dan de helft (54%) van de Belgische bedrijven stelt dat hun bedrijfsvooruitzichten 'beter' of 'veel beter' zijn dan ze hadden geanticipeerd, terwijl slechts 2,8% aangaf dat deze slechter zijn dan verwacht.

En 27% is van plan om in de komende 12 maanden meer personeel aan te nemen, terwijl 8% verwacht het personeelsbestand in te krimpen. Meer dan de helft (54%) van de bedrijven zegt te proberen functies in de verkoop te vervullen, terwijl technische beroepen (37%) en engineering (46%) ook hotspots zijn. De minst actieve wervingsgebieden zijn financiën (3%), HR (6%) en marketing (18%).

“De arbeidsmarkt ziet er optimistisch uit en de vooruitzichten voor het bedrijfsleven zijn beter dan velen hadden verwacht. Bedrijven zijn erop gebrand om functies in de verkoop en productontwikkeling te vervullen. Ondersteunende functies zoals HR en financiën zijn op dit moment minder in trek, maar dat zal waarschijnlijk veranderen naarmate het herstel doorzet,” aldus Hoover.

Over het onderzoek

Het Salary Budget Planning Report is opgesteld door Willis Towers Watsons Data Services Practice. Het onderzoek is online gehouden in juni 2021 en leverde meer dan 23.000 reacties op in meer dan 130 landen wereldwijd. In België deden 377 bedrijven mee.

Het rapport is een samenvatting van de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van Willis Towers Watson naar de loonontwikkeling bij bedrijven om hen te helpen bij de planning van hun beloningsbeleid voor 2021 en daarna.

De inflatiecijfers van de consumentenprijsindex (CPI) worden samengesteld door de Economist Intelligence Unit (EIU). Cijfers per juni 2021

Over Willis Towers Watson

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) is een vooraanstaande wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider die organisaties helpt om risico om te zetten in groeimogelijkheden. Sinds de eerste stappen in 1828 heeft Willis Towers Watson nu 45.000 werknemers in meer dan 140 landen en markten. Wij ontwerpen en leveren oplossingen die risico beheren, arbeidsvoorwaarden optimaliseren, talent laten groeien en kapitaal effectief inzetten om organisaties en medewerkers te beschermen en te versterken. Ons unieke perspectief stelt ons in staat om verbindingen te zien tussen talent, middelen en visie – de dynamische formule die bedrijfsprestaties verbetert. Together, we unlock potential.

Contact Us