Gå til primært indhold
Artikel

2020 har været et rigtig godt aktieår

N/A
N/A

Af Martin Wex | 25. Marts 2021

Danske aktier blev den helt store vinder i et år, hvor pensionsselskaberne havde forskelligt held med at investere deres kunders penge.

33,8 procent. Det er det samlede afkast på det toneangivende, danske aktieindeks, OMX C25, i 2020. Det er samtidig det klart højeste afkast blandt de toneangivende indeks.

»2020 var et ualmindelig godt år for danske aktier i et turbulent år med store op- og nedture på de internationale aktiemarkeder. Danske aktier har dog klaret sig godt, fordi det danske OMXC25-aktieindeks er præget af en stærk medicinalindustri og virksomheder, der tilbyder løsninger, som kan bidrage positivt til den grønne omstilling. Det er brancher, der i skyggen af coronakrisen har klaret sig godt i 2020,« siger Investment Analyst Bo Henriksen fra Willis Towers Watson.

2020 var præget af store kursfald i marts, da coronakrisen for alvor tog fart, og hvor der næsten samtidig udbrød oliepriskrig mellem Saudi-Arabien og Rusland. Men siden da har aktierne i det meste af verden været på en næsten uafbrudt optur – hjulpet godt på vej af økonomiske hjælpepakker, coronavacciner og Joe Bidens valgsejr i USA.

Nogle europæiske aktieindeks sluttede dog året i minus. Det skyldtes især, at flere af de store europæiske lande og deres største virksomheder gennem hele året var hårdt ramte af covid-19 og nedlukning af samfundet – og ikke mindst Brexit for de britiske virksomheder. FTSE 100 i Storbritannien, CAC i Frankrig og IBEX 35 i Spanien sluttede alle året i minus, mens det tyske DAX-indeks sluttede i et lille plus.

Høj risiko gav højt afkast

Pensionsselskaberne formåede over en bred kam at skabe positive afkast til deres investorer i 2020, men ikke alle pensionsselskaber klarede sig lige godt. AP, Danica og Velliv placerede sig i toppen på tværs af de fleste risikoprofiler, mens PFA og Topdanmark generelt placerede sig i bunden.

»De pensionsselskaber, der valgte at satse på danske og emerging markets-aktier, klarede sig generelt bedst – og især de pensionsselskaber, der valgte at satse på amerikanske teknologiaktier som Facebook og Amazon, opnåede et højere afkast end dem, der har valgt en mere defensiv strategi,« siger Bo Henriksen.

Han peger også på udviklingen på valutamarkedet og vægtningen af alternative investeringer som væsentlige faktorer for det samlede afkast.

»Den amerikanske dollar faldt cirka 10 procent mod euroen, og derfor har de pensionsselskaber, der valgte at afdække en større del af valutarisikoen end normalt, klaret sig bedre, end de ellers ville have gjort. Omvendt viste det sig at være en fejl at øge andelen af alternative investeringer i eksempelvis ejendomme og infrastruktur, fordi det er meget langsigtede investeringer, der slet ikke kunne holde trit med aktierne i 2020,« siger Bo Henriksen.

Investeringsåret 2021 har haft en lidt afventende start, da man endnu ikke er sikker på, hvornår samfundet åbner igen. Hvis man er usikker på, om man har den rigtige investeringsprofil, anbefaler Bo Henriksen, at man booker et møde med en af Willis Towers Watsons pensionsrådgivere.

Download
Titel Filtype Filstørrelse
2020 was a really good year for investors PDF .3 MB
Related content tags, list of links Artikel Denmark

Relaterede løsninger

Contact Us