Gå til primært indhold
main content, press tab to continue
Pressemeddelelse

Krav til høje lønstigninger presser budgetterne i danske virksomheder

3. Februar 2023

Danske virksomheder mærker et stort pres for høje lønstigninger. Langt de fleste virksomheder forudser, at lønstigninger presser budgetter opad i 2023. Det viser en helt ny spørgeundersøgelse blandt danske virksomheder
Compensation Strategy & Design|Health and Benefits|Ukupne nagrade
N/A

DENMARK, 3. Februar 2023 — Danskerne vil have mere i løn, og presset på lønningerne får danske virksomheder til at forberede sig på stigende udgifter i 2023.

Næsten 6 ud af 10 (57,7%) adspurgte virksomheder i Danmark forventer at hæve deres lønbudgetter yderligere i år. Samtidig melder cirka halvdelen af virksomhederne (48,5%), at de samlede budgetter for 2023 forventes at være højere end sidste år.

Ifølge den nyeste Salary Budget Planning Data, der er en fælles rapport med data over europæiske virksomheders forventninger til lønudgifter, så forbereder danske virksomheder sig på et år, hvor udgifterne til løn stiger markant.

Rapporten viser, at danske virksomheder forudser et gennemsnitligt lønløft på 3,9% i 2023, hvilket er en væsentlig stigning fra 3,2%, der har været det gennemsnitlige lønstigning i 2022. Som årsag til de forøgede lønudgifter er inflationen den primære årsag (86,9%), efterfulgt af bekymringer om et sværere arbejdsmarked (41,5%) samt brugen af lønstigninger til at sikre fastholdelse af medarbejdere (29,5%).

Omkostninger er generelt med til at skabe bekymringer hos danske virksomheder. En fjerdedel af alle virksomheder (25,1%) nævner, at bekymringer om virksomhedens stigende omkostninger har været med til at påvirke deres beslutning om stigende lønudgifter.

Danske virksomheder søger i høj grad rådgivning til at navigere i de stigende udgifter, lyder det fra Lars Christensen, der er administrerende direktør for Health, Wealth & Career i WTW Danmark.

Vi kan tydeligt mærke, at virksomhederne gerne vil synliggøre alle deres personalegoder i et marked, hvor omkostningerne buldrer afsted.”

Lars Christensen | adm. direktør, WTW Danmark

”Vi kan tydeligt mærke, at danske virksomheder gerne vil synliggøre alle deres personalegoder i et marked, hvor omkostningerne buldrer afsted. Med stigende renter, inflation i virksomhedernes egen supply chain kombineret med stigende lønomkostninger, vil virksomhederne sikre, at alle personalegoder er tydelige for medarbejderne, ligesom hele virksomhedskulturen, herunder arbejdsform m.m. kommer til drøftelse. Alt dette for at der ikke kun skal fokuseres på løn,” siger Lars Christensen.

Som Danmarks førende forsikringsmæglervirksomhed rådgiver WTW danske og internationale virksomheder om risikostyring, også på medarbejderområdet. WTW foretager lønsammenligninger samt optimeringer af pensions- og personalegoder samt branding heraf. For mange virksomheder bliver spørgsmålet om synliggøres og optimering af personalegoder samt lønomkostninger et konkurrenceparameter, der følges tættere end hidtil.

”Bekymringen om de stigende omkostninger til løn er en afvejning mellem at fastholde medarbejderne i et marked med relativ lav ledighed og samtidig sikre, at lønomkostningerne ikke skubber virksomhedernes samlede omkostninger for højt op. Det er en svær balance, og derfor ser vi også en stigende efterspørgsel efter rådgivning fra vores kunder på dette område,” siger Lars Christensen.

Om undersøgelsen

Salary Budget Planning Data er en årlig global undersøgelse, der udarbejdes af forsikringsmægler- og rådgivningsvirksomheden WTW. Rapporten består af en spørgeundersøgelse om virksomheders forventninger til lønudgifter og rekruttering i Europa, Mellemøsten og Afrika. Spørgeundersøgelsen blev foretaget i november 2022, og i Danmark har over 400 virksomheder medvirket i undersøgelsen. Samlet set medvirker mere end 32.000 virksomheder fra 159 lande i undersøgelsen.

Om WTW

WTW er Danmarks førende mæglervirksomhed indenfor forsikring og pension. WTW rådgiver både virksomheder og medarbejdere om tilpasning af forsikring og pension, samt yder rådgivning til virksomheder om væsentlige risici.

Contact us